Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen Energy & Metals και επικεφαλής της πανευρωπαϊκής ένωσης Eurometaux, εξέφρασε έντονη κριτική στην απερχόμενη ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, εξέφρασε βαθύ προβληματισμό για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας έμφαση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και την ανάγκη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Κριτική στη «Πράσινη Μετάβαση» της Κομισιόν
Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του ΣΒΕ, Λουκίας Σαράντη, ο κ. Μυτιληναίος άσκησε δριμεία κριτική στην Κομισιόν που ολοκληρώνει τη θητεία της, επισημαίνοντας ότι θα «θυμόμαστε αρνητικά για δεκαετίες» αυτή την ηγεσία. Κεντρικό σημείο της κριτικής του ήταν το κόστος της «πράσινης μετάβασης», το οποίο χαρακτήρισε ως τεράστιο και ανυπολόγιστο, προσεγγίζοντας τα τρισεκατομμύρια ευρώ για την επίτευξη των στόχων του 2030, 2040 και 2050.
Ο Μυτιληναίος υπογράμμισε πως το ενεργειακό κόστος, που επιβαρύνεται σημαντικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, «τρώει τα σωθικά της ευρωπαϊκής οικονομίας», επιδεινώνοντας τη θέση της Ευρώπης σε μια ήδη δύσκολη συγκυρία. Πρόσθεσε ότι ο πόλεμος δεν ήταν η αρχή της ενεργειακής κρίσης, αλλά επιδείνωσε μια προϋπάρχουσα κατάσταση. Σημείωσε πως «η ανατίναξη των αγωγών του North Stream» ήταν το γεγονός που όξυνε περισσότερο την ενεργειακή κρίση.
Αμφιβολίες για την Έκθεση Ντράγκι
Συνεχίζοντας την κριτική του, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στην έκθεση Ντράγκι, η οποία προτείνει επενδύσεις ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως στην Ευρώπη. Την χαρακτήρισε ως «φωτοβολίδα», εκφράζοντας την άποψη ότι δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας και ότι τελικά θα καταλήξει στο «καλάθι των αχρήστων ή σε κάποιο αρχείο στο κτήριο Μπερλεμόν στις Βρυξέλλες».
Ο λόγος για την αποτυχία αυτής της πρότασης, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, είναι η απουσία πολιτικής ένωσης στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα τα 27 κράτη-μέλη να μην μπορούν να συμφωνήσουν σε σημαντικά ζητήματα, λόγω των διαφορετικών συμφερόντων τους. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην απάντηση του Γερμανού αντικαγκελάριου, που αμφισβήτησε την εφικτότητα των προτεινόμενων επενδύσεων, υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς χρήματα, δεν γίνεται τίποτα».
Προβληματισμός για την Ελληνική Οικονομία
Μεταβαίνοντας στην ελληνική οικονομία, ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την ανησυχία του για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, επισημαίνοντας ότι, παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού, η ελληνική οικονομία παραμένει μη ανταγωνιστική. Σημείωσε πως η βιομηχανία «είναι εδώ και το παλεύει», αλλά πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα εισάγει πολύ περισσότερα από όσα εξάγει», γεγονός που εμποδίζει τη χώρα να φτάσει στο επίπεδο παραγωγικότητας άλλων κρατών της Ε.Ε. Κατά τον ίδιο, το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει περιοριστεί σημαντικά, ωστόσο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών επιδεινώνεται.
Παρά τις δυσκολίες, ο Μυτιληναίος εκτίμησε ότι η πρώτη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν επιτυχημένη, αν και προειδοποίησε ότι η δεύτερη τετραετία θα είναι πιο δύσκολη λόγω του επιδεινούμενου διεθνούς περιβάλλοντος.
Εκλογές στις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Προοπτική
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε τη σημασία των αμερικανικών εκλογών για την πορεία της Ευρώπης, αναφέροντας ότι το αποτέλεσμα θα διαμορφώσει σημαντικά τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια νίκη της Καμάλα Χάρις θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη εξωστρέφεια και διεθνή ανάμιξη της Αμερικής, σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, που έχει ήδη δείξει προθέσεις για αποστασιοποίηση από την Ευρώπη και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο επιχειρηματίας εξέφρασε, επίσης, αμφιβολίες για την ικανότητα της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις, αναφερόμενος σε ορισμένες επιλογές στελεχών της νέας Κομισιόν ως πολιτικές αποφάσεις χωρίς την απαραίτητη εμπειρία ή αξία.
Ενίσχυση της Ελληνικής Βιομηχανίας
Κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της ελληνικής βιομηχανίας ως βασικό πυλώνα της οικονομίας, τονίζοντας πως το νέο παραγωγικό μοντέλο της κυβέρνησης θα επικεντρωθεί στη βιομηχανία, την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε εμβληματικές επενδύσεις που θα ανακοινωθούν στο τέλος Οκτωβρίου, με στήριξη 170 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τέλος, ο κ. Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι η μητρική εταιρεία του ομίλου Metlen θα γίνει μέλος του ΣΒΕ, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή του στην ελληνική βιομηχανία και την περαιτέρω συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος.