Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στο χώρο της εστίασης καθώς γίνεται πράξη το πρώτο εστιατόριο στον κόσμο με εργαζόμενους ρομπότ.
Το εστιατόριο CaliExpress θα ανοίξει σύντομα στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας, θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και θα διαθέτει ρομποτικά και ηλεκτρονικά συστήματα που εξυπηρετούν τους πελάτες από τη λήψη της παραγγελίας μέχρι την παράδοσή της.
Η Misco Robotis η κατασκευάστρια εταιρεία του Flippy (του πρώτου ρομποτικού συστήματος με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο), δήλωσε ότι πρόκειται για «το πρώτο λειτουργικό εστιατόριο στον κόσμο όπου τόσο η παραγγελία όσο και κάθε διαδικασία μαγειρέματος είναι πλήρως αυτοματοποιημένες».
Η εταιρεία όπως γράφει η Daily Mail, ελπίζει ότι το CaliExpress θα «εμπνεύσει την επόμενη γενιά επιχειρηματιών που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη στην κουζίνα και την αυτοματοποίηση».
Θέλει επίσης να ενθαρρύνει τα τοπικά σχολεία και τις εκπαιδευτικές ομάδες να οργανώσουν ξεναγήσεις στο πρωτοποριακό εστιατόριο που πρόκειται να ανοίξει σύντομα.
Πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν στην εστίαση
Ενώ εστιατόρια fast food όπως Wendy’s, IHOP, Chipotle και Sweetgreen στις ΗΠΑ έχουν ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στις δραστηριότητές τους, οι επικριτές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος.
Ο ιδρυτής της Valyant AI, Ρομπ Κάρπεντερ, δήλωσε στο Fox News τον Μάιο ότι εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη βιομηχανία της εστίασης πιθανότατα θα χαθούν τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια καθώς θα τις αναλάβουν ρομπότ
«Θα δούμε την τεχνητή νοημοσύνη να μεταπηδά από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και παραγωγής στο back-office στις θέσεις εργασίας που απευθύνονται στον καταναλωτή, στις θέσεις εργασίας πρώτης γραμμής όπου παραδοσιακά εργάζονταν μόνο άνθρωποι», δήλωσε ο επιχειρηματίας.
«Είναι σίγουρα ένα σημείο καμπής για την τεχνητή νοημοσύνη», πρόσθεσε.
Ωστόσο η εταιρεία δηλώνει αισιόδοξη για τις δυνατότητες των ρομποτικών μαγείρων της.
«Το πάντρεμα αυτών των διαφόρων τεχνολογιών για τη δημιουργία του πιο αυτόνομου εστιατορίου στον κόσμο είναι το αποκορύφωμα ετών έρευνας, ανάπτυξης και επένδυσης σε πρωτοποριακές εταιρείες», δήλωσε ο Τζον Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της PopID και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Miso Robotics.
«Η ρομποτική λήψη παραγγελιών και το μαγείρεμα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης δίνει τη δυνατότητα στις μεγάλες αλυσίδες που τροφοδοτούν την Αμερική να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα, τη συνέπεια και την ταχύτητα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Miso Robotics, Ριτς Χαλ.