Το δρόμο για τη Βουλή παίρνει τη Δευτέρα, η διάταξη με τα νέα όρια για όσους θέλουν να επενδύσουν μέσω της “χρυσής βίζας”.
Το γεγονός ότι λείπουν από την αγορά 212.000 ακίνητα, αναγκάζει την κυβέρνηση, να λάβει μέτρα τα οποία σε πρώτη φάση επικεντρώνονται στη θέσπιση Golden Visa τριών ταχυτήτων.
Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι ανάλογα με το που θα επενδύσουν γεωγραφικά θα πρέπει να πληρώσουν και το ανάλογο τίμημα.
Ειδικότερα με τις νέες παρεμβάσεις στις περιοχές που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους ξένους επενδυτές, όπως ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αττικής, το κέντρο της Θεσσαλονίκης και η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος από τις Κυκλάδες, η Ρόδος και η Πάτμος από τα Δωδεκάνησα, τα Χανιά από την Κρήτη αλλά και πολλές άλλες που βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος το όριο της Golden Visa θα αυξηθεί στα 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ σήμερα. Στις υπόλοιπες περιοχές με “μεσαίο” ενδιαφέρον το όριο από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέβει σε 400.000 ευρώ. ενώ όπου δεν καταγράφεται αξιοσημείωτη ζήτηση το όριο θα παραμείνει στις 250.000 ευρώ.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία τα κεφάλαια που εισέρευσαν στη χώρα από το εξωτερικό μέσω της Χρυσής Βίζας προσέγγισαν τα 4,4 δις. ευρώ ενώ οι υποβληθείσες αιτήσεις φθάνουν τις 14.875, ενώ έχουν εγκριθεί 7.387. Πρώτοι στην κατάταξη για την αγορά ακινήτων μέσω της Golden Visa είναι οι Κινέζοι ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται την τριετία 2021-2023 από τις χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Την πρώτη δεκάδα στο τέλος του 2023 συνθέτουν οι εξής: Κίνα, Τουρκία, Λίβανος, Ιράν, Ηνωμένο Βασίλειο, Αίγυπτος, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία και Ουκρανία.
Πολλοί από τους επενδυτές της χρυσής βίζας διαθέτουν τα ακίνητα τους σε βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες έχουν εγκαταλείψει την μακροχρόνια μίσθωση καθώς το κέρδος είναι σχετικά εύκολο και μεγαλύτερο. Στο πλαίσιο αυτό στη σχετική διάταξη είναι πιθανό να απαγορευθεί να διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση όσα ακίνητα έχουν αγοραστεί μέσω της Golden Visa.