29.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Ερευνα ΔιαΝΕΟσις: Κατέρρευσε η δημοτικότητα Πούτιν στην Ελληνική κοινωνία, δημοφιλέστεροι οι Αμερικανοί.

 

 

Μεγάλες αλλαγές έφερε ο πόλεμο  στην αντιλήχεις τνω Ελληνων για μαι σειά κρίσιμα ζητήματα.  Πρώτο έχει αυξηθεί το ποσοστό εκείνων που έχει αίτημα κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Για πρώτη φορά οι Αμερικάνοι είναι δημοφιλέστεροι από τους Ρώσους στη χώρα μας. Έχουμε κατάρρευση της δημοτικότητας του Πούτιν στην ελληνική κοινωνία ενώ κάποτε είχε τα πρωτεία.

Αυτά μεταξύ  άλλων είναι τα ευρήματα  έρευνας της ΔιαΝΕΟσις και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, απο την εταιρεία MARC S.A, που  παρουσίασε ο Θωμάς Γεράκης.

Μια άλλη αλλαγή είναι πως έχουν αυξηθεί τα ποσοστά εκείνων που θέλουν να διατηρήσουμε ως χώρα μια πιο αυστηρή στάση απέναντι στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία άλλαξε ωστόσο το στερεότυπο για το τι σημαίνει πρόσφυγας. Υπάρχει σημαντική μεταβολή στην ανοχή στη διαφορετικότητα, για παράδειγμα έχουμε μεγαλύτερη ανοχή στους ομόφυλους γάμους .

Σχετικά με το θρησκευτικό αίσθημα, παρατηρείται μείωση. Όσον αφορά στη σεξουαλική παρενόχληση αυξάνεται το ποσοστό – κυρίως στον πληθυσμό των νέων – όσων θεωρούν πως το πρόβλημα έχει αυξανόμενη τάση.

Η Μαρίνα Οικονόμου, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο ΈΚΠΑ έλαβε το λόγο επισημαίνοντας πως «αν δούμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε προσωπικό επίπεδο, θα δούμε αύξηση των αυτοκτονιών και της κατάθλιψης. Λίγο μετά η πανδημία μας έκανε να αναμετρηθούμε σε σοβαρές απώλειες και απειλές. Έτσι σε αυτή την έρευνα του 2022 βλέπουμε να προβάλλονται κυρίως αρνητικά συναισθήματα. Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα της ΔιαΝΈΟσις ασχολείται με τα συναισθήματα. Η συναισθηματική λειτουργία επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά. Η πρόκληση τώρα είναι αν θα αυτοπαγιδευτούμε στα αρνητικά συναισθήματα ή θα βρούμε διεξόδους και εργαλεία για να δώσουμε θετικό πρόσημο σε αυτή την περιπέτεια. Ελπίζω τα ευρήματα της έρευνας να γίνουν πεδίο αναστοχασμού».

Ο Νίκος Ερινάκης, Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου ΕΝΑ και διδάκτωρ Φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων του Λονδίνου και της Οξφόρδη προχώρησε σε κάποιες διαπιστώσεις σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας «Μια πρώτη διαπίστωση που παρατηρώ είναι μια μετάβαση από μενταλιστικά ζητήματα σε πιο υλικά ζητήματα, όπως η ανεργία και πρόβλημα στέγασης. Και αυτό είναι σημαντικό για το αν θα σκεφτούν οι νέοι τη δημιουργία οικογένειας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο επισφάλειας στην ύστερη νεωτερικότητα αντιμετωπίζουμε την κατάρρευση των μεγάλων αφηγήσεων και βλέπουμε μια αμηχανία από την πλευρά των νέων να συγκροτήσουν φαντασιακά πλαίσια και προτάγματα».

Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ υπογράμμισε πως «Θα περίμενε κανείς μια συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, μια στροφή στον ανορθολογισμό, σε αυτή την κοινωνία των απειλών που ζούμε. Δεν βλέπουμε να συμβαίνει αυτό στη συγκεκριμένη έρευνα. Βλέπουμε μια φιλελευθεροποίηση της ύπαρξης και ένα αίτημα κοινωνικού συμβολαίου. Και παράλληλα μια εξαιρετικά φιλελεύθερη θέση σε ότι έχει να κάνει με το φύλο. Δεν είναι συντηρητική κοινωνία σε ότι έχει να κάνει με την ατομικότητα».

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE