Βαρύ, πραγματικό και ουσιαστικό το τίμημα που πληρώνει η Κίνα για τη στάση της στην Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σε στρατηγικό επίπεδο, η σινο-ρωσική εταιρική σχέση έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στους δεσμούς της Κίνας ιδιαίτερα με την Ευρώπη.
Πριν από τον πόλεμο, η Κίνα μπορεί να είχε μια ρεαλιστική πιθανότητα να κρατήσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες ουδέτερες στον ανταγωνισμό της με τις ΗΠΑ. Όμως, με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία οι ευρωπαϊκές χώρες εύλογα είδαν την Κίνα ως συνένοχο στην επιθετικότητα της Ρωσίας οδηγώντας την ΕΕ πιο κοντά στις ΗΠΑ και πιο μακριά από την Κίνα.
Η εισβολή της Ρωσίας έχει επίσης υπονομεύσει τη θέση της Κίνας στην Ταϊβάν. Αν στο παρελθόν έμοιαζε απίθανη μια κινεζική επίθεση στο νησί, η επιθετικότητα του Πούτιν κλιμάκωσε τους φόβους ότι η ίδια αδιανόητη τακτική θα μπορούσε να ακολουθηθεί και από την Κίνα εναντίον της Ταϊβάν.
Αυτή η επακόλουθη προσοχή στη μοίρα της Ταϊβάν ήταν εξαιρετικά επιζήμια για τα συμφέροντα της Κίνας. Οι Δυτικοί, πρόθυμοι να επιδείξουν την υποστήριξή τους, έχουν ανυψώσει τη διεθνή προβολή και το στάτους της Ταϊβάν, κάτι που η Κίνα είχε εργαστεί ακούραστα για να αποφύγει.
Ακόμη χειρότερα, η προοπτική ενός πολέμου στα στενά της Ταϊβάν έχει ενεργοποιήσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ενισχύσουν την Ταϊβάν στρατιωτικά και διπλωματικά, αποδυναμώνοντας περαιτέρω την “πολιτική της μιας και ενιαίας Κίνας”.
Οι φόβοι για πιθανή κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν ώθησαν επίσης την Ιαπωνία να διπλασιάσει τις στρατιωτικές της δαπάνες τα επόμενα πέντε χρόνια – μια αλλαγή πολιτικής που κανένας λογικός Κινέζος ηγέτης δεν ήθελε να δει.
Η αλλαγή στη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Κίνα και η προοπτική ενός πολέμου μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και της Ταϊβάν, που θα αποτελούσε καταστροφή για το παγκόσμιο εμπόριο, έχουν οδηγήσει στην σταδιακή “οικονομική αποσύνδεση” της Δύσης με την Κίνα και όλα αυτά χωρίς την πίεση των Αμερικανών για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις αλυσίδες εφοδιασμού της ηπειρωτικής Κίνας.
Σωρευτικά το στρατηγικό και οικονομικό κόστος για την Κίνα ολοένα και αυξάνεται και με αυτό το δεδομένο αναλυτές εκτιμούν πως ο Σι Τζινπίνγκ δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να παραμείνει δίπλα στον Πούτιν αφού η εγκατάλειψή του τώρα θα θεωρούνταν ασυγχώρητη προδοσία από πλευράς Μόσχας.
Εξάλλου μια πιθανή απόσυρση της κινεζικής υποστήριξης προς τον Πούτιν θα μπορούσε επίσης να επιταχύνει την ήττα του τελευταίου στην Ουκρανία, κάτι που θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να επικεντρώσουν την αμέριστη προσοχή τους στην Κίνα μια ώρα αρχύτερα.
Για τον λόγο αυτό στην πρόσφατη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου η Κίνα ανακοίνωσε τη δική της πρωτοβουλία για τον τερματισμό του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θέλοντας να εξισορροπήσει τις απώλειες .
“Θα θέσουμε κάτι προς τα εμπρός. Και αυτή είναι η κινεζική θέση σχετικά με την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία”, δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας Γουάνγκ Γι στη διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο σήμερα, σύμφωνα με επίσημη μετάφραση. “Θα σταθούμε σταθερά στην πλευρά της ειρήνης και του διαλόγου”.
Δεν παρέλειψε όμως να επικρίνει τις δυνάμεις που θεωρεί ότι επιδιώκουν γεωπολιτικά συμφέροντα και δίνουν λιγότερη σημασία στα δεινά του λαού στην Ουκρανία χωρίς να ξεκαθαρίσει αν πρόκειται για μια κριτική της στρατιωτικής υποστήριξης των δυτικών κρατών προς την Ουκρανία ή μια ακριβή εκτίμηση της ευθύνης της Ρωσίας.