Συνολική ανταμοιβή, για τη συνεισφορά τους στην επιτυχία της εταιρείας, της τάξης των 50 εκατ. δολαρίων, θα λάβουν οι 200 εργαζόμενοι της Viva Wallet αποτέλεσμα της συμφωνίας πώλησης του 49% της εταιρείας στην JP Morgan. Είναι αποτέλεσμα ενεργοποίησης των stock options, αλλά παράλληλα αποκτούν το δικαίωμα συμμετοχής σε έναν ακόμη γύρο παροχής stock options για μετοχές της εταιρείας συνολικής αξίας επίσης 50 εκατ. δολαρίων.
Το 51% της Viva παραμένει στους ιδρυτές Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα, οι οποίοι διατηρούν και το management αν και η JP Morgan θα ελέγχει δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα άμεσα μελλοντικά σχέδια αναμένεται να γίνουν γνωστά τους επόμενους μήνες. Πάντως για σήμερα είναι προγραμματισμένη μια πρώτη γνωριμία των στελεχών και των εργαζομένων της Viva με την ηγετική ομάδα της JP Morgan.
Η JP Morgan αποκτά τα ποσοστά που είχαν το fund Hedosophia, το οικογενειακό γραφέιο της οικογένειας Λάτση και η Deca Investments. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκλεισε με αποτίμηση άνω των 1,5 δισ. ευρώ για τη Viva Wallet η αμερικανική επενδυτική τράπεζα θα αναλάβει και το ομολογιακό δανεισμό που είχε κλείσει στις αρχές του 2020 η Viva από τις Tencent – EBRD-Breyer Capital, ενώ θα χρηματοδοτήσει με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ την περαιτέρω ανάπτυξη της Viva Wallet.
Η στρατηρική της JP Morgan
Ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, έχει κάνει ξεκάθαρη εδώ και χρόνια την στρατηγική του: Ο μόνος τρόπος για να καταφέρει ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις fintech εταιρείες που γιγαντώνονται συνεχώς είναι οι επενδύσεις σε εταιρείες που αναπτύσσουν καινοτόμες τεχνολογίες ειδικά στο χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών και των επενδυτικών υπηρεσιών.
Ένα χρόνο πριν μάλιστα, o CEO της JP Morgan είχε πραγματοποιήσει και ανοιχτό κάλεσμα για πιθανούς στόχους εξαγορών. “Αν έχετε μια λαμπρή ιδέα, πάρτε με ένα τηλέφωνο. Ακόμη και μια ανταγωνιστική επενδυτική τράπεζα μπορεί να μας φέρει μια καλή ιδέα και θα πάρει την προμήθεια της”, είχε δηλώσει ο Ντίμον σε ένα επενδυτικό συνέδριο τον Δεκέμβριο του 2020.
Από τότε έως και σήμερα η JP Morgan πραγματοποίησε περισσότερες από 30 επενδύσεις σε εταιρείες που αναπτύσσουν καινοτόμες εφαρμογές και ψηφιακές τράπεζες.
Η πορεία αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022 με την διοίκηση της JP Morgan να έχει προϋπολογίσει περί τα 12 δισ. δολάρια για επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας.
Πρώτος σταθμός αυτού του επενδυτικού μπαράζ για τη φετινή χρονιά είναι η Ελλάδα και η Viva Wallet. Με την εξαγορά του 49% της Viva Wallet που ανακοινώθηκε και επίσημα χθες, η JP Morgan αποκτά σημαντική πρόσβαση στην Ευρώπη, καθώς η Viva Wallet έχει παρουσία σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.
Εκτός όμως από την τραπεζική άδεια (που απέκτησε η Viva το 2020 με την εξαγορά της Praxia) και τις άδειες ιδρύματος πληρωμών που διαθέτει, ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της Viva Wallet είναι η τεχνολογία που έχει αναπτύξει πάνω στις ηλεκτρονικές πληρωμές.
Αποτελεί πλέον μια πλήρως ψηφιακή neobank με την υποδομή της αποκλειστικά στο cloud και με εφαρμογές όπως το “tap on phone” που μετατρέπει τα android κινητά σε μηχανήματα συναλλαγών, η Viva Wallet παραμένει στον πυρήνα της μιας εταιρεία τεχνολογίας στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Ακόμη και πριν από την επένδυση της JP Morgan η ελληνική εταιρεία είχε αναλάβει ένα μεγάλο έργο για την υλοποίηση των τεχνολογικών λύσεων που έχει αναπτύξει πάνω στις ηλεκτρονικές πληρωμές στην ειδική θυγατρική της JP Morgan, Chase Payment Solutions.