Αγωνιωδώς περιμένουν οι Αμερικάνοι να μάθουν ποιος θα είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος στο πλευρό της Καμάλα Χάρις με τον οποίο θα ξεκινήσει την πενθήμερη περιοδεία της. Οι επτά πολιτείες τις οποίες η υποψήφια των Δημοκρατικών θα επισκεφτεί αναμένεται να είναι καθοριστικές για την έκβαση του αποτελέσματος των εκλογών του Νοεμβρίου.
Η λίστα των υποψηφίων έχει περιοριστεί πλέον σε δύο ονόματα. Σύμφωνα με το Reuters αυτά είναι του κυβερνήτη της Πενσυλβάνια Τζος Σαπίρο και τον ομόλογό του της Μινεσότα, Τιμ Ουόλτς.
Τα κριτήρια της επιλογής του υποψηφίου αντιπροέδρου
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η απόφαση της Χάρις για τον υποψήφιο αντιπρόεδρο είναι καθοριστική για τα αποτελέσματα των εκλογών στις 5 Νοεμβρίου.
Στόχος είναι το πρόσωπο που θα επιλεγεί να είναι ελκυστικό στις ομάδες εκείνες των ψηφοφόρων που δεν έχει μεγάλη απήχηση η υποψήφια πρόεδρος. Ως εκ τούτου στη λίστα της Χάρις περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πηγές από την καμπάνια της, λευκοί άνδρες, που είναι σε θέση να κερδίσουν με το μέρος των Δημοκρατικών λευκούς ή ανεξάρτητους ψηφοφόρους.
Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι
Ο Τζος Σαπίρο, 51 ετών, ανερχόμενος Δημοκρατικός πολιτικός, απολαμβάνει υψηλών ποσοστών αποδοχής στην Πενσυλβάνια, οι 20 ψήφοι των εκλεκτόρων της οποίας, θεωρούνται κρίσιμες για τη νίκη τόσο της Χάρις όσο και του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της, Ντόναλντ Τραμπ, στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Σε περίπτωση νίκης της Χάρις ο πρώην γενικός εισαγγελέας Σαπίρο, θα γίνει ο πρώτος Εβραίος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Θεωρείται ισχυρός υποστηρικτής του Ισραήλ, κάτι που θα μπορούσε να απομακρύνει ορισμένους ψηφοφόρους αλλά να προσελκύσει άλλους. Ο Σαπίρο θεωρείται μετριοπαθής, είναι πολύ δημοφιλής και εδώ και καιρό πιστεύεται ότι θα καταλάβει ανώτερο αξίωμα. Για την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών θεωρείται πολύ συντηρητικός σε σημαντικά γι’ αυτήν ζητήματα.
Ο Τιμ Ουόλτς, ο κυβερνήτης της Μινεσότα, είναι πρώην στρατιώτης και πρώην δάσκαλος. Ως πρώην μέλος του Κογκρέσου από μια περιοχή με έντονο ρεπουμπλικανικό στοιχείο, ο 60χρονος Ουόλτς έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσελκύσει την ψήφο λευκών αγροτών αν και ως κυβερνήτης πίεσε επίσης για πρωτοβουλίες όπως η διανομή δωρεάν σχολικών γευμάτων σε όλους και για διευρυμένη άδεια μετ’ αποδοχών για τους εργαζόμενους. Η Μινεσότα είναι πιθανό να περάσει στον έλεγχο των Δημοκρατικών στις εκλογές, ενώ συνορεύει με άλλες δύο κρίσιμες πολιτείες, το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν.
Τα κρίσιμα σημεία για την εκλογή της Χάρις
Η επιλογή του υποψήφιου αντιπροέδρου από την Χάρις γίνεται σε ένα κλίμα ραγδαίων εγχώριων και παγκόσμιων εξελίξεων, που αντανακλούν το περίπλοκο πολιτικό περιβάλλον, στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί προτού εξανεμιστεί η δυναμική της ξαφνικής υποψηφιότητάς της για τον Λευκό Οίκο.
Η χθεσινή βουτιά στα χρηματιστήρια όλου του πλανήτη εν μέσω αυξανόμενης ανεργίας στις ΗΠΑ αναβίωσε φόβους ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους ψηφοφόρους, μολονότι τα στοιχεία μιλούν περί του αντιθέτου. Σε μια εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να κριθεί από μερικές χιλιάδες ψήφους σε λιγοστές πολιτείες κλειδιά, ωστόσο, οποιοδήποτε οικονομικό σοκ μπορεί να αποβεί μοιραίο για την Χάρις, που συνδέεται με την νυν κυβέρνηση και αδυνατεί να επηρέασε παράγοντες όπως το κατά πόσον η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.
Δεύτερο σημείο είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι φόβοι ενός γενικευμένου πολέμου, στον οποίο ενδέχεται να συρθούν άθελά τους οι ΗΠΑ. Ήδη η άρνηση του Ισραήλ να λάβει υπόψη του τις εκκλήσεις του Τζο Μπάιντεν για προστασία των αμάχων στις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας έχει προκαλέσει ρήγματα στους Δημοκρατικούς, ειδικά στην κρίσιμη πολιτεία του Μίσιγκαν, όπου ζουν πολλοί αραβικής καταγωγής Αμερικανοί.
Επίθεση Τραμπ στην Καμάλα Χάρις
Εκμεταλλευόμενος τις δύο κρίσεις – τη βουτιά των χρηματιστηρίων και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή – ο Τραμπ προχώρησε σε μια νέα επίθεση κατά της Χάρις χαρακτηρίζοντας το ξεπούλημα των μετοχών στα χρηματιστήρια ως «Kamala Crash» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προειδοποιώντας ότι καραδοκεί ένας Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Ο Τραμπ προσπαθεί να συνδέσει τη Χάρις με τις αποτυχίες, όπως τις αποκαλεί, του Μπάιντεν επιδιώκοντας να εδραιώσει στους ψηφοφόρους την αίσθηση ότι ο ίδιος είναι ο σωτήρας των ΗΠΑ και του πλανήτη.
Η πορεία της αμερικανικής οικονομίας και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εντείνουν ως εκ τούτου την πίεση στη Χάρις να κάνει περισσότερα για να απαντήσει στα οικονομικά επιχειρήματα του Τραμπ και να δείξει στους Αμερικανούς πώς θα ηγηθεί μιας υπερδύναμης σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει μεγαλύτερες προκλήσεις απ’ ό,τι εδώ και δεκαετίες. Η επιλογή του κατάλληλου υποψηφίου μπορεί να της εξασφαλίσει μια δυναμική για λίγες ακόμη εβδομάδες αν δεν παρέμβουν εξωγενείς παράγοντες.