23.3 C
Athens
Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025

Και οι γιατροί του ΕΣΥ ελεύθεροι να εργάζονται. Μεγάλη ανατροπή στο σύστημα υγείας με μεταφορά ασθενών στα ιδιωτικά ιατρεία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Ανοίγει τον δρόμο για την άσκηση ιδιωτικού έργου από τους ιατρούς του ΕΣΥ η νέα μεταρρύθμιση του Υπουργείου Υγείας. Η Κυβέρνηση επιθυμεί να δώσει περισσότερα κίνητρα στους ιατρούς και αλλάζει τα πάντα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Η απόφαση που υπεγράφη χθες από τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους ανατρέπει όσα ισχύουν στη δημόσια υγεία. Η αδυναμία του κράτους να παράσχει στους ιατρούς τις αμοιβές που τους αξίζουν, οδήγησε εύρεση ενός τρόπου νομιμοποίησης του «φακελακίου».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένας ασθενής που θέλει να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρεί, θα επιλέγει το ιδιωτικό ιατρείο του ιατρού του ΕΣΥ, επειδή δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί άμεσα στη δημόσια υγεία.

Τα νοσοκομεία θα λειτουργούν, δηλαδή, ως ένα μέσο εύρεσης πελατείας και οι ασθενείς θα μεταφέρονται από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Το δημόσιο αγαθό της υγείας θα γίνει ιδιωτικό και οι πολίτες θα πρέπει να έχουν συνεχώς το χέρι στην τσέπη για να λάβουν ιατρική περίθαλψη. Οι ιατροί θα έχουν πλέον δύο δουλειές και θα είναι καθόλα νόμιμοι, αφού για να ασκήσουν το έργο στο ιατρείο τους οφείλουν να πληρωθούν. Όλα νόμιμα. Είναι ηθικά, όμως, όταν ο φτωχός πολίτης θα αιμορραγεί οικονομικά συνεχώς;

Ποιους αφορά η απόφαση και τι υπηρεσίες θα παρέχουν

Ιατροί, οδοντίατροι κλάδου ΕΣΥ και ειδικευόμενοι μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος / τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης / επιμόρφωσης / εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας

Οι προϋποθέσεις για την άδεια

Η μη άσκηση κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του νοσοκομείου ή ΚΥ και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδας Υγείας από τον ίδιο ιατρό ή με ασθενείς που βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου.

Να μην προκαλούνται εμπόδια στη λειτουργία του νοσοκομείου και των εφημεριών. Για αυτό πριν τη χορήγηση άδειας ζητείται η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της μονάδας, αλλά δεν είναι δεσμευτική.

Να μην προκαλούνται προβλήματα στην διεξαγωγή χειρουργικών επεμβάσεων, στις ιατρικές επισκέψεις, σε διαγνωστικές επεμβατικές πράξεις και εξετάσεις κατά το εξάμηνο πριν την αίτηση. Συγκεκριμένα, για τους παθολόγους εξετάζεται ο αριθμός των τακτικών ιατρείων ενώ για τους χειρουργούς η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των ιατρών της κλινικής, για τους ιατρούς του εργαστηριακό τομέα το σύνολο των πράξεων του τμήματος.

O αιτούμενος της άδειας δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε άδεια άνευ αποδοχών ή σε άλλη μορφή άδειας πέρα της κανονικής, ούτε σε καθεστώς αργίας ή αναστολής άσκησης καθηκόντων.

Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η διατήρηση των δεικτών παραγωγικότητας των κλινικών και των τμημάτων του νοσοκομείου και της υγειονομικής μονάδας σε προηγούμενα ποσοστά, με απόκλιση μόνο έως 10%.

Η διαδικασία για την αίτηση

Τη σχετική άδεια οι ιατροί θα πρέπει να έχουν λάβει από τον διοικητή του νοσοκομείου ή τον διοικητή της ΥΠΕ. Οι αιτήσεις θα πρέπει να γίνονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και του Μαΐου και αφορούν το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και το δεύτερο αντίστοιχα.

Κατά την αίτηση θα πρέπει να αναφέρονται το είδος της απασχόληση και πού θα ασκηθεί. Για την πρώτη εφαρμογή οι ιατροί θα μπορούν να κάνουν αίτηση κατά τις 20 πρώτες ημέρες από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης και θα αφορά στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Οι διοικήσεις θα εξετάζουν την αίτηση και θα πρέπει να δικαιολογούν θετική και αρνητική απάντηση. Επίσης, θα πρέπει να δημιουργούν φάκελο για κάθε αιτούμενο και να διατηρούν αρχείο. Η διοίκηση των νοσοκομείων ή των ΥΠΕ έχει την ευθύνη για τον έλεγχο της τήρησης των προϋποθέσεων ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα ανάκλησης της άδειας.

Ποιοι εξαιρούνται

Από την παραπάνω διάταξη, εξαιρούνται οι προσωπικοί γιατροί κλάδου ΕΣΥ, δηλαδή οι προσωπικοί γιατροί των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ εξαιρούνται από τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου προς τον εγγεγραμμένο σε αυτούς πληθυσμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Προσωπικός Γιατρός, τι αλλαζει. Τα κίνητρα που δίνονται. Ο Μητσοτάκης σήμερα στη Βουλή  για να στηρίξει το νόμο.

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο στη Βουλή και αναμένονται αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)....

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τα απογευματινά χειρουργεία: «Συνιστούν προκλητική ιδιωτικοποίηση του δημοσίου συστήματος υγείας» – Τα επιχειρήματα του κόμματος

Ανακοίνωση - καταπέλτη εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα απογευματινά χειρουργεία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης...

Ολες οι αλλαγές στο ΕΣΥ,πως διαμορφώνονται οι μισθοί,και οι εφημερίες. Τα κίνητρα για τη στελέχωση  ακριτικών περιοχών  Οι ανακοινώσεις Γεωργιάδη

Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με οικονομικά κίνητρα σε νέους γιατρούς που θα...