H αμφίρροπη μάχη μεταξύ των δύο υποψηφίων για την προεδρία της Τουρκίας επηρεάζει την οικονομική εικόνα της χώρας σε βαθμό που ακόμα και για τα hedge funds που παίρνουν ρίσκα θεωρούν την Τουρκία «απαγορευμένη ζώνη» πριν από τις εκλογές του Μαΐου.
Τα funds αναδυόμενων αγορών διστάζουν να πάρουν θέση στην οικονομία των 815 δισ. δολαρίων, λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Με την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στηρίζει τις αγορές, οι τιμές των assets έχουν στρεβλωθεί βαθιά και σχεδόν οποιοδήποτε σενάριο είναι πιθανό.
Είτε αλλάξει η κυβέρνηση είτε όχι, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για όποιον σκέφτεται να επενδύσει στην Τουρκία, την πέμπτη μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο εκτός Ασίας, είναι το τι θα συμβεί στη λίρα όταν η κρατική στήριξη αποσυρθεί ή γίνει μη βιώσιμη.
«Είναι μια πλήρως ελεγχόμενη αγορά και είναι πιθανό να παραμείνει υπό έλεγχο μέχρι τις εκλογές. Μετά τις εκλογές, πιθανότατα θα απελευθερωθεί, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει», σημειώνει ο Peter Kisler της Trium Capital, το hedge fund της οποίας απέδωσε 56% πέρυσι. Εάν η αντιπολίτευση κερδίσει μια «καθαρή» νίκη, «τα πάντα, με την πιθανή εξαίρεση του νομίσματος, θα ανέβουν».
Η λίρα έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σταθερή φέτος, παρά τον πληθωρισμό του 55% και το άνευ προηγουμένου έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών χάρη στις παρεμβάσεις που γίνονται «από την πίσω πόρτα» και τις πολυάριθμες ρυθμιστικές τροποποιήσεις.
Το Bloomberg ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα έχει εντείνει τις προσπάθειες για τη στήριξη του νομίσματος τις τελευταίες εβδομάδες, φροντίζοντας ουσιαστικά τις μεγάλες συναλλαγές και καθορίζοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Ενώ η κυβέρνηση του Ερντογάν λέει ότι θα παραμείνει προσηλωμένη στο λεγόμενο «μοντέλο της τουρκικής οικονομίας», βάση του οποίου είναι τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και η τόνωση της ανάπτυξης, η αντιπολίτευση έχει δεσμευτεί να το ανατρέψει εάν κερδίσει τις εκλογές.
Αυτό αφήνει στο περιθώριο ακόμη και μερικούς από τους πιο επιρρεπείς στον κίνδυνο επενδυτές, καθώς περιμένουν να δουν πώς θα προσαρμοστεί η πολιτική.
«Δεν υπάρχει καμία προφανής ευκαιρία στην Τουρκία, εκτός από την επικείμενη υποτίμηση του νομίσματος», εκτιμά ο Ali Akay, επικεφαλής επενδύσεων της Carrhae Capital με έδρα το Λονδίνο, η στρατηγική long-short της οποίας απέδωσε 15,3% πέρυσι, όταν ομοειδή hedge funds έχασαν συνολικά περίπου 7%. Εάν η κυβέρνηση σταματήσει τη στήριξή της, «η φυσική ισορροπία για τη λίρα θα διαμορφωθεί σε σημαντικά ασθενέστερο επίπεδο».