Ραγδαία αύξηση της τάξεως του 212% παρατηρείται στις άδειες διαμονής που έχουν χορηγηθεί μέσω του προγράμματος Golden Visa το τελευταίο 12μηνο.
Η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει εξελιχθεί σε ένα ασφαλές επενδυτικό «καταφύγιο» για πολίτες χωρών όπως το Ιράν, ο Λίβανος, η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, οι επενδυτές από το Ιράν σημειώνουν την μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση.
Τον φετινό Αύγουστο, μόνο, αγγίζουν τις 1.068 άδειες, από μόλις 342 πριν από ένα χρόνο, με ραγδαία αύξηση κατά 212%. Πλέον, αποτελούν το 4,6% του συνόλου.
Πολύ μεγάλη αύξηση, 164% σημειώνουν πλέον και οι επενδυτές από τον Λίβανο, με 1.483 άδειες έναντι μόλις 561 πέρσι.
Οι επενδυτές από την Τουρκία, που είναι και η δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα μετά τους Κινέζους, αριθμούν πλέον 1.875 (8,1% του συνόλου), με την αύξηση σε ετήσια βάση να διαμορφώνεται σε 162%.
Αντίστοιχα, σημαντική άνοδο κατά 84% έχουν καταγράψει και οι άδειες προς επενδυτές από την Αίγυπτο, αλλά και το Ισραήλ, όπου η άνοδος από τον περσινό Αύγουστο αγγίζει το 70%. Οι Αιγύπτιοι επενδυτές έχουν πλέον λάβει 588 άδειες και εκείνοι από το Ισραήλ άλλες 271.
Προβλέπεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση
Ωστόσο, τα νούμερα αυτά είναι διαφορετικά σε σχέση με την πραγματική εικόνα που θα αρχίσει να αποκαλύπτεται τους επόμενους μήνες.
Οι αριθμοί αυτοί αφορούν εγκρίσεις αιτήσεων αδειών που έχουν υποβληθεί πριν από περίπου 15-18 μήνες, δηλαδή τον Απρίλιο του 2023.
Δεν περιλαμβάνουν και τις άδειες που θα χορηγηθούν με βάση μεταγενέστερες αιτήσεις, που έχουν υποβληθεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Αυτό συμβαίνει επειδή παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των αιτημάτων, λόγω των πολλαπλάσιων αγοραπωλησιών που πραγματοποιήθηκαν από το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και μέχρι σήμερα, μετά τις διαδοχικές κινήσεις της κυβέρνησης να αυξήσει το ελάχιστο όριο επένδυσης από τις 250.000 ευρώ που ήταν έως τότε.
Το αποτέλεσμα είναι να εκκρεμούν σήμερα πάνω από 10.000 αιτήσεις για άδειες, που δεν έχουν ακόμα εγκριθεί. Με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχουν εξεταστεί άδειες που υποβλήθηκαν από τον περσινό Οκτώβριο και μέχρι σήμερα, δηλαδή κατά την περίοδο που ξέσπασε ο πόλεμος στην Γάζα και πλέον και σε γειτονικές περιοχές, όπως ο Λίβανος, αλλά και το Ιράν, όσοι δραστηριοποιούνται στα προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης, προβλέπουν ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη στις άδειες που θα χορηγηθούν σε ανθρώπους από τις χώρες αυτές.
Άλλωστε, έχουν ήδη σημειώσει την μεγάλη αύξηση της ζήτησης για εξασφάλιση άδειας διαμονής στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος Golden Visa, για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, θέλοντας να χρησιμοποιήσουν τα ακίνητα που αγοράζουν, για τους ίδιους.
Όπως εξηγούν φορείς της αγοράς, τα προγράμματα αυτά έχουν αυτόν ακριβώς τον ρόλο, δηλαδή επιτρέπουν στους κατόχους αδειών διαμονής να μετακινηθούν με ευκολία σε ασφαλείς χώρες, ώστε να αποφύγουν εμπόλεμες συρράξεις στην χώρα καταγωγής ή μόνιμης διαμονής τους.
Έτσι, όποτε υπάρχουν τέτοια περιστατικά, ή ακόμα και πόλεμοι σαν αυτόν που βιώνει η περιοχή τον τελευταίο χρόνο, παρατηρείται κι έξαρση της επενδυτικής δραστηριότητας προς χώρες, που θεωρούνται ασφαλή επενδυτικά «καταφύγια», όπως είναι η Ελλάδα στην προκειμένη περίπτωση.
Η χώρα μας προσφέρει και το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι βρίσκεται κοντά γεωγραφικά, κάτι που επιτρέπει και τον ευκολότερο επαναπατρισμό τους, σε περίπτωση αποκλιμάκωσης.
Ασφαλώς, δεν είναι όλες οι παραπάνω χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση. Ωστόσο, η ανασφάλεια είναι δεδομένη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως η Τουρκία, το βασικό κίνητρο είναι οικονομικής φύσης κι έχει να κάνει και την προστασία απέναντι στον πολύ υψηλό πληθωρισμό και την υποτίμηση της αγοραστικής τους δύναμης.
Κάποιοι επενδυτές, επίσης, ενδέχεται να είναι αντιφρονούντες απέναντι σε κυβερνήσεις, που θεωρούν ότι τους περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης κι αυτοδιάθεσης.