Επεισοδιακή ήταν η επιστροφή της προέδρου του τμήματος Φιλοσοφίας, Βάνας Νικολαΐδου, στα πανεπιστημιακά έδρανα.
Συγκεκριμένα, μία ομάδα φοιτητών επιχείρησε να εμποδίσει την κ. Νικολαΐδου να κάνει το μάθημά της σε αμφιθέατρο της σχολής, ενώ ένας φοιτητής της ΔΑΠ ΝΔΦΚ υπερασπίστηκε την ομαλή διεξαγωγή του μαθήματος.
Υποστήριξε ότι «Η κα. Νικολαΐδου έχει δικαίωμα να μπει στο μάθημά της και να ασκήσει τα ακαδημαϊκά της καθήκοντα. Αυτό σημαίνει ελευθερία της έκφρασης στο ελληνικό πανεπιστήμιο, αυτό σημαίνει άσυλο ιδεών».
Βίντεο με το σκηνικό ανήρτησε η ΔΑΠ ΝΔΦΚ στο TikTok με το μήνυμα: «Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είμαστε και θα είμαστε εδώ για να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία του λόγου. Σήμερα, στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ η Δημοκρατία νίκησε».
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 21 Μαρτίου η καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατήγγειλε ότι φοιτητές την απέκλεισαν στο γραφείο της, επειδή «έκοψε» πολλούς από αυτούς στο μάθημά της.
Οι φοιτητές ισχυρίστηκαν ότι οι ίδιοι πήγαν να διαμαρτυρηθούν στο ωράριο που η καθηγήτρια δεχόταν τους φοιτητές και ότι τα όσα λέει είναι λανθασμένα. Σύμφωνα με το OPEN, η καθηγήτρια υποστήριξε πως την άφησαν να φύγει μετά από τρεις ώρες, που την κρατούσαν όμηρο στο γραφείο της, μόνο όταν τους είπε ότι θα γίνει αναβαθμολόγηση των γραπτών τους.
«Τον επανειλημμένο εκφοβισμό μεγάλου αριθμού διδασκόντων» καταδίκασε και η συνέλευση του τμήματος Ψυχολογίας στη χθεσινή συνεδρίασή της, ενώ το περιστατικό προκάλεσε την παρέμβαση εισαγγελέα.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής έδωσε εντολή να διεξαχθεί προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί αφενός εάν τελέστηκαν τα αδικήματα της παράνομης κατακράτησης, της παράνομης βίας και της διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, και αφετέρου η ταυτότητα των εμπλεκόμενων προσώπων.
Όλα ξεκίνησα ωστόσο όταν η Πρόεδρος της Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, δέκτης συμπεριφορών εκφοβισμού από φοιτητές-μέλη της φοιτητικής κίνησης «ΣΑΦ-ΕΑΑΚ/Συνεργασία Ανεξάρτητων Φιλοσοφικής» για μια αναδημοσίευση που έκανε στο facebook σε μια ανάρτηση η οποία ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις για την τραγωδία των Τεμπών «δεν μπορεί να έχουν τοξικότητα ή βία, καθώς αυτά δεν συνάδουν με καμιά διαμαρτυρία, πόσω μάλλον με ένα συλλαλητήριο για μία εθνική τραγωδία».