20.4 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Επειγόντως δύο συστήματα αναχαίτισης drones τοποθετούνται πάνω από τη Βουλή και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Τι υποχρεώνει την προμήθεια

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Υπερσύγχρονα συστήματα αναχαίτισης από drones τοποθετούνται άμεσα τόσο πάνω από τη Βουλή, όσο και από το αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”

Η απόκτησή τους αναμένεται να γίνει με επείγουσες διαδικασίες το προσεχές διάστημα και το καθένα απ’ αυτά θα κοστίσει 2 εκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση ελήφθη μετά τη διαπίστωση ότι πολλές επιθέσεις ανά τον κόσμο γίνονται πλέον με αυτό τον τρόπο, κάτι που βλέπουμε τόσο στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία όσο και στις επιθέσεις της Χαμάς κατά των Ισραηλινών.

Τα αεροσκάφη αυτά τύπου UAV φορτώνονται με εκρηκτικά τα οποία εξαπολύουν κατά των στόχων που έχουν τεθεί, χωρίς ο εχθρός να ανησυχεί εάν θα χάσει κάποιο χειριστή, καθώς αυτός βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακριά.

Παράλληλα το κόστος τέτοιου είδους επιθέσεων είναι ασύγκριτα μικρότερο από το να απογειωθεί μαχητικό αεροπλάνο – αυτό το βλέπουμε άλλωστε και στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας από τουρκικά drones στο Αιγαίο.

Η προμήθεια των συγκεκριμένων συστημάτων έρχεται σε συνέχεια προηγούμενου σχεδιασμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που όμως δεν είχε ευοίωνη κατάληξη λόγω διαμάχης μεταξύ των εταιρειών παραγωγής (προέρχονται από τέσσερις χώρες συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ) αλλά και μιας σειράς δισταγμών από υπηρεσιακούς παράγοντες. Ωστόσο η αγορά τους τώρα κρίνεται επιτακτική, ιδίως μετά τα χτυπήματα της Χαμάς και της εκ νέου εμφάνισης «μοναχικών λύκων» στην Ευρώπη, δηλαδή τρομοκρατών που δρουν μόνοι τους και σκορπούν τον θάνατο, όπως συνέβη προ ημερών στο Βέλγιο.

Τα δύο συστήματα αναχαίτισης επιθέσεων που θα αγοράσει η Ελλάδα αναμένεται να τοποθετηθούν σε δύο καίρια σημεία.

  • Στο διεθνή αερολιμένα “Ελευθέριος Βενιζέλος” ένα από τα πιο στρατηγικά σημεία της Αττικής και
  • στην πλατεία Συντάγματος προκειμένου να δημιουργηθεί μια ομπρέλα προστασίας πάνω από τη Βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο, από τα υπουργεία που βρίσκονται στην περιοχή αλλά και από τις πρεσβείες.

Τα συστήματα αυτά θα έχουν τη δυνατότητα να αναχαιτίζουν έως και 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη ταυτόχρονα.

Επίσης, υπάρχει μέριμνα προκειμένου αυτά να μην καταρρίπτονται απαραίτητα, αλλά να καθοδηγούνται (μέσω παρεμβολής στην πορεία τους) σε ειδικούς χώρους, προκειμένου να μην πέσουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: