21.4 C
Athens
Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025

“Γκέισα” Παναγία -Βελόπουλος: “Ο Χριστός δεν ήρθε μόνο για να σώσει τους λευκούς” απαντά Θεολόγος που συνέγραψε το βιβλίο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις προκαλούν οι καταγγελίες Βελόπουλου για τις απεικονίσεις της Παναγίας είτε ως Ινδιάνα είτε ως Γκέισα σε βιβλίο της Γ’ Δημοτικού.
Το θέμα παρουσίασε κατά τη διάρκεια του debate των πολιτικών αρχηγών, με αποτέλεσμα να γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Αντώνης Παναγάκης, μέλος της Επταμελούς Επιστημονικής Επιτροπής που επιμελήθηκε το βιβλίο το 2017 μίλησδε για ρατσιστική διάθεση πίσω από την αντίληψη που εξέφρασε  ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
Ο κ. Παναγάκης μιλώντας στο protothema, είπε χαρακτηριστικά:
  • «Ο Χριστός δεν ήρθε να σώσει μόνο τους λευκούς, αλλά όλους τους ανθρώπους είτε μαύρους είτε κίτρινους».
  • «Λυπάμαι αλλά πίσω από την αντίληψη του κ. Βελόπουλου κρύβεται μια ρατσιστική διάθεση»

Συνέχεια από τον Βελόπουλο στο θέμα

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ1, Κώστας Παπαχλιμίντζος, επιχείρησε να εξηγήσει ότι η εικόνα της «γκέισας» στο βιβλίο είναι από την Ιαπωνία. Η Παναγία η βρεφοκρατούσα είναι φτιαγμένη με την τεχνοτροπία που συνηθίζεται εκεί και φορά τα ενδύματα μιας γυναίκας από την Ιαπωνία. Η «Παναγία Ινδιάνα» είναι και αυτή με την τεχνοτροπία και την ενδυμασία μιας Ινδιάνας. Συνοδεύει, μάλιστα, ένα ποίημα του σπουδαίου Ιταλού συγγραφέα παιδικών βιβλίων Τζιάνι Ροντάρι.
thread
Η απεικόνιση της Παναγίας και του Χριστού

Προκειμένου να τοποθετηθεί επί του θέματος το protothema.gr επικοινώνησε μ’ έναν από τους επτά εκπαιδευτικούς-εμπειρογνώμονες που επιμελήθηκαν το συγκεκριμένο βιβλίο, τον κ. Αντώνη Παναγάκη, ο οποίος θέλησε να δώσει την πραγματική διάσταση για την απεικόνιση της βρεφοκρατούσας Παναγίας ως Ινδιάνα και γκέισα:

«Δεν μιλάμε για κανένα εκκλησιολογικό ή δογματικό σφάλμα, αλλά για την ανάγκη κάθε λαού να απεικονίζει την Παναγία ή τον Χριστό σύμφωνα με την δική του παράδοση. Αυτό και μόνο δίνει στον κάθε λαό την δυνατότητα να απεικονίσει τα Άγια πρόσωπα, σύμφωνα με τα δικά του μορφολογικά στοιχεία» εξηγεί και προσθέτει:

«Βλέποντας το παιδί, τον Χριστό, με μορφή από διάφορες παραδόσεις, αμέσως καταλαβαίνει πως ο Χριστός ήρθε για όλους τους ανθρώπους στη γη κι αυτό είναι το μήνυμα. Ακόμα και η βυζαντινή ζωγραφική που χρησιμοποιούμε εμείς οι ορθόδοξοι δεν έχει ακριβώς τα χαρακτηριστικά του Χριστού όπως ήταν όταν γεννήθηκε. Ο Χρίστος δεν ήρθε να σώσει μόνο τους λευκούς, αλλά όλους τους ανθρώπους είτε λευκούς είτε κίτρινους. Λυπάμαι αλλά πίσω από την αντίληψη του κ. Βελόπουλου κρύβεται μια ρατσιστική διάθεση».

Οι φωτογραφίες που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατά την διάρκεια του χθεσινού Debate των πολιτικών αρχηγών δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές ήταν παρμένες από το βιβλίο «Θρησκευτικά – ανακαλύπτουμε πρόσωπα, εικόνες και ιστορίες» της Γ’ Δημοτικού, ωστόσο όπως εξηγεί ο Αντώνης Παναγάκης και σε παλαιότερο βιβλίο θρησκευτικών της 4ης Δημοτικού γινόταν αναφορά στον μαύρο «Χριστό»:

«Να πούμε επίσης ότι και στα βιβλία των θρησκευτικών που κυκλοφόρησαν το 2006 της Δ’ Δημοτικού υπάρχει ένα δισέλιδο με την απεικόνιση του μαύρου Χριστού, το οποίο συνοδεύουμε και μ’ένα ποίημα για τον μαύρο Χριστό από το ιεραποστολικό βιβλίο “Πάντα τα Έθνη” της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κάθε χριστιανόπουλο στον κόσμο αυτό, οφείλει να βλέπει τα Άγια πρόσωπα σύμφωνα με την δική του παράδοση».

βιβλιο2

Ιουδαϊσμός και ο Μουσουλμανισμός

Αν ξεφυλλίσει κάποιος το βιβλίο της 3ης Δημοτικού, έκδοση του 2017, θα δει ότι εκτός από τις εικόνες της Παναγίας ως Ινδιάνα ή γκέισα γίνεται αναφορά και σε άλλες θρησκείες όπως ο Ιουδαϊσμός και ο Μουσουλμανισμός:

«Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2017 και γινόταν αναφορά και στις υπόλοιπες θρησκείες, ωστόσο στις τελευταίες εκδόσεις μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχουν αφαιρεθεί τα κομμάτια αυτά από 2020 και μετά. Οι απεικονίσεις όμως με την Ινδιάνα Παναγία, την γκέισα παρέμειναν κανονικά».

Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου και ως εισαγωγικό κομμάτι με την υπογραφή του αρμόδιου Υπουργείου αναφέρεται το εξής: «Το μάθημα των Θρησκευτικών γίνεται ένα ταξίδι στον κόσμο της θρησκείας με οδηγό τις εικόνες, τις περιγραφές, τα πρόσωπα και τις ιστορίες που υπάρχουν μέσα στις σελίδες του Φακέλου Υλικού. Στην πορεία των μαθημάτων οι μαθητές θα ανακαλύψουν την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση αλλά και κάποια στοιχεία από την παράδοση άλλων θρησκειών μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και θα κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι να ζούμε όλοι μαζί στον όμορφο κόσμο που μας χάρισε ο Θεός».

Παναγια_Our_Lady_of_Akita
Παναγια_Korean_Virgin_Mary
Παναγια_Black_Madonna

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Σκληρή απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα Αχτσιόγλου: “Αρνείστε να αποδεχτείτε την ετυμηγορία των εσωκομματικών εκλογών”

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της αποχώρησης της ομάδας Αχτσιόγλου κάνοντας λόγο...

Σταθόπουλος (NOVA): Tα 6 μεγάλα ψέματα Μαρινάκη (Mega) και Κυριακού (ΑΝΤ1) για την οικονομική μας κατάσταση. Οι επενδύσεις και τα κέρδη

«Xρησιμοποιούν τις εθνικές τηλεοπτικές τους άδειες για να διαδώσουν παραπλανητικές πληροφορίες»