Για «άλλη μια χρονιά με κλονισμένα νεύρα» προειδοποιούν οι αναλυτές της Standard Chartered και καταλήγουν σε 8 «υποτιμημένα» από την αγορά σενάρια που μπορούν να δούμε το 2023, ανάμεσα στα οποία είναι τα εξής:

  • Κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου μέχρι τα 40 δολ.
  • Μείωση των επιτοκίων από τη Fed, και
  • «Βουτιά» των τεχνολογικών μετοχών

«Μια κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και η πτώση των τεχνολογικών μετοχών στις ΗΠΑ που ξεπερνούν την πτώση του 2022 μπορεί να μην εκπλήσσουν εντελώς μια ήδη επιφυλακτική αγορά, αλλά το μέγεθος των κινήσεων θα ήταν ένα σοκ για το χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας και στρατηγικής της τράπεζας Έρικ Ρόμπερτσον.

Η μεγαλύτερη έκπληξη όλων, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν η επιστροφή σε «πιο ευνοϊκές οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες της αγοράς», καθώς μέχρι στιγμής όλοι συμφωνούν ότι είναι καθ’ οδόν η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας και έρχεται περαιτέρω αναταραχή σε όλες τις κατηγορίες στοιχείων του ενεργητικού.

Κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 ως αποτέλεσμα των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παρέμειναν ασταθείς καθ’ όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους. Μειώθηκαν κατά 35% μεταξύ 14 Ιουνίου και 28 Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι περικοπές της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ και οι  ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα «φρέναραν» την πτώση των τιμών.

Μια πιο σοβαρή από το αναμενόμενο ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας,  θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σημαντική κατάρρευση της ζήτησης πετρελαίου» ακόμη και σε προηγουμένως ανθεκτικές οικονομίες το 2023, υποστηρίζει ο Ρόμπερτσον.

Επιπλέον σε περίπτωση επίλυσης της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, το πετρέλαιο θα απαλλάσσονταν από τα ασφάλιστρα κινδύνου που σχετίζονται με τον πόλεμο (το πρόσθετο ποσοστό απόδοσης για την ανάληψη μεγαλύτερου κινδύνου από τους επενδυτές), με αποτέλεσμα οι τιμές να χάσουν περίπου το 50% της αξίας τους στο το πρώτο εξάμηνο του 2023.

«Με τις τιμές του πετρελαίου να πέφτουν γρήγορα, η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες μετά το 1ο τρίμηνο του 2023 και επομένως συμφωνεί σε κατάπαυση του πυρός. Αν και οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις παρατείνονται, το τέλος του πολέμου προκαλεί την πλήρη εξαφάνιση του ασφάλιστρου κινδύνου που υποστήριζε τις τιμές της ενέργειας», εξηγεί το σκεπτικό ο Ρόμπερτσον.

Σε αυτό το σενάριο, η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου θα ρίξει τις τιμές του μπρεντ στα 40 δολάρια το βαρέλι, που είναι επίσης το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο βρέθηκε στην διάρκεια της πανδημίας.

 Μείωση επιτόκιων απο τη Fed κατά 200 μονάδες βάσης

. Η Fed αρχικά υποτίμησε την πορεία του πληθωρισμού επιμένοντας ότι θα είναι «παροδικός».

Αφού συνειδητοποίησε την έκταση των ανατιμήσεων, αποφάσισε τον Μάρτιο την πρώτη επιτοκιακή αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης, κάτι που σημαίνει άνοδο στο εύρος του 0,25% – 0,5%, από 0%-0,25%. Τον Νοέμβριο προχώρησε στην τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων της, αυξάνοντας τα αμερικανικά επιτόκια στο εύρος του 3,75%-4%. Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί νέα αύξηση.

Η Fed υποτίμησε επομένως την δυναμική του πληθωρισμού, όμως ο κίνδυνος που ελλοχεύει το 2023 είναι να υποτιμήσει την οικονομική ζημιά που προκαλείται από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Σε περίπτωση που η οικονομία των ΗΠΑ διολισθήσει σε βαθιά ύφεση το πρώτο εξάμηνο του έτους, η αμερικανική κεντρική τράπεζα ενδέχεται να αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια έως και 200 ​​μονάδες βάσης, σύμφωνα με τον Ρόμπερτσον.

Οι τεχνολογικές μετοχές υποχωρούν περαιτέρω

«Ο τομέας της τεχνολογίας σε γενικές γραμμές θα συνεχίσει να υποφέρει το 2023, επιβαρυνόμενος από την πτώση της ζήτησης για υλικά, λογισμικό και ημιαγωγούς», υποστήριξε. «Επιπλέον, το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης και η συρρίκνωση της ρευστότητας οδηγούν σε κατάρρευση της χρηματοδότησης των ιδιωτικών εταιρειών, προκαλώντας περαιτέρω σημαντικές περικοπές σε ολόκληρο τον κλάδο, καθώς και ένα κύμα απωλειών θέσεων εργασίας».

Οι εταιρείες τεχνολογίας επόμενης γενιάς θα μπορούσαν έπειτα να δουν μια αύξηση στις χρεοκοπίες το 2023, συρρικνώνοντας το μερίδιο αγοράς αυτών των εταιρειών στον S&P 500 από 29,5% στο αποκορύφωμά του σε 20% μέχρι το τέλος του έτους, σημειώνει.

«Η κυριαρχία του κλάδου της τεχνολογίας στον S&P 500 παρασύρει και τον ευρύτερο δείκτη μετοχών χαμηλότερα», είπε, προσθέτοντας: «Ο τομέας της τεχνολογίας οδηγεί σε μια παγκόσμια κατάρρευση μετοχών».

Ποιές είναι οι 5 «πιθανές» έκπλήξεις

  • Το ευρώ ενισχύεται κατά 19% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ για να διαπραγματευτεί στα 1,25 δολάρια σε ενδεχόμενη συμφωνία της Ρωσίας σε μια ειρηνευτική διευθέτηση στην Ουκρανία.
  • Το κινεζικό γουάν αντιστρέφει όλες τις απώλειές του από φέτος στην περίπτωση που το Πεκίνο ανοίγει ξανά επιθετικά την οικονομία του, σημειώνοντας άλμα 10% στα 6,40 γιουάν ανά δολάριο.
  • Οι τιμές των τροφίμων πέφτουν κατά περίπου 15% στην περίπτωση που η Ρωσία τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, πυροδοτώντας υπερβολική αύξηση της προσφοράς και τελικά αποπληθωρισμό.
  • Οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφίζουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εμποδίζοντας τη δυναμική των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.
  • Τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να υποφέρουν ξανά το 2023, με το bitcoin να κάνει «βουτιά» κατά 70%, υποχωρώντας στα 5.000 δολάρια.