Τουλάχιστον 20 επαγγελματικές ομάδες βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις στη λίστα της φοροδιαφυγής καθώς επιμένουν στα μετρητά.
Παρά τα κίνητρα που δόθηκαν στους φορολογούμενους, κάποιες επαγγελματικές ομάδες συνεχίζουν να αποφεύγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Τα επαγγέλματα αυτά είναι:
- υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι (και γενικά όλα τα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της οικοδομής και των κατασκευών),
- κομμωτήρια, σχολές χορού, γυμναστήρια κ.ά,
Τα επαγγέλματα αυτά συνεχίζουν να προτιμούν τα μετρητά και το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ επανεξετάζουν το θεσμικό πλαίσιο. Κι αυτό γιατί τα κίνητρα που προέβλεπαν έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ για όσους πλήρωναν με ηλεκτρονικό τρόπο τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι ανωτέρω κλάδοι δεν απέδωσαν.
Το νέο αναμορφωμένο πλαίσιο των φορο-κινήτρων για τις αποδείξεις θα παρουσιαστεί στο νέο οικονομικό επιτελείο, το οποίο θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις. Εφόσον η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, μέχρι το τέλος του έτους θα επεκταθούν υποχρεωτικά τα POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, αναφέρουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές
Πάντως, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται τόσο ως προς τον όγκο των συναλλαγών όσο και ως προς τα ποσά.
Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το 2022 ανήλθε σε 1.930 εκατ., από 1.658 εκατ. το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16% σε σχέση με το 2021. Ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες ανήλθε σε 1.775 εκατ., από 1.523 εκατ. το προηγούμενο έτος, αυξημένος κατά 17%.
Οι χρεωστικές κάρτες συνέχισαν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο της χρήσης μετρητών, με ποσοστιαία συμμετοχή 92% στο συνολικό αριθμό συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών. Ο αριθμός των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες ανήλθε σε 154 εκατ., από 135 εκατ. το 2021, αυξημένος κατά 14%. Οι πιστωτικές κάρτες συμμετείχαν κατά 8% στον συνολικό αριθμό συναλλαγών.
Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 94 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 14% συγκριτικά με το 2021. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 12% σε 94 συναλλαγές, από 84 συναλλαγές το 2021.