7.1 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

“Κανόνια”: Οι δύο εταιρείες παροχής ρεύματος που είναι έτοιμες να καταρρεύσουν

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

 

 

Ισχυρό σοκ στην αγορά θα προκαλέσει αν σκάσει ,  η κατάρρευση, λόγω  ληξιπρόθεσμων οφειλών,  2 τουλάχιστον προμηθευτών ενέργειας προς τους διαχειριστές λόγω των προβλημάτων ρευστότητας τα οποία επιτείνει η ενεργειακή κρίση.

Αρκετοί αναλυτές συγκρίνουν την κατάσταση με ότι είχε συμβεί με το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο υπεξαίρεσης ύψους 256 εκατ. ευρώ της Energa – Hellas Power από το Ελληνικό Δημόσιο τη περίοδο από τον Μάιο 2011 έως τον Νοέμβριο του 2012.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην ρευστότητα των ιδιωτών προμηθευτών εάν εξαιρεθούν οι 2 μεγαλύτερες του κλάδου, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών Χαμηλής και Μέσης Τάσης αυξάνονται και πλέον ακόμη και οι λεγόμενοι υγιείς καταναλωτές, δηλαδή εκείνοι που αποπλήρωναν κανονικά τους λογαριασμούς τους εντός των συμφωνημένων χρονικών ορίων, δυσκολεύονται και ζητούν ρυθμίσεις.

Η κατάσταση  αναμένεται να γίνει ακόμη δυσκολότερη το τρέχον δίμηνο οπότε και θα εκδοθούν οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί με τις καταναλώσεις του χειμώνα ειδικά τη περίοδο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο κίνδυνος να «σκάσουν» κάποιες από τις μικρότερες εταιρίες που δεν είναι καθετοποιημένες, ή δεν ανήκουν σε μεγάλους και ισχυρούς ομίλους είναι ορατός και μάλιστα μέσα στο 2ο τρίμηνο της χρονιάς.

Από τις εταιρίες που ανήκουν σε ισχυρούς ομίλους οι πληροφορίες φέρουν την NRG, που στόχο έχει να μεγαλώσει το μεριδιό της και διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια ένεκα ομίλου Motor Oil να ενδιαφέρεται για την Voltera που έχει δηλώσει ότι είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις για στρατηγικό επενδυτή.

Έτσι η αγορά κρατιέται από μια κλωστή με τις οφειλές προς τους διαχειριστές ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ να φθάνουν τους πέντε μήνες.   Να σημειωθεί εδώ ότι με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο οι προμηθευτές καλούνται να πληρώσουν τα τέλη χρήσης του δικτύου και του συστήματος ανεξαρτήτως εάν τα έχουν εισπράξει από τους καταναλωτές, ενώ σε ότι αφορά τα δημοτικά τέλη υπάρχει πρόβλεψη να αποδίδουν μόνο τα ποσά που έχουν εισπράξει.

Μέχρι σήμερα, η ΡΑΕ έχει γίνει αποδέκτης αιτημάτων για διακανονισμούς αποπληρωμής, τα οποία έχει κάνει δεκτά προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων του κλάδου. Ωστόσο, υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι οι εταιρείες έχουν δημιουργήσει μια πλασματική ρευστότητα, την οποία θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν όσο μένουν ατιμώρητες. Θυμίζουν μάλιστα ότι πρόστιμα από τη ΡΑΕ είχαν υποβληθεί και προ διετίας, χωρίς όμως οι εταιρείες να έχουν συμμορφωθεί. Οι προμηθευτές από την πλευρά τους γκρινιάζουν και ασκούν έντονη κριτική ότι οι Αρχές ανέχονται μια παγιωμένη προβληματική κατάσταση.

Όπως λένε, οι εταιρείες που εκπροσωπούν είναι αναγκασμένες μέσα σε αυτή την ενεργειακή καταιγίδα να διευκολύνουν τους διαχειριστές με τα εγγυημένα έσοδα, οι οποίοι απολαμβάνουν μηδενικό ρίσκο και να εισπράττουν για λογαριασμό τους τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις άνευ αμοιβής και με την υποχρέωση να τους αποδίδουν τα έσοδα χωρίς καθυστερήσεις.

Στην πράξη, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας οι καταναλωτές καλούνται να καταβάλουν το κόστος που τους αναλογεί για όλες τις δραστηριότητες που αφορούν την ηλεκτροδότησή τους. Δηλαδή για την παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις χρεώσεις για τη μεταφορά και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το σημείο του ακινήτου τους (τέλη χρήσης δικτύου).

Οφειλές 1,8 εκατ.  από  προμηθευτές στο Δήμο Κηφισιάς

Δεν είναι τυχαίο ότι στη διαμόρφωση των δημοτικών τελών για το 2022 που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς τον Νοέμβριο του 2021 αποφασίστηκε η αυξηση κατά 8% των δημοτικών τελών των νοικοκυριών σε ορισμένες περιοχές του δήμου, προβάλλοντας τέσσερις αιτίες. Μία από αυτές, όπως αναφέρεται στην απόφαση, είναι η σοβαρή υστέρηση των εσόδων του Δήμου από τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

«Οφείλουν 1.800.000 ευρώ, χρήματα που  έχουν πάρει απο τους πολίτες μέσω των λογαριασμών τους και οι εταιρείες δεν τα έχουν καταβάλει στον Δήμο. Κινούνται οι νόμιμες διαδικασίες», σημειώνεται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, ενώ ως δεύτερη αιτία υποδεικνύεται και η συνεχής αυξητική τάση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου.

Τα μερίδια αγοράς των ιδιωτών προμηθευτών και της ΔΕΗ 

Με οριακή αύξηση έκλεισε τον φετινό Ιανουάριο το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια στο διασυνδεδεμένο σύστημα, καθώς σύμφωνα με το δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το ποσοστό της επιχείρησης διαμορφώθηκε στο 64,50%, από 64,19% τον Δεκέμβριο του 2021.

Όσον αφορά τα επιμέρους ποσοστά κάθε εταιρείας, τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι τρεις καθετοποιημένοι Όμιλοι για έναν ακόμη μήνα, με τα ποσοστά τους να είναι κοντά στο 6% και να το ξεπερνούν. Έτσι, στην πρώτη θέση βρέθηκε η Protergia (Mytilineos) με 6,90%, ακολουθούμενη από την ΗΡΩΝ (6,36%) και την Elpedison (5,95%).

Η πρώτη δεκάδα συμπληρώνεται από τις NRG (4,39%), Watt & Volt (2,55%), Αέριο Αττικής Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (2,13%), Zeniθ (2,01%), Volterra (1,87%), Volton (1,60%), KEN (0,74%).

 

Πηγή: Reporter.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: