35.9 C
Athens
Τρίτη, 22 Ιουλίου, 2025

Γιατί ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί οι τιμές των προϊόντων συνεχίζουν να αυξάνονται. Τι αναμένεται στο μέλλον

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Η σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από το 12% που είχε φτάσει τον Σεπτέμβριο του 2022 στο 4,6% τον Μάρτιο δεν αποτυπώνεται ακόμη  στις  τιμές σε προϊόντα και τις υπηρεσίες καθημερινής χρήσης.

Οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται στην πλειοψηφία των προϊόντων και των υπηρεσιών καθημερινής χρήσης, ροκανίζοντας περισσότερο την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων.

Αυτό γίνεται γιατί ο – χαμηλότερος – πληθωρισμός που καταγράφεται από μήνα σε μήνα προστίθεται στις αυξήσεις που έφερε ο πληθωρισμός του 2022, ο οποίος διαμορφώθηκε σε μέσα ετήσια επίπεδα στο 9,3%.

Με άλλα λόγια, όσο ο μηνιαίος πληθωρισμός συνεχίζει να τρέχει με θετικό πρόσημο, οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Τη διαφορά του πληθωρισμού σε σχέση με πέρσι την έκανε κυρίως η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας, κάτι που είναι μετρήσιμο στις όλο και χαμηλότερες επιδοτήσεις που δίνονται για τα τιμολόγια του ρεύματος και τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, καθώς και της βενζίνης.

Κάποιες φαινομενικά ανεξήγητες αυξομειώσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων οφείλονται στο ότι τα τελικά προϊόντα πετρελαίου είναι ξεχωριστά χρηματιστηριακά προϊόντα, που ακολουθούν δική του πορεία τιμών ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή όπου πωλούνται.

Το πρόβλημα με τα τρόφιμα

Τη μείωση των τιμών της ενέργειας αντισταθμίζουν, σε μεγάλο βαθμό, οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων, οι οποίες συνεχίζονται. Η αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας έχει ενσωματωθεί στο σύνολο της και, πλέον, ο ρυθμός της αύξησης έχει αρχίσει να υποχωρεί.

Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ομάδα “τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά” είχε τον Μάρτιο αύξηση 14,3%, έναντι αύξησης 14,8% τον Φεβρουάριο και 15,4% τον Ιανουάριο.

Η πορεία αυτή αναμένεται να συνεχιστεί με αργούς ρυθμούς και τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, οι τιμές θα συνεχίζουν να αυξάνονται.

Αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα για την επαναφορά των τιμών στα επίπεδα του 2019, κάτι τέτοιο μάλλον δε θα γίνει ποτέ. Εκτός από τις τιμές της ενέργειας, οι αυξήσεις στα τρόφιμα επηρεάζονται αρνητικά και από τις ελλείψεις σε δημητριακά, έλαια και σπόρους που συνεχίζει να προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και από προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα οποία ανέκυψαν μετά το άνοιγμα των αγορών που ακολούθησε την άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό και δεν έχουν λυθεί ακόμη.

Τα μεγέθη

Ως μέγεθος, ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή είχε εντυπωσιακή αποκλιμάκωση . Σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει αποκλιμάκωση σημαντικά μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο “ευρωπληθωρισμός” για την Ελλάδα, μειώθηκε τον Μάρτιο στο 5,4%, από 12,1% που ήταν έξι μήνες νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2022. Αντίστοιχα, στο μέσο όρο της ευρωζώνης, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 6,9% τον Μάρτιο, από 9,9% που ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι προοπτικές για τους επόμενους μήνες είναι ο πληθωρισμός να βρεθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, αφού προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις που ήθελαν μια νέα αύξηση των τιμών των καυσίμων τον Απρίλιο, λόγω της ανάγκης συμπλήρωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Βόρεια Ευρώπη, εν όψει του χειμώνα 2023-2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Η μεγάλη κατανάλωση και οι εισαγωγές εκτόξευσαν 9.9% το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Τι ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ

Σημαντική διεύρυνση παρουσίασε το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας τον Νοέμβριο του 2024, σύμφωνα με...

Οι 4 παράγοντες που έσπρωξαν τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα ως το +8.5%. Τι δείχνουν τα στοιχεία της  ΕΛΣΤΑΤ

Αύξηση μεταξύ 6,5% και 8,5% κατέγραψαν οι αμοιβές των μισθωτών πλήρους απασχόλησης του ιδιωτικού...

ΕΛΣΤΑΤ: Εντυπωσιακή ανάπτυξη 18,9% στην οικοδομή δραστηριότητα το 9μηνο, παρά την εκκρεμότητα του ΣΤΕ

Σημαντική άνοδο παρουσίασε η οικοδομική δραστηριότητα κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με τα...