Κασσελάκης: Παρτίδα πόκερ οι διαγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ. Επισπεύδεται η “έξωση” Σκουρλέτη, Φίλη, Τζουμάκα και Βίτσα. Όλο το Παρασκήνιο

0
491

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση της διαγραφής των Τζουμάκα, Βίτσσα, Φίλη και Σκουρλέτη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιτροπή Δεοντολογίας απέφυγε να πάρει σαφή θέση και παρέπεμψε το θέμα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για την τελική απόφαση.

Το τελικό αποτέλεσμα με πλειοψηφία 10-5, καθιστά σαφές ότι το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών θα γίνει στην Κ.Ε. του κόμματος που θυμίζει παρτίδα πόκερ, καθώς όλα τα εξαρτηθούν από τους συσχετισμούς δυνάμεων των δύο στρατοπέδων.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας, επικαλούμενη το Καταστατικό, δεν υπέδειξε με εισήγησή της συγκεκριμένη ποινή ως προτεινόμενη προς τα συλλογικά όργανα του κόμματος, όπως θα ήταν αναμενόμενο εκ του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της.

Από τη στιγμή δε, που τα τέσσερα προς διαγραφή στελέχη είναι εν ενεργεία μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, την έκρινε ως καταλληλότερη να να πάρει την απόφαση.

Σύμφωνα με όσα λέγονται στο παρασκήνιο, η εξέλιξη αυτή ναι μεν βραχυκυκλώνει  εκ πρώτης όψεως τη διαδικασία, αλλά από την άλλη αναδεικνύει τις λεπτές ισορροπίες που επικρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση την απόφαση, η Κεντρική Επιτροπή που αριθμεί 300 μέλη, συνιστά το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος και εκλεγμένο από την κοινωνική βάση τον Μάιο του 2022, δηλαδή με νωπή νομιμοποίηση.

Από την άλλη βέβαια η μεσοβέζικη απόφαση προσφέρει μέγιστες κομματικές υπηρεσίες. τόσο στον Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό γιατί μια διαγραφή και μάλιστα άμεσα θα οδηγούσε σε διάσπαση εδώ και τώρα, κάτι που στην παρούσα φάση δεν θέλει κανένα στρατόπεδο να χρεωθεί.

Η απόφαση δίνει δύο δυνατότητες που είναι οι εξής:

  • είτε αυτή της διαγραφής,
  • είτε της αναστολής της κομματικής ιδιότητας για ένα χρόνο, προοπτική που δεν υφίστατο μέχρι εκείνη την ώρα στον κομματικό ορίζοντα.

Η αριθμητική υπεροχή της πλειοψηφία

Έτσι, οι τελικές -και συλλογικές- αποφάσεις θα ληφθούν από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής στις 11 Νοεμβρίου, όπου αναμένεται το πρώτο μεγάλο εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με τους συμμετέχοντες να καλούνται να ψηφίσουν μία από τις δύο επιλογές, αποφασίζοντας την τελική ποινή για τα τέσσερα ιστορικά στελέχη του χώρου.

Την ίδια ώρα, η νέα ηγετική ομάδα φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά με όσους επιθυμούν και πάντως όχι με εκείνους που «έθεσαν εαυτόν εκτός κόμματος», διατηρώντας την αυτοπεποίθηση της έγκρισης των διαγραφών στο τέλος της ημέρας, λόγω της αριθμητικής υπεροχής της στο επίπεδο των συσχετισμών της Κεντρικής Επιτροπής.

Η Σολομώντεια λύση της κομματικής ιδιότητας

Στην άλλη όχθη, η εναλλακτική επιλογή της αναστολής της κομματικής ιδιότητας κατά έναν χρόνο δεν αποκλείεται να συσπειρώσει όλη την εσωκομματική αντιπολίτευση, ή ακόμη και να επιφέρει ισχυρά ρήγματα στο «νεοπροεδρικό» στρατόπεδο

Έτσι, τη «σολομώντεια λύση» φέρεται να κομίζει τώρα πάνω από τα εσωκομματικά χαρακώματα που είχαν στηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα η Επιτροπή Δεοντολογίας, που μένει να φανεί αν μπορεί να μετακινήσει τις τεκτονικές πλάκες των υφιστάμενων συσχετισμών από εποχής Τσίπρα, στα κομματικά όργανα.