29.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Ιωσήφ Στάλιν: Νοσταγλοί στην Κόκκινη Πλατεία με ρωσικές σημαίες και πορτρέτα για τα 70 χρόνια από το θάνατό του

Xιλίαδες άνθρωποι μαζεύτηκαν στην Κόκκινη πλατεία για να τιμήσουν τα 70 χρόνια απο τον θάνατο του Ιωσηφ Στάλιν.

Κρατώντας κόκκινες σημαίες και πορτρέτα του “πατερούλη” κατέθεταν στεφάνια και λουλούδια στον τάφο του.

Η πλειοψηφία τους φαίνεται ότι νοσταλγούσε την εποχή που ο Στάλιν ήταν στην εξουσία. Κάποιοι ήθελαν και την επιστροφή του Σταλινισμού στην χώρα τους.

Χωρίς την επιστροφή του Στάλιν στη Ρωσία εμείς, οι Ρώσοι και άλλοι αυτόχθονες λαοί της Ρωσίας δεν θα επιβιώσουμε δήλωσε ένας απο αυτούς. “Θα χαιρόμασταν αν επέστρεφε ένας τέτοιος ηγέτης” πρόσθεσε κάποιος άλλος.

Ο Στάλιν, που ανήλθε στην εξουσία στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και πέθανε στις 5 Μαρτίου 1953, μετέτρεψε την ΕΣΣΔ σε ένα τεράστιο ολοκληρωτικό κράτος, προωθώντας την προσωπική λατρεία του. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτελέστηκαν ενώ εκατομμύρια άλλοι στάλθηκαν στα γκουλάγκ, τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.

70 χρόνια μετά τον θάνατο του πολλοί συνεχίζουν και υπερασπίζονται τις πολιτικές του. Στα μάτια τους ήταν ο μοναδικός που συνέβαλε στην νίκη στον ΒΠΠ και την αναγωγή της ΕΣΣΔ σε υπερδύναμη.

Σε αντίθεση με τον Λένιν οι Ρωσικές αρχές δέν έχουν αποκαταστήσει πλήρως τα αγάλματα και τα μνημεία του. Μετά τον θάνατο του πολλά απο τα μνημεία του απομακρύνθηκαν στα πλαίσια της λεγόμενης αποσταλινοποίησης.

Τα τελευταία χρόνια όμως οι αρχές αρχίζουν και τον αποκαθιστούν εγκαινιάζοντας νέα μνημεία στο όνομα του. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει σε αυτήν στο Βόλγκογκραντ (Πρώην Σταλινγκραντ) που εγκαινιάστηκε πρόσφατα για γιορτάζοντας την νίκη στον ΒΠΠ.

Το Κρεμλινό πάντως φροντίζει να υποβαθμίζει συστηματικά τα εγκλήματα της Σταλινικής περιόδου. Ταυτόχρονα εξυψώνει ειδικά στα σχολεία τα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ.

Από την άλλη κάποιοι δεν φαίνεται να ξεχνούν :

Η προγιαγιά μου δεν γλίτωσε από τις διώξεις το 1945. Φυλακίστηκε, μέχρι τον θάνατο του Στάλιν», είπε η Τατιάνα Κουζνετσόβα, μια 25χρονη επιστήμονας. “Για τα 70 χρόνια (από τον θάνατό του) δεν γιορτάζουμε τίποτα, θυμόμαστε τις διώξεις. Και φυσικά, είναι φριχτό να βλέπουμε τι συμβαίνει σήμερα”, πρόσθεσε.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE