Σε θετικό κλίμα κινήθηκαν οι δηλώσεις Μητσοτάκη Ερντογάν μετά το τέλος της συνάντησης τους με εξαίρεση τη Θράκη όπου καταγράφηκε διαφωνία.
«Αισθάνομαι ιστορικό χρέος να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα-δίπλα» είπε ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που διήρκησε περισσότερο μιάμιση ώρα
«Να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας», είπε από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος
Ερντογάν: τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης
Ο Ταγίπ Ερντογάν παρά τους χαμηλούς τόνους επέμεινε σε καποια λεκτικά ατοπήματα που έχουν σχέση με τη Θράκη
Στο πλαίσιο αυτό και μάλιστα δύο φορές, μίλησε τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης, επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο.
Μητσοτάκης: Στη Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα
«Η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Και θέλουμε να διασφαλίσουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες. Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από τη συνθήκη της Λωζάνης», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην αναφορά του Ερντογάν περί δήθεν τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.
Ερντογάν: Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας
«Είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τόσο μεγάλο που να μην μπορεί να επιλυθεί», είπε ο Ερντογάν, λέγοντας ότι «θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας».
«Σας περιμένω στην Άγκυρα για να σας φιλοξενήσω για την επόμενη συνάντηση» κατέληξε.
Ερντογάν: Συμφωνήσαμε να κρατηθούν ανοιχτοί οι διάλογοι επικοινωνίας
«Επισκέφθηκα την Ελλάδα τελευταία φορά το 2017. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την ευγενική υποδοχή σε εμένα και την αντιπροσωπεία μου. Το κλίμα ύστερα από 7 χρόνια αποτελεί ένδειξη αυτής της πρόθεσης. Πιστεύω ότι δεν θα δώσουμε ένα τόσο μεγάλο διάλειμμα για να πραγματοποιούμε τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο αυτή τη συνάντηση και πιστεύω ότι αυτό θα ήταν καλό και για τις δύο χώρες», είπε ο Ερντογάν.
«Συμφωνήσαμε να κρατηθούν ανοιχτοί οι διάλογοι επικοινωνίας. Αισθανόμαστε ικανοποίηση που βλέπουμε τα αποτελέσματα των έργων κοινής βάσης από το 2021. Συμφωνήσαμε με τον κ. Μητσοτάκη να ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια το διμερές εμπόριο που τώρα είναι στα 5 δισ. δολάρια. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας στον τουριστικό και πολιτιστικό τομέα. Ανταλλάξαμε απόψεις για τη στάση μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ζητήσαμε από τους υπουργούς Εξωτερικών να το συζητήσουν. «Ειλικρινή μας ευχή να επιλύσουμε τα προβλήματά μας. Συζητήσαμε πώς μπορούμε να εξελίξουμε τη συνεργασία» στο πεδίο της τρομοκρατίας.
Ερντογάν: Προτεραιότητα η ύπαρξη μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα
Αναφερόμενος στη Γάζα, ο Ερντογάν ζήτησε να μην στοχοποιούνται άμαχοι και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην σιωπά στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται.
«Η ίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 είναι αναπόφευκτη», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία θέλει να αναλάβει τον ρόλο της εγγυήτριας δύναμης.
Μητσοτάκης: Μόνη διαφορά η υφαλοκρηπίδα
Σήμερα, 100 χρόνια μετά τη συνθήκη της Λωζάνης συνάπτεται συνθήκη ειρήνης και φιλίας, μια συνθήκη που σέβεται απόλυτα τα δικαιώματα κάθε χώρας και αναδεικνύει τη δυνατότητα συνεργασίας σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Θα συνεχίσουμε τα θετικά βήματα, θα διευρύνουμε την ατζέντα. Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ελλάδα και την επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας, που είναι και η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα.
«Προτίθεμαι να επισκεφθώ την Αγκυρα. Οι συγκυρίες έφεραν συχνά τον έναν απέναντι στον άλλον. Και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν φωνές που δεν συμφωνούν με αυτήν την προσέγγιση. Αλλά θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει «να χτίσουμε ένα αύριο όπου σε αυτά τα ήρεμα νερά θα φυσήξει και ένας ούριος άνεμος».
Μητσοτάκης -Κυπριακό: λύση με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών – οι λαοί μας να ζήσουν ειρηνικά
Επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, από εκεί που είχαν σταματήσει ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Για το Κυπριακό δεν υπάρχει άλλη λύση από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών» είπε, επαναλαμβάνοντας εκ νέου την κοινή θέση.
Περιγράφοντας το πλαίσιο των προκλήσεων στην περιοχή, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι. Οι δύο χώρες οφείλουν να ζουν ειρηνικά, να συζητούν με ειλικρίνεια τις διαφορές τους και να βρίσκουν λύσεις».
Υπενθυμίζοντας τα βήματα που έγιναν από τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βίλνιους, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για παραγωγικό κλίμα. «Βρισκόμαστε για τρίτη φορά στους τελευταίους έξι μήνες», υπενθυμίζοντας τα βήματα που έχουν γίνει σε επίπεδο εμπορίου, εκπαίδευσης, οικονομικών σχέσεων. “Τα ελληνικά νησιά γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών”, είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Ερντογάν έφτασε στο Μαξίμου στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης και η υποδοχή ήταν ιδιαιτέρως θερμή
Ο Τούρκος πρόεδρος πήγε με τα πόδια με τη συνοδεία του από το Προεδρικό Μέγαρο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατέβηκε τα σκαλιά, τον υποδέχθηκε και ανέβηκαν μαζί ως την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου. Φωτογραφήθηκαν και μπήκαν στο εσωτερικό για τη συνάντησή τους.
Η συνάντηση των δύο ηγετών ήταν διάρκειας 45 λεπτά με βάση τον αρχικό προγραμμτισμό, αλλά ξεπέρασε τη μια ώρα.
Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την συμμετοχή περίπου 30 Τούρκων και Ελλήνων υπουργών και αξιωματούχων. Αμέσως μετά σύμφωνα με πληροφορίες θα εκδοθεί κοινή δήλωση.