Έτοιμοι να εγκαταλείψουν τον Ερντογάν είναι τρεις στους πέντε κατοίκους στα κατεχόμενα και να στραφούν στο ευρώ.
Αυτό προκύπτει από μεγάλη έρευνα του Κέντρου Ερευνών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμάτων (CMIRS). Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Halkın Sesi γράφει ότι η έρευνα διενεργήθηκε τηλεφωνικώς με συμμετοχή 500 ατόμων και ότι η εταιρεία διεξάγει παρόμοιες έρευνες κάθε τρεις μήνες.
Στο ερώτημα αν «για να μειωθούν οι συνέπειες της κρίσης συναλλάγματος πρέπει να υπάρξει μετάβαση στο ευρώ στην βόρεια Κύπρο» όπως αναφέρονται τα κατεχόμενα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν «συμφωνώ» ή «συμφωνώ απολύτως» σε ποσοστό 63,79%.
Είναι φανερό οτι και οι Τουρκοκύπριοι είναι σοκαρισμένοι και σε φανερό αδιέξοδο από την πίεση που υφίσταται στο πορτοφόλι του χάριν του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται ο Σουλτάνος τα οικονομικά της χώρας.
Η αντιμετώπιση εκ μέρους της Άγκυρας της οικονομίας στο νησί, που ούτως ή άλλως τροφοδοτεί σε σημαντικό βαθμό τα οικονομικά του ψευδοκράτους έχει ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των διαμενόντων στα κατεχόμενα να έχει φτάσει στο σημείο να υποστηρίζει την μετάβαση στο ευρώ και την ενοποίηση της Κύπρου, για να μειωθούν οι συνέπειες της κρίσης λόγω της μεγάολης κατρακύλας της τουρκικής λίρας.
Ατιμώρητοι οι εγκληματίες
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις οι Τουρκοκύπριοι σε ποσσοτό 82,56% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι το έγκλημα παραμένει ατιμώρητο στα κατεχόμενα. Το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 56,4% κατά την έρευνα τον Μάρτιο του 2021 και 73,74% τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.
Το 82,64% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το οργανωμένο έγκλημα είναι ευρέως διαδεδομένο. Το ποσοστό αυτό ήταν 78,26% τον Ιούνιο του 2021.
Το 88,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη. Το ποσοστό αυτό ήταν 86,98% τον Ιούνιο του 2021.
Το 77,9% τέλος απάντησε ότι δεν συμφωνεί με την δήλωση ότι χρειάζεται η ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος που περιλαμβάνει «προεδρικό μέγαρο», ενώ μόλις ο 22,03% θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο.