20.8 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Έρχεται νέο μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού στην Α’ Λυκείου – Οι αλλαγές που θα γίνουν

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Καινούριο μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού αναμένεται να προστεθεί στο πρόγραμμα των μαθητών της Α’ Λυκείου.

Τον επαγγελματικό προσανατολισμό της Α’ Λυκείου καλείται να «τρέξει» από την ερχόμενη σχολική χρονιά ο ΕΟΠΠΕΠ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για το ψηφιακό σχολείο που ψηφίστηκε το προηγούμενο διάστημα.

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός θα γίνει πιο ουσιαστικός καθώς, μεταξύ άλλων, προβλέπεται μια υπηρεσία ατομικής συμβουλευτικής, η οποία θα πραγματοποιείται κάθε σχολικό έτος από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου και περιλαμβάνει δύο μέρη.

Πώς θα γίνεται ο επαγγελματικός προσανατολισμός

Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τη συμπλήρωση τυποποιημένου ερωτηματολογίου επαγγελματικού προσανατολισμού σε ψηφιακή μορφή.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει ατομική συνεδρία, η οποία πραγματοποιείται διαδικτυακά, με σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού.

Ο σύμβουλος προβαίνει σε αξιολόγηση του ερωτηματολογίου, διερεύνηση των ατομικών χαρακτηριστικών κάθε μαθητή με γνώμονα τις γνώσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά του και κατάρτιση εξατομικευμένου σχεδίου δράσης.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή της, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ Γεωργία Ρεμπούτσικα, «στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε μία στενότερη σύνδεση μεταξύ του ΕΟΠΠΕΠ και των πολιτών, η οποία θα εντάσσει και θα ενθαρρύνει όλες τις ηλικιακές ομάδες, ρίξαμε τη βαρύτητά μας στον τομέα της Συμβουλευτικής και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Πιο συγκεκριμένα, ανοίξαμε τις πόρτες μας σε μαθητές όλης της επικράτειας, με τη διενέργεια βιωματικών σεμιναρίων συμβουλευτικής, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυκά, και μέσα από τα εργαλεία που διαθέτει ο ΕΟΠΠΕΠ, έλαβαν σημαντικές πληροφορίες για να δομήσουν το επαγγελματικό τους μέλλον με γερά θεμέλια. Μία επιπλέον δράση που υλοποιούμε, είναι η ενίσχυση του μητρώου Συμβούλων Σταδιοδρομίας, μία δράση που θα υποστηρίξει ουσιαστικά τη συμβουλευτική σταδιοδρομίας με νέα εργαλεία, που θα αξιοποιούνται από πιστοποιημένους συμβούλους σταδιοδρομίας του ΕΟΠΠΕΠ» δήλωσε η κ. Ρεμπούτσικα.

Οι αλλαγές στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με τον επαγγελματικό προσανατολισμό

  1. Δημιουργείται ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης «gov.gr», με σκοπό τηv παροχή υπηρεσιών ατομικής συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού σε μαθητές του Λυκείου.

Η εφαρμογή αναπτύσσεται και λειτουργεί στον «Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού» (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

    2. Δικαίωμα πρόσβασης στις ανωτέρω υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού έχουν οι μαθητές της Α’ τάξης του Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) ή του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) ή του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.), με στόχο να διαπιστωθούν οι κλίσεις και δεξιότητές τους, οι οποίες είναι χρήσιμες, ώστε να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα θέματα της προσωπικής και επαγγελματικής τους ανάπτυξης.

    Η πρόσβαση κάθε χρήστη διασφαλίζεται με τη χρήση ατομικών κωδικών εισόδου μέσω αυθεντικοποίησης των διαπιστευτηρίων, που διαθέτει στον κατάλογο μελών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (Π.Σ.Δ.).

    3. Η υπηρεσία ατομικής συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού διενεργείται κάθε σχολικό έτος από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου και περιλαμβάνει δύο (2) μέρη.

    Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τη συμπλήρωση τυποποιημένου ερωτηματολογίου επαγγελματικού προσανατολισμού σε ψηφιακή μορφή.

    Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει ατομική συνεδρία, η οποία πραγματοποιείται διαδικτυακά, με σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού, ο οποίος προβαίνει σε αξιολόγηση του ανωτέρω ερωτηματολογίου, διερεύνηση των ατομικών χαρακτηριστικών κάθε μαθητή με γνώμονα τις γνώσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά του και κατάρτιση εξατομικευμένου σχεδίου δράσης.

    4. Στην ηλεκτρονική εφαρμογή της παρ. 1 δημιουργείται Μητρώο Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Μ.Ε.Π.), στο οποίο καταχωρίζονται οι οικονομικοί φορείς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα του επαγγελματικού προσανατολισμού και πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 5.

    Ο μαθητής – χρήστης επιλέγει από το Μ.Ε.Π. τον οικονομικό φορέα που αναλαμβάνει την υλοποίηση των υπηρεσιών ατομικής συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού, στον οποίο αποδίδεται απευθείας η οικονομική διευκόλυνση. Το Μ.Ε.Π. αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..

    5. Οι όροι και προϋποθέσεις για την εγγραφή των οικονομικών φορέων στο Μ.Ε.Π. είναι οι ακόλουθοι:

    α) Η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού να προβλέπεται στους σκοπούς του καταστατικού του φορέα,

    β) η έδρα του φορέα να βρίσκεται στην ημεδαπή,

    γ) ο φορέας να διαθέτει πιστοποιημένους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι σε παροχή υπηρεσιών ατομικής συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού της παρ. 3,

    δ) ο φορέας να διαθέτειτεχνογνωσία και επαρκή εμπειρία στον σχεδιασμό ερωτηματολογίου επαγγελματικού προσανατολισμού και στη διαχείριση και υλοποίηση δράσεων επαγγελματικού προσανατολισμού και συμβουλευτικής και ειδικότερα να έχει παράσχει υπηρεσίες ατομικής συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού τουλάχιστον δέκα έτη.

    6. Κατά τη διενέργεια της ατομικής συνεδρίας επιτρέπεται η ζωντανή μετάδοση ήχου ή εικόνας σε πραγματικό χρόνο για την πραγμάτωση του σκοπού των παρ. 2 και 3. Απαγορεύεται η καταγραφή και αποθήκευση της ατομικής συνεδρίας.

    7. Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. αναλαμβάνει τον τεχνικό σχεδιασμό, την υλοποίηση της ειδικής εφαρμογής, καθώς και την οργάνωση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων δεδομένων από κάθε πηγή, την τήρηση υπό συνθήκες που διασφαλίζουν την ακεραιότητα, την εμπιστευτικότητα και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων και κάθε άλλο θέμα που αφορά στην ομαλή λειτουργία της εφαρμογής. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που καταχωρίζονται στην εφαρμογή συλλέγονται, τηρούνται και τυγχάνουν περαιτέρω επεξεργασίας αποκλειστικά για τον σκοπό της παρ. 1. Τα δεδομένα αυτά τηρούνται για τους σκοπούς του παρόντος, για περίοδο τριών ετών, και στη συνέχεια διαγράφονται.

    Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ως υπεύθυνος επεξεργασίας διασφαλίζει την προστασία των δικαιωμάτων των προσώπων, της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με το ενωσιακό και εθνικό δίκαιο, και ιδίως, με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 (ΕΕ L 119) (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων, Γ.Κ.Π.Δ.) και τον ν. 4624/2019 (Α` 137).

    8. Η χρηματοδότηση του έργου δύναται να πραγματοποιείται από εθνικούς ή συγχρηματοδοτούμενους πόρους.

    9. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού δύναται να εξειδικεύεται το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών των οικονομικών φορέων και ο τρόπος υλοποίησής τους σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3.

    10. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται η διαδικασία δημιουργίας και λειτουργίας του Μ.Ε.Π., η διαδικασία δημόσιας πρόσκλησης των οικονομικών φορέων και οι πρόσθετοι όροι, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την ένταξή τους στο Μ.Ε.Π., το σύνολο των απαιτούμενων για την ένταξη δικαιολογητικών, οι λόγοι και η διαδικασία διαγραφής τους από το Μ.Ε.Π., καθώς και κάθε συναφής και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

    11. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ρυθμίζονται θέματα σχετικά με το ύψος της αποζημίωσης του οικονομικού φορέα, τη διαδικασία καταβολής της και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την αποζημίωση του φορέα.

    12. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τον χρόνο έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής της παρ. 1, τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη λειτουργία της, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία, τους όρους, τον ειδικότερο χρόνο υλοποίησης της εφαρμογής, τα αρμόδια για την υλοποίηση όργανα, το περιεχόμενο, τα στοιχεία που καταχωρίζονται, τη διαδικασία ταυτοποίησης του χρήστη – μαθητή, τη συμπλήρωση του τυποποιημένου ερωτηματολογίου επαγγελματικού προσανατολισμού, τις απαιτούμενες διαλειτουργικότητες, τη διαδικασία προγραμματισμού και διενέργειας της ατομικής συνεδρίας με σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού, την καταγραφή των δεδομένων αυτών, την ελάχιστη επεξεργασία τους από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και τους φορείς, καθώς και κάθε άλλη τεχνική ή άλλη λεπτομέρεια αναφορικά με την εφαρμογή της παρ. 7 από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

    Κυριάκος Πιερρακάκης: 8 παιδιά ανά εκπαιδευτικό στην Ελλάδα – 16 στην Ολλανδία. Τι είπε για υποδομές και κινητοποιήσεις

    Με κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών για τα κενά σε διδακτικό προσωπικό, ξεκίνησε η σχολική χρονιά....

    Επελαύνουν κορονοϊος και γρίπη! Γιατί τρομάζει τους επιστήμονες το άνοιγμα των σχολείων. Ποια μέτρα εξετάζονται

    Ανησυχία επικρατεί μεταξύ των επιστημόνων για την έξαρση του κορονοϊου και γρίπης με αφορμή...

    Σοκ με την Μπαζάκα: Ιερείς ζητούν να αφοριστεί επειδή ζήτησε να σταματήσουν τα θρησκευτικά στα σχολεία.

    Σοκ προκαλεί η κίνηση ιερέων να ζητούν τον αφορισμό της Θέμιδας Μπαζάκα επειδή ζήτησε...