Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις», το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει εντός της επόμενης εβδομάδας. Το πολυαναμενόμενο αυτό πρόγραμμα ανασχεδιάστηκε ριζικά και εστιάζει στην επιδότηση μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας, προωθώντας την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
Διαβάστε επίσης:
Φωτοβολταϊκά – ριζική αλλαγή: Χωρίς αδειοδότηση η εγκατάσταση σε βιομηχανίες καταστήματα, γραφεία – Οι προβλέψεις του νέου νόμου
Μόνο για Μπαταρίες η Επιδότηση – Fast Track Διαδικασίες
Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ και στόχο να εγκατασταθούν συστήματα αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος από 380 έως 500 MW. Ωστόσο, δεν επιδοτεί την εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων, αλλά αποκλειστικά την προμήθεια και εγκατάσταση μπαταριών, δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αποθηκεύουν ενέργεια για να μειώσουν το κόστος ρεύματος.
Οι επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν θα μπορούν να αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια κατά τις ώρες που οι τιμές του ρεύματος είναι χαμηλές και να την αξιοποιούν όταν οι τιμές ανεβαίνουν, επιτυγχάνοντας έτσι σημαντική εξοικονόμηση στο ενεργειακό τους κόστος. Η διαδικασία εγκατάστασης συστημάτων με μπαταρίες θα πραγματοποιείται μέσω fast track διαδικασιών, ιδιαίτερα για τις βιομηχανίες.
Ποσοστά Επιδότησης και Ανώτατο Όριο Χρηματοδότησης
Η επιδότηση θα καλύπτει το 30% της δαπάνης για μεγάλες επιχειρήσεις, το 40% για μεσαίες και το 50% για μικρές. Το μέγιστο ποσό επιδότησης ανά επιχείρηση έχει οριστεί στα 400.000 ευρώ. Επιπλέον, το πρόγραμμα καλύπτει και υποστηρικτικές δαπάνες, όπως η μελέτη, η διαστασιολόγηση του συστήματος και η διασύνδεσή του με το ηλεκτρικό δίκτυο, με οριζόντια επιδότηση 50% ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης.
Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού, περίπου 100 εκατ. ευρώ, θα κατευθυνθεί σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για συστήματα αποθήκευσης σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.
Επιλέξιμες Επιχειρήσεις και Κριτήρια Συμμετοχής
Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό για επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κλάδου, με την προϋπόθεση ότι πληρούν τα κριτήρια «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» (DNSH), αποκλείοντας, για παράδειγμα, μεταλλευτικές εταιρείες. Επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τις εργασίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκού και μπαταρίας, αλλά και εκείνες που έχουν ήδη εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα χωρίς μπαταρία.
Οι εταιρείες που θα επιδοτηθούν θα έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν μέρος των ενεργειακών τους αναγκών μέσω αποθηκευμένης ενέργειας, ενώ για την υπόλοιπη κατανάλωση μπορούν να χρησιμοποιούν υπάρχοντα ή νέα φωτοβολταϊκά, είτε με net-billing, είτε με virtual net-billing, ή ακόμα και μέσω σύναψης διμερών συμβολαίων αγοραπωλησίας πράσινου ρεύματος (PPAs).
Με τον ανασχεδιασμό του προγράμματος και την έμφαση στην αποθήκευση ενέργειας, το Υπουργείο στοχεύει να ενισχύσει τη βιωσιμότητα και την ενεργειακή αυτονομία των επιχειρήσεων, προωθώντας παράλληλα την πράσινη ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.