Μέχρι πρότινος συχνά αποκαλούμενη «Μικρή Αγγλία», η νήσος Μπαρμπάντος ιστορικά ταυτόσημη με το δουλεμπόριο και σύγχρονος φορολογικός παράδεισος, έγινε η πρώτη εδώ και σχεδόν τέσσερις αιώνες αποικία που αποχωρεί από την κυριαρχία του βρετανικού στέμματος, αποποιούμενη τη συνταγματική μοναρχία. Κατά την τελετή που σηματοδότησε την απόσπαση της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Rihanna ανακηρύχθηκε «Εθνική Ηρωίδα» από την πρωθυπουργό, Mia Mottley.
«Εκ μέρους ενός ευγνώμονα έθνους, αλλά ενός ακόμη πιο περήφανου λαού, σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, τον προτεινόμενο εθνικό ήρωα των Μπαρμπάντος, την πρέσβειρα Robyn Rihanna Fenty» είπε η πρωθυπουργός.
H πολυβραβευμένη τραγουδίστρια και επιχειρηματίας, που γεννήθηκε στα Mπαρμπάντος το 1988, είναι το ενδέκατο άτομο και μόλις η δεύτερη γυναίκα που έχει λάβει αυτόν τον τίτλο. Μέσα σε ένα κλίμα χαράς και ενθουσιασμού το νησί της Καραϊβικής ανακηρύχθηκε σε προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Ως εκ τούτου, η βασίλισσα απομακρύνθηκε από αρχηγός του κράτους και στη θέση της διορίστηκε η πρώτη πρόεδρος της χώρας: η 73χρονη νομικός και μέχρι χθες Γενική Κυβερνήτης, Σάντρα Μέισον. «Ήταν καιρός να αφήσουμε πλήρως πίσω μας το αποικιοκρατικό παρελθόν» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός Mia Mottley».
Το νησιωτικό κράτος παραμένει πάντως μέλος της Κοινοπολιτείας. Πρόκειται για την ένωση 54 ανεξάρτητων κρατών, κυρίως πρώην βρετανικών αποικιών, που συνολικά αριθμεί 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους και αντιπροσωπεύει το 18% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Σκέψεις για ανακήρυξη αβασίλευτης Δημοκρατίας γίνονται ήδη στις Παρθένες Νήσους, στη Τζαμάικα, στον Άγιο Βικέντιο, στις Γρεναδίνες.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι το κατά πόσο θα προχωρήσει τελικά στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο για τα ιστορικά εγκλήματα των αποικιοκρατών στη νήσο. «Τα Μπαρμπάντος ήταν η γενέτειρα της βρετανικής δουλοκτητικής κοινωνίας και το πιο ανελέητα αποικισμένο από τις κυρίαρχες ελίτ της Βρετανίας» σύμφωνα με τον ιστορικό καθηγητή Hilary Beckles, από το Μπαρμπάντος, που είναι αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου των Δυτικών Ινδιών.
«Έκαναν τις περιουσίες τους από τη ζάχαρη που παρήγαγε ένα σκλαβωμένο, αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, και αυτός ο μεγάλος πλούτος εξασφάλισε τη θέση της Βρετανίας ως αυτοκρατορικής υπερδύναμης και προκάλεσε ανείπωτη δυστυχία».
Αναλυτές εκτιμούν ότι το τέλος της βασιλείας της Ελισάβετ Β’, όταν αυτό έρθει, θα πυροδοτήσει, εκτός από μία βαθιά κρίση στον αναχρονιστικό θεσμό, ένα νέο κύμα αποκοπής πρώην αποικιών από το στέμμα, καθώς και διεκδίκησης αποζημιώσεων για την εκμετάλλευση κατοίκων και φυσικών πόρων από την βρετανική μοναρχία.