Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Augusta των ΗΠΑ υποδεικνύει τη βιταμίνη που «φρενάρει» τη γήρανση.
Η σημασία της είναι τεράστια για τη συνολική υγεία του οργανισμού. Φροντίζει για την υγεία των οστών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Προστατεύνοντας από λοιμώξεις. Συμβάλει στην πρόληψη ορισμένων αυτοάνοσων νοσημάτων, που προσβάλλουν το ανθρώπινο σώμα.
Κυρίως, όμως, βοηθάει στην προστασία των κυττάρων από τις αλλοιώσεις του χρόνου. Διατηρεί τον οργανισμό και το σώμα νέο.
Αυτή είναι η… βιταμίνη D!
H “βιταμίνη του Ήλιου”, που μας κρατάει νέους
Η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των άκρων των χρωμοσωμάτων μας, των λεγόμενων τελομερών, που σχετίζονται με τη διαδικασία της γήρανσης. Έτσι, τα κύτταρα διατηρούνται «νέα» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Παράγοντες όπως το κάπνισμα, το χρόνιο στρες και η κατάθλιψη φαίνεται να επιταχύνουν τη φθορά των τελομερών, επιταγχύνοντας, έτσι, και τη διαδικασία γήρανσης.
Ποια ήταν τα ευρήματα των ερευνητών
Οι ερευνητές, όπως μεταδίδει ο Independent, διαπίστωσαν ότι η καθημερινή πρόσληψη 2.000 IU βιταμίνης D βοήθησε στη διατήρηση του μήκους των τελομερών, προστατεύοντας το DNA από φθορές, κάθε φορά που τα κύτταρα διαιρούνται.
Τα τελομερή βρίσκονται στα άκρα των 46 χρωμοσωμάτων μας και μικραίνουν με κάθε κυτταρική διαίρεση. Όταν κοντύνουν υπερβολικά, τα κύτταρα παύουν να διαιρούνται και τελικά πεθαίνουν. Η «σμίκρυνση» των τελομερών έχει συνδεθεί με σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η οστεοαρθρίτιδα.
Η μελέτη παρακολούθησε 1.031 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη, για διάστημα πέντε ετών. Οι ερευνητές μέτρησαν το μήκος των τελομερών στην αρχή, έπειτα από δύο και τέσσερα χρόνια.
Οι μισοί συμμετέχοντες λάμβαναν καθημερινά 2.000 IU βιταμίνης D, ενώ οι υπόλοιποι έπαιρναν εικονικό φάρμακο.
Σε ποιες τροφές θα τη βρούμε
Πέρα από την ηλιακή έκθεση και τη λήψη συμπληρωμάτων, η βιταμίνη D βρίσκεται σε μικρές αλλά σημαντικές ποσότητες σε ορισμένες τροφές. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, ο τόνος και η πέστροφα, αποτελούν τις πλουσιότερες φυσικές πηγές. Το μουρουνέλαιο, παραδοσιακό συμπλήρωμα διατροφής, περιέχει ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Άλλες πηγές είναι ο κρόκος του αυγού, το μοσχαρίσιο συκώτι και τα μανιτάρια.

