Ανησυχία και έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τον ξεσηκωμό των αγροτών που έχουν βγει στους δρόμους.
Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, σημειώνουν όμως ότι “όσα μπορούν θα λυθούν με βάση τις αντοχές της οικονομίας.
Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που έχουν προκαλέσει την οργή των αγροτών και ιδίως αυτών στον Θεσσαλικό κάμπό:
- Οι καθυστερήσεις στις καταβολές των αποζημιώσεων ύψους πάνω 1 δισ. ευρώ για τις καταστροφές από την καταιγίδα Daniel
- Η αναθεώρηση της ΚΑΠ
- Οι απώλειες του εισοδήματός τους λόγω της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες
Η κυβέρνηση όπως έκανε σαφές ο πρωθυπουργός είναι δίπλα τους και θέλει να δώσει λύσεις με βάση τον διάλογο και σε καμία περίπτωση με τα τρακτέρ στους δρόμους.
Ο λόγος που η κυβέρνηση δεν θέλει τη σύγκρουση με τους αγρότες έχει σχέση με τα άλλα δύο ανοικτά ζητήματα που έχει και αφορούν στα ομόφυλα ζευγάρια και τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Το άνοιγμα ακόμη ενός μετώπου, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη μόνο προβλήματα θα προκαλέσει και θα φέρει την “γαλάζια” παράταξη σε δύσκολη θέση.
Τι ζητούν οι αγρότες
Εκτός από το πολυπληθέστερου τμήματος του αγροτικού κόσμου που εδράζεται στην Θεσσαλία, οι αγρότες έχουν κινητοποιηθεί σε όλη την χώρα απειλώντας να κλείσουν για άλλη μια χρονιά βασικές οδικές αρτηρίες.
Το πακέτο των αιτημάτων τους περιλαμβάνει:
- Την αναθεώρηση της ΚΑΠ, “σε πραγματική παραγωγική κατεύθυνση”. Στην πράξη η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έφερε καθυστερήσεις στις καταβολές των ενισχύσεων καθώς ένα σημαντικό μέρος τους εξαρτάται από την εκπλήρωση συγκεκριμένων αλλαγών προς την κατεύθυνση υιοθέτησης πιο φιλικών στο περιβάλλον πρακτικών, όπως είναι οι μεγαλύτερες εκτάσεις βιολογικών καλλιεργειών, η χρήση λιγότερων φυτοφαρμάκων κλπ
- Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλίστρων για τις καταστροφές στις καλλιέργειες με “ανασύσταση και ορθολογική τεκμηριωμένη χρέωση της ασφάλισης των καλλιεργειών (ΕΛΓΑ) ,ανά καλλιέργεια, ζωικό είδος και συχνότητα καταβολής αποζημιώσεων”
- Την κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα-
- τη δημιουργία δημοπρατηρίου εμπορευμάτων σε επίπεδο περιφέρειας για επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς
- Τον έλεγχο στο περιθώριο κέρδους σε εταιρείες σποροπαραγωγικού υλικού με παράλληλο εξονυχιστικό έλεγχο σε κάθε εισαγωγή φορτίου
- Την ενίσχυση στο αγροτικό πετρέλαιο με έκπτωση της τιμής “στην αντλία” και όχι με τη μορφή επιδόματος.
- Διευκόλυνση της ανταλλαγής αγροτεμαχίων μεταξύ των παραγωγών, με σκοπό την αύξηση μεγέθους των καλλιεργειών και την επίτευξη μείωσης κόστους παραγωγής.
Το ενεργειακό κόστος
Όπως γίνεται φανερό, ο κύριος όγκος των αιτημάτων των αγροτών, αφορά το κόστος παραγωγής το οποίο έχει αυξηθεί υπέρμετρα τα τελευταία δυο χρόνια, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου σ την Ουκρανία
Σε ό,τι αφορά στο ενεργειακό κόστος τις επόμενες ημέρες, θα ανακοινωθεί οριζόντια ρύθμιση για τις χρεώσεις στην πρωτογενή παραγωγή μέσω του προγράμματος “Απόλλων” που προβλέπει την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην εμπορική δραστηριότητα.
Σχετικά με την απευθείας επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, αντί της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου, από το ΥΠΕΘΟ σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο θα απαιτήσει ειδικό μηχανισμό ελέγχου, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος παράνομης διάθεσης του αγροτικού πετρελαίου που θα είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο κίνησης. Μέχρι τότε, όπως λένε από το ΥΠΕΘΟ, δεν μπορεί να αλλάξει το σημερινό καθεστώς.