17.1 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Ιταλία: Να μειώσει το έλλειμμα κάτω από 3% υπόσχεται η Μελόνι – Πώς φιλοδοξεί να το πετύχει

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Στη μείωση του ελλείμματος της Ιταλίας κάτω από 3% στοχεύει η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Σκοπός της Ιταλίδας πρωθυπουργού είναι να καθησυχάσει τους αξιωματούχους των Βρυξελλών, οι οποίοι εξετάζουν το τεράστιο χρέος της χώρας με πολύ ανησυχία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Για να πετύχει τον στόχο της η Τζόρτζια Μελόνι, είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να προχωρήσει σε επιθετικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ή την άρνηση των παροχών που υποσχέθηκε προεκλογικά όπως οι φορολογικές περικοπές στους μισθούς ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι συνομιλίες για τις θυσίες που χρειάζονται είναι πιθανό να ενταθούν την επόμενη εβδομάδα περίπου.

Ένα μέρος των χρημάτων που χρειάζεται η Μελόνι, θα πρέπει να προέλθουν από περικοπές δαπανών σε υπουργεία και μέτρα. Απαραίτητη κρίνεται η καθυστέρηση της συνταξιοδότησης για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων που τους επετράπη πρόωρη έξοδος από το εργατικό δυναμικό, όπως αναφέρουν οι πηγές στο Bloomberg.

Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει εντάσεις εντός του συνασπισμού, με τον ηγέτη της Λίγκας και αναπληρωτή πρωθυπουργό Ματέο Σαλβίνι να μην θέλει να στερήσει από τους ψηφοφόρους του οποιεσδήποτε προεκλογικές δεσμεύσεις, είτε για συντάξεις ή για φορολογικές περικοπές.

Η μείωση του ελλείμματος συνεπάγεται με μία πιο επιθετική πορεία για τα δημόσια οικονομικά. Στις προοπτικές του Υπουργείου Οικονομικών τον Απρίλιο, όταν οι αξιωματούχοι δημοσίευσαν προβλέψεις για το ιταλικό χρέος και τα ελλείμματα τα επόμενα χρόνια, δεν έλαβαν υπόψη τυχόν δημοσιονομικά μέτρα που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι έχει προθεσμία έως τις 20 Σεπτεμβρίου για να παραδώσει ένα δημοσιονομικό σχέδιο στις Βρυξέλλες που θα θέσει την Ιταλία σε τροχιά συμμόρφωσης με το όριο του ελλείμματος του 3%.

Στόχος είναι ένα έλλειμμα 2,9% το 2026

Οι αξιωματούχοι στοχεύουν σε ένα έλλειμμα 2,9% το 2026 που θα διασφάλιζε ότι η χώρα θα φτάσει ακριβώς κάτω από το ανώτατο όριο που απαιτείται από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες ανέφεραν προσχέδια υπολογισμών για τον επερχόμενο προϋπολογισμό.

Η Ιταλία αντιμετώπισε έντονο έλεγχο των δημόσιων οικονομικών της μετά την απόφαση της ΕΕ τον Ιούνιο να επιπλήξει τη χώρα για το υπερβολικό της έλλειμμα και να θεσπίσει ειδικό καθεστώς παρακολούθησης.

Παρότι κι άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, έχουν το ίδιο πρόβλημα με την Ιταλία η πρόκληση της Μελόνι περιπλέκεται από το μεγάλο χρέος της χώρας.

Εκτός από τον στόχο του 2026, το προσχέδιο προϋπολογισμού δεν διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με τον περσινό σχεδιασμό για το έλλειμμα. Το φετινό έλλειμμα, για παράδειγμα, θα μπορούσε να φτάσει το 4,5%, δείχνουν οι απολογισμοί.

Το χρέος της Ιταλίας

Η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει και το χρέος – μαμούθ που ανέρχεται στο 138% του ΑΕΠ φέτος, φθάνοντας στο ανώτατο όριο στο 139,8% το 2026.

Τα φορολογικά έσοδα ήταν υψηλότερα και γέμισαν λίγο περισσότερο τα κρατικά ταμεία, αλλά μια ανοδική τροχιά για τις δημόσιες δαπάνες δεν βοηθά. Σε ετήσια βάση, τα έξοδα της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 2,3% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Τα έσοδα, αντίθετα, αυξήθηκαν μόνο κατά 1,3%.

Η πραγματική πορεία για τα δημόσια οικονομικά θα εξαρτηθεί τελικά από τις επιλογές δημοσιονομικής πολιτικής που κάνει η Μελόνι και από τη δύναμη της ιταλικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση βλέπει ανάπτυξη 1% φέτος, ενισχυμένη από την ανάκαμψη των υπηρεσιών και τις επενδύσεις από το τεράστιο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για την πανδημία, του οποίου η Ιταλία είναι ένας από τους κύριους αποδέκτες.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει δώσει ορισμένες δαπανηρές υποσχέσεις στον ιταλικό λαό, όπως οι φορολογικές περικοπές στους μισθούς ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι επιλογές αυτές δυσκολεύουν την κυβέρνηση να τιθασεύσει τα δημόσια οικονομικά.

Οι συνολικές ανάγκες για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους ανέρχονται σε περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ, μόνο τα μισά από τα οποία είναι άμεσα διαθέσιμα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Κόκκινος Συναγερμός για το εμπορικό ισοζύγιο. Αυξήθηκε το έλλειμμα κατά  1 δισ. ευρώ το τελευταίο οκτάμηνο. Που οφείλεται;

Τρικυμία στην ελληνική οικονομία φέρνει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών καθώς διευρύνθηκε κατά 989,5...