Με… όχημα το άρθρο 28 του Συντάγματος η κυβέρνηση βάζει οριστικά τέλος στο μονοπώλιο που έχουν ως τώρα τα κρατικά πανεπιστήμια, λόγω του αρθρου 16 του Συντάγματος που μέχρι τώρα στεκόταν ανυπέρβλητο εμπόδιο, αλλά που τώρα η κυβέρνηση βρήκε τρόπο να το παρακάμψει
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε το δρόμο και ο Κυριάκος Πιερρακάκης. ανέδειξε το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν γίνει προχωρημένες συζητήσεις για το πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αμέσως στη χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια, με τη χρυσή αξιοποίηση του αρθρου 28 του Συντάγματος.
Ο νέος υπουργός Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκης έχει εντρυφήσει στο θέμα, επιχειρώντας καταρχήν να διασφαλίσει ότι ο εν λόγω σχεδιασμός δεν θα κινδυνεύσει να κριθεί αντισυνταγματικός.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κάνει πράξη την διακηρυγμένη βούλησή της για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας:
- μέσω διακρατικών συμφωνιών και τον
- εποπτικό ρόλο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Κατά την ίδια πηγή, το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της μετωπικής αντιπαράθεσης που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς:
- επί της αρχής, τουλάχιστον, δεν είναι αρνητικό σε μία τέτοια πρωτοβουλία και
- δεν θα θελήσει, με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, να ταυτιστεί με την Κουμουνδούρου.
Εκεί στόχευε, άλλωστε, και η αναφορά του πρωθυπουργού, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον Ν. Ανδρουλάκη, μνημόνευσε την υπαναχώρηση του Γ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ στην αναθεώρηση του άρθρου 16
Η αντίδραση Ανδρουλάκη
Η καταρχήν αντίδραση Ανδρουλάκη ήταν ήπια και συγκρατημένη για το θέμα. Είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι όταν η συζήτηση θα φουντώσει στον δημόσιο διάλογο, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα προτάξει την ανάγκη να στηριχθούν κατά προτεραιότητα τα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ θα ταχθεί υπέρ ενός ξεκάθαρου πλαισίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα, όπως και για τον ρόλο και το θεσμικό «οπλοστάσιο» της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα έχει τον ρόλο του συντονιστή για την είσοδο των ιδιωτών στον χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Η ομιλία Πιερρακάκη στη Βουλή
Ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε την αλλαγή του άρθρου 16, λέγοντας πως «πιστεύουμε στην άρση μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση». Όπως εξήγησε δεν μπορεί η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων να έχει περισσότερους φοιτητές στο εξωτερικό, από ότι άλλες χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό όπως η Ισπανία.
Το σχέδιο για να μπει τέλος στο κρατικό μονοπώλιο των ΑΕΙ προβλέπει μεταξύ άλλων τη διερεύνηση της δυνατότητα για σύναψη διακρατικών εκπαιδευτικών συμφωνιών με μεγάλα ιδρύματα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μεγάλα ιδρύματα από το εξωτερικό θα λειτουργήσουν μέσω παραρτημάτων στην Ελλάδα με αυστηρά κριτήρια και με ισοτιμία. «Δεν γίνεται να μην έχουμε καταφέρει να γίνουμε περιφερειακό κέντρο ξένων φοιτητών, μας αξίζει καλύτερα», είπε ο κ. Πιερρακάκης.
Πώς θα καταργηθεί το άρθρο 16
Όσον αφορά στην κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος προϋποθέτει αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στη Βουλή.
Αυτό σημαίνει ότι στη συζήτηση που θα αρχίσει άμεσα η σχετική εισήγηση θα πρέπει να συγκεντρώσει τα 3/5 των βουλευτών, έναν αριθμό που δεν διαθέτει. Κατά συνέπεια θα ζητηθεί η συνδρομή του ΠΑΣΟΚ.
Εάν υπάρξει πλειοψηφία η αλλαγή μπορεί να γίνει από την επόμενη Βουλή, με πλειοψηφία μόλις 151 βουλευτών