Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται μπροστά σε ένα σοβαρό δημοσιονομικό αδιέξοδο, καθώς τα φορολογικά έσοδα της Γερμανίας προβλέπεται να είναι χαμηλότερα κατά 60 δισ. ευρώ από το αναμενόμενο στην πενταετία 2024-2028. Οι νέες προβλέψεις της κυβέρνησης αντικατοπτρίζουν τις υποβαθμίσεις των οικονομικών προοπτικών της χώρας, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για ύφεση το 2024, κάτι που θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με αρνητική ανάπτυξη, πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες.
Διαβάστε επίσης:
Χρηματιστήριο: Μαζικές πωλήσεις τραπεζών απο ξένων fund ρίχνουν της αγορά. Αρνητικά πρόσημα και στις ξένες αγορές
Η πτώση των φορολογικών εσόδων οφείλεται κυρίως στη μείωση των φόρων εισοδήματος, των επιχειρήσεων και των πωλήσεων. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025, η κυβέρνηση κατέθεσε ένα έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο παραμένει αδιευκρίνιστο πώς θα καλυφθεί.
Χωρίς Περιθώριο Ευελιξίας η Οικονομική Πολιτική
Ο υπουργός Οικονομικών, Christian Lindner, ήταν ξεκάθαρος αυτή την εβδομάδα: «Οι ευχές για νέες δαπάνες δεν μπορούν να εκπληρωθούν». Τα στοιχεία, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ευελιξίας, ενώ επιμένει ότι η Γερμανία πρέπει να τηρήσει αυστηρά το «φρένο του χρέους», το οποίο θέτει όριο στα ελλείμματα και τον νέο δανεισμό.
Η δημοσιονομική κατάσταση είχε ήδη χαρακτηριστεί πιεσμένη, και τα νέα δεδομένα επιτείνουν την αβεβαιότητα. Η επιδείνωση των προβλέψεων έχει θέσει σε κρίση τον κυβερνητικό συνασπισμό, με τα κόμματα να μην συμφωνούν στον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης.
Κόντρα στο Εσωτερικό της Κυβέρνησης
Η κρίση στα φορολογικά έσοδα και η ευρύτερη δημοσιονομική κατάσταση αυξάνουν την πίεση στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος περιλαμβάνει τρία κόμματα: τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Olaf Scholz, τους Πράσινους και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP).
Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι υποστηρίζουν την αύξηση του κρατικού χρέους για να ενισχύσουν τις επενδύσεις, ενώ ο Lindner και το FDP αντιτίθενται σε αυτή την πρόταση, προκρίνοντας τη μείωση των δαπανών και την αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Ο Lindner ανέφερε ότι η Γερμανία πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών που επιβαρύνουν το σύστημα και να σταματήσει τη στήριξη σε όσους «εκμεταλλεύονται» τους πόρους της χώρας χωρίς να προσφέρουν τίποτα.
Η δημοσιονομική πολιτική της Γερμανίας βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της εσωτερικής διαμάχης, με τις οικονομικές δυσκολίες να κλονίζουν την ενότητα της κυβέρνησης και να απαιτούν άμεσες, αλλά και ισορροπημένες, λύσεις.