29.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Μαρίν Λε Πεν:  Οι μεγάλες αλλαγές στην πολιτική της που αποτίναξαν το ακροδεξιό φόβητρο.

 

Aκολουθώντας μια μεθοδική στρατηγική αλλαγής της εικόνας και της ρητορικής της στα κυριώτερα θέματα που μέχρι τώρα αποτελούσαν βασική δομή της πολιτικής της,  η Μαριν Λε Πεν κατάφερε να αποτινάξει το ακροδεξιό φόβητρο από πάνω της, και να διεκδικεί τώρα με σοβαρές πιθανότητες τη Προεδρία της Γαλλίας.

Σε ορισμένους τομείς έκανε εντυπωσιακή στροφή, σε κρίσιμα θέματα, , ενώ σε άλλα δείχνει να προσαρμόζεται.

Συνταξιοδοτικό: θα βαρύνει περισσότερο στην κάλπη;

Παρό το γεγονός οτι το θέμα των συντάξεων μοιάζει να είναι το δυνατό της χαρτί απέναντι στον άτεγκτο Μακρόν που μιλά για επέκταση του χρόνου συνταξιοδότησης στα 65 έτη, κι ενώ η Λε Πεν υπερασπιζόταν με νύχια και με δόντια την συνταξιοδότηση στα 60, τον περασμένο μήνα έκανε μια αλλαγή στη στάση της.

Μιλώντας στο κανάλι France 2, είπε ότι τάσσεται υπέρ ενός “συστήματος προοδευτικής συνταξιοδότησης”, κρατώντας το όριο των 60 ετών για όσους έχουν μπει στην αγορά εργασίας πριν από την ηλικία των 20 ετών. “Το να εργάζεσαι νωρίτερα σημαίνει να δουλεύεις πιο σκληρά και επομένως να συνταξιοδοτηθείς νωρίτερα”, είπε. Έτσι, εάν εκλεγεί στις 24 Απριλίου, όποιος εισέρχεται στην ενεργό ζωή μεταξύ 17 και 20 ετών θα μπορεί να φύγει στα 60 του χρόνια. Όσοι ξεκίνησαν να εργάζονται μεταξύ 20 και 24,5 ετών θα επωφεληθούν από πλήρη συνταξιοδότηση μεταξύ 60,75 και 62, ενώ οι υπόλοιποι υπόκεινται στο ισχύον καθεστώς – 62 έτη.

“Όσο χαμηλότερη είναι η ηλικία εισόδου στην απασχόληση, τόσο χαμηλότερος θα είναι και ο αριθμός των τριμήνων που απαιτούνται για να επωφεληθούν από τον συντελεστή”, είπε η Μαρίν Λε Πεν, θεωρώντας ότι “όταν ξεκινάς νωρίς, συχνά οφείλεται στο ότι κάνουμε χειρωνακτική εργασία ενώ, όταν μπαίνουμε αργότερα στην επαγγελματική ζωή, είναι συχνά επειδή κάνουμε πνευματική εργασία που είναι πολύ λιγότερο κουραστική”.

Ευρώπη, ευρώ και χρέος: Τι λέει απέναντι στον ευρωπαϊστή Μακρόν

Από ακραιφνής αντιευρωπαΐστρια, έχει υιοθετήσει πολύ πιο μετριοπαθή στάση. Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ατζέντα της Μαρίν Λε Πεν άλλαξε εντελώς.

Το 2017, η εθνικίστρια Λε Πεν πρότεινε δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ προκειμένου να “αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία της Γαλλίας”. Πρότεινε επίσης, να εγκαταληφθεί η ζώνη Σένγκεν όπως και το ευρώ.

Έτσι, και με την ισχύ της πρωτιάς του “Εθνικού Μετώπου” με 24% στις ευρωεκλογές του 2014, είχε σχεδιάσει το δικό της Frexit προτείνοντάς τα μέτρα αυτά ήδη από το 2012, και πια το 2017 προωθούσε την πρόταση σε ένα περιβάλλον που έμοιαζε ευεπίφορο για να καρποφορήσει ένα χρόνο μετά την μεγάλη κρίση της επικράτησης του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα του 2016. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

Τώρα θέλει την Ευρώπη

Η ρητορική της έχει πια απομακρυνθεί πάρα πολύ από το “Frexit” που ως όρος έχει βγει εντελώς από το λεξιλόγιό της, και πλέον υποστηρίζει την επαναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών συνθηκών. Η έξοδος από το ευρώ έχει ξεχαστεί όπως και η έξοδος από τη ζώνη Σένγκεν.

Η ίδια λέει ότι δεν έχει αλλάξει θέσεις αλλά ότι είναι η ΕΕ που άλλαξε. Στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 έχει δηλώσει: “Όλοι οι κανόνες που με έκαναν να έρθω να σας πω ότι το ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει έχουν τροποποιηθεί επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση ήθελε να επιβιώσει το ευρώ”. Η Μαρίν Λε Πεν, η οποία χαρακτήριζε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) “στενό κορσέ”, όπως δήλωνε το 2019, πλέον δεν θεωρεί “χρήσιμη” την αποχώρηση της Γαλλίας.

Το 2015, η Λε Πεν χαρακτήριζε τον τότε πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ “αντικαγκελάριο της Μέρκελ” λέγοντας πως στην ΕΕ υπήρχε “γερμανική κυριαρχία” που οφείλεται στον “ατέλειωτο φαύλο κύκλο λιτότητας” ενώ τόνιζε την ανάγκη “απεξάρτησης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές”. Πλέον, μιλώντας για το χρέος υποστηρίζει ότι “ένα χρέος πρέπει να αποπληρωθεί. Υπάρχει μια ουσιαστική ηθική πτυχή εδώ”, ενώ για την ΕΚΤ λέει ότι “τίποτα δεν εμποδίζει την ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα επ’ αόριστον, να τα μετατρέπει σε διαρκές χρέος ή ακόμη και να τα συμψηφίζει με τα λογιστικά αποθεματικά”.

Η Διπλή υπηκοότητα

Η απαγόρευση της διπλής ιθαγένειας για μη Ευρωπαίους αλλοδαπούς ήταν μία από τις 144 προεδρικές δεσμεύσεις της Μαρίν Λε ΠΕν το 2017. Μια σκληρή πρόταση που την έχει κληρονομήσει από τον ιδρυτή του κόμματος Ζαν-Μαρί Λε Πεν.

Τώρα, έχει αλλάξει κάπως τη ρητορική της αφήνοντάς το στην άκρη, όχι όμως και αποκηρύσσοντάς το. Στην εφημερίδα Liberation έχει δηλώσει: “Γνώρισα χιλιάδες ανθρώπους. Για παράδειγμα οι Μαροκινοί που, νομικά, δεν μπορούν να αποποιηθούν την ιθαγένειά τους επειδή η χώρα τους το απαγορεύει. Ειλικρινά, προτιμώ να το αφήσω στην άκρη γιατί είναι σαν να ρίχνω αλάτι σε ανοιχτές πληγές”.

Θανατική ποινή

Μια άλλη πρόταση-κορωνίδα του εθνικιστικού στρατοπέδου που παραμερίζει η Μαρίν Λε Πεν αφορά το ζήτημα της θανατικής ποινής.

Το 2012, η ​​υποψήφια του τότε Εθνικού Μετώπου σχεδίαζε να διενεργήσει δημοψήφισμα για την επιλογή της επαναφοράς της ή μη. Το 2017 η πρόταση είχε ήδη απαλειφθεί ενώ τώρα δεν γίνεται καν λόγος. Η άποψη που εξέφραζε το 2015, ωστόσο, είναι ότι “προσωπικά, ως δικηγόρος”, πιστεύω “ότι ένα ποινικό σύστημα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς θανατική ποινή”

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE