Οι απαιτήσεις για περισσότερες λειτουργίες και υψηλότερες ταχύτητες αυξάνονται και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πουληθούν περισσότερα και ακριβότερα κινητά το 2021 στην Ελλάδα
Την προηγούμενη χρονιά στη χώρα μας πουλήθηκαν 1,9 εκατ. συσκευές κατγράφοντας αύξηση της τάξης του 6,5% από τις 1,78 εκατ. συσκευές του 2020. Και αν η αύξηση στον αριθμό των κινητών ήταν μονοψήφια, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην αξία των κινητών που κατέγραψε μιας αύξηση της τάξης του 20%, στα 630 εκατ. ευρώ πέρσι από 523 εκατ. ευρώ το 2020.
Σε τρεις εταιρείες κατευθύνεται το 90% του τζίρου. Στην κορυφή των κατασκευαστών παρέμεινε για άλλη μια χρονιά η Samsung καθώς σχεδόν το 39% των συσκευών που πουλήθηκαν πέρσι ήταν της κορεάτικης εταιρείας. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η κινεζική Xiaomi με 36% των συσκευών και στην τρίτη θέση βρέθηκε η Apple συγκεντρώνοντας με 10%.
Την πεντάδα συμπληρώνουν οι realme και huawei οι οποίες συγκέντρωσαν το 3% της αγοράς των πωληθέντων συσκευών και ακολουθεί η TCL-Alcatel με μερίδιο αγοράς της τάξης του 2,5%.
Στην περίπτωση του τέταρτου τριμήνου πουλήθηκαν περίπου 550.000 συσκευές συνολικά. Τον Νοέμβριο πουλήθηκαν 206.000 συσκευές λαμβάνοντας ώθηση και από την Black Friday και τον Δεκέμβριο 188.000 συσκευές.
Η κατάταξη διαφοροποιείται στη σύγκριση της αξίας των πωληθέντων συσκευών. Η Samsung παραμένει στην πρώτη θέση συγκεντρώνοντας το 39% της αγοράς, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Apple συγκεντρώνοντας το 31%. Ακολούθησε η Xiaomi συγκεντρώνοντας το 25% της αξίας των πωληθέντων συσκευών και την πεντάδα έκλεισαν οι realme και TCL-Alcatel με τα μερίδιά τους να φτάνουν το 3% και 2,5% αντίστοιχα.
Οι τρεις θέσεις της αγοράς είναι λίγο πολύ σταθερές η εικόνα ωστόσο ήταν αρκετά διαφορετική σε σχέση με πέρυσι στις τελευταίες θέσεις της λίστας και απέδειξε ότι όσοι από τους κατασκευαστές είχαν διαθεσιμότητα στις συσκευές τους κατάφεραν να κερδίσουν την προτίμηση και βέβαια το πορτοφόλι των καταναλωτών.