17.1 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Πως απετράπη στο παρά πέντε το «ναυάγιο». Τα οφέλη για Ελλάδα και ΑΔΜΗΕ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις διήρκησαν πολλές ημέρες μέχρι το βράδυ της Δευτέρας να επέλθει μία καταρχήν συμφωνία

Στο παρά πέντε απετράπη το ναυάγιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, αφού η γαλλική Nexans έδωσε ενενήντα έξι ώρες προθεσμία, τόσο στον ΑΔΜΗΕ όσο και στις Αρχές της Κύπρου προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που θέτουν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση του Great Sea Interconnector.

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις διήρκησαν όλες τις προηγούμενες μέρες και τελικά αργά το βράδυ της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι επήλθε μία καταρχήν συμφωνία μεταξύ των :ΑΔΜΗΕ, Κομισιόν, υπουργείων Ενέργειας των δύο χωρών και των ρυθμιστικών αρχών.

Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει την εργώδη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί κάθε πρόσφορο μέσο για να άρει τις αβεβαιότητες, με το βλέμμα στη ΔΕΘ.

Τα οφέλη της συμφωνίας για Ελλάδα και ΑΔΜΕ

Η συμφωνία εξασφαλίζει σημαντική νίκη στον Έλληνα Διαχειριστή στο ακανθώδες θέμα της ανάκτησης του κόστους της ηλεκτρικής διασύνδεσης καθώς θα μπορεί να εισπράττει σε ετήσια βάση 25 εκατομμύρια ευρώ και συνολικά 125 εκ. για την πρώτη πενταετία της κατασκευής, ενώ εισπράξεις θα προκύπτουν και κατά το στάδιο λειτουργίας του έργου.

Τα ποσά δεν θα αντληθούν απευθείας από τους καταναλωτές που ήταν το αγκάθι για την ΡΑΕΚ αλλά θα προκύψουν από έσοδα που θα συγκεντρωθούν από την εμπορία των δικαιωμάτων ρύπων.

Με την συμφωνία ανάμεσα στις δυο χώρες δόθηκε πίστωση χρόνου μέχρι την Παρασκευή, οπότε η Κύπρος να εγκρίνει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και να υπάρχει η βεβαιότητα ότι απομακρύνονται τα γκρίζα σύννεφα από το έργο.

Μικρή οπισθοχώρηση και από τον ΑΔΜΕ στην επιμονή των Κυπρίων να μην αναλάβουν το γεωπολιτικό ρίσκο, με το θέμα να μεταφέρεται προς επίλυση στην Κυπριακή κυβέρνηση εν ευθέτω χρόνο.

Οι δύο χώρες Ελλάδα και Κύπρος με την τελευταία εξέλιξη πέτυχαν να μην υλοποιήσει η Nexans την απειλή της για «πάγωμα» του έργου.

Το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου

Οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου μέχρι την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, να καταφέρουν να υπερκεράσουν και άλλα ζητήματα γιατί την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Το πρώτο και άμεσο είναι το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) βασική προϋπόθεση στην ελληνοκυπριακή εξίσωση.

Υπενθυμίζεται πως ο  ΑΔΜΗΕ διεκδικεί από τη ΡΑΕΚ 8,3% για 17 χρόνια και αντίστοιχα 9% από την ΡΑΑΕΥ. Επιπλέον το επιτρεπόμενο έσοδο που θα πρέπει να εγκρίνει η Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πληροφορίες αναφέρουν ότι διαμορφώνεται λίγο πάνω από 7% αρκετά χαμηλότερο από το προσδοκώμενο WACC 9% που επιθυμεί ο ΑΔΜΗΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

POS: Προς παράταση η διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές. Τι εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις

Εντός της ημέρας αναμένονται οι ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για τη διασύνδεση των POS...

ΑΔΜΗΕ: Στρατηγική συμμετοχή 25% στη EuroAsia Interconnector – Για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ. Η σημασία του έργου

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ, μετά τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ...

Μεγάλη μάχη για δύο, για το καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργεας απο την Αίγυπτο

Τεράστιες επενδύσεις και πρωτοποριακά τεχνικά έργα