25.8 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Επανάσταση στην αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας με σταγόνες στα μάτια-Καταργούν τα γυαλιά

Ριζική αλλαγή φέρνει στην καθημερινότητα όσων έχουν πρεσβυωπία και κουράζονται ή δυσανασχετούν στο ενδεχόμενο να φοράνε ειδικά γυαλιά για την πάθηση αυτή μια νέα επιστημονική ανακάλυψη.

Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν οφθαλμικές σταγόνες, οι οποίες μπορούν να αντικαταστήσουν τα γυαλιά οράσεως που πρέπει να φορούν όσοι έχουν πρεσβυωπία. Πρόκειται για μία πάθηση που συνήθως εμφανίζεται στην ηλικία των 40 με 45 ετών, με τους οφθαλμούς να αδυνατούν να εστιάσουν σε κοντινή απόσταση.

Οι συγκεκριμένες σταγόνες έχουν ήδη λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και μόλις κυκλοφόρησαν στην αμερικανική αγορά.

Για την παρασκευάστρια εταιρεία, το οφθαλμικό διάλυμα θα μπορούσε να απαλλάξει τους πρεσβύωπες από τα γυαλιά οράσεως για αρκετές ώρες της ημέρας.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Υγείας, περίπου 128 εκατομμύρια πολίτες έχουν πρεσβυωπία.

Το νέο φάρμακο δρα ως εξής: Ρίχνουμε μία σταγόνα σε κάθε μάτι και μέσα σε περίπου 15 λεπτά, το φάρμακο έχει δράσει παρέχοντας ευκρινέστερη όραση για έξι έως 10 ώρες.

Η Τόνι Ράιτ, μία από τους 750 συμμετέχοντες σε κλινικές δοκιμές του συγκεκριμένου φαρμάκου δήλωσε ότι το οφθαλμικό διάλυμα της άλλαξε τη ζωή.

Προτού δοκιμάσει τις οφθαλμικές σταγόνες, η Ράιτ μπορούσε να βλέπει καθαρά φορώντας παντού γυαλιά πρεσβυωπίας: στο γραφείο, το μπάνιο, την κουζίνα και το αυτοκίνητό της.

«Δεν ήθελα να τα φοράω γιατί για μένα αυτό ήταν σημάδι ότι γερνάω, ξέρετε, το να πρέπει να φοράω γυαλιά», όπως λέει.

Η 54χρονη διαδικτυακή σύμβουλος λιανικής, που εργάζεται από τη φάρμα της στη δυτική Πενσιλβάνια, διαπίστωσε αμέσως διαφορά στην όρασή της.

Το οφθαλμικό διάλυμα της εταιρείας «Vuity» είναι το πρώτο που έχει λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την αντιμετώπιση προβλημάτων οράσεως που σχετίζονται με την ηλικία.

«Το συνταγογραφούμενο φάρμακο εκμεταλλεύεται τη φυσική ικανότητα του ματιού να μειώνει το μέγεθος της κόρης του», υποστήριξε ο καθηγητής Τζορτζ Γουόρινγκ, επικεφαλής ερευνητής των κλινικών δοκιμών.

«Η μείωση του μεγέθους της κόρης διευρύνει το βάθος πεδίου ή το βάθος εστίασης και αυτό επιτρέπει να εστιάζετε σε διαφορετικό εύρος», τόνισε.

Το κόστος του φαρμάκου για χρήση του επί ένα μήνα ανέρχεται περίπου σε 80 δολάρια και λειτουργεί καλύτερα σε άτομα ηλικίας 40 έως 55 ετών, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας «Vuity».

Οι παρενέργειες που εντοπίστηκαν στις τρίμηνες κλινικές δοκιμές περιελάμβαναν πονοκεφάλους και κόκκινα μάτια, όπως αναφέρει η εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οφθαλμικές σταγόνες «Vuity» δεν αποτελούν θεραπεία της πρεσβυωπίας και, όπως επισημαίνει η παρασκευάστρια εταιρεία, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την οδήγηση ή την εκτέλεση δραστηριοτήτων σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Επιπλέον, οι οφθαλμικές σταγόνες είναι λιγότερο αποτελεσματικές μετά την ηλικία των 65 ετών.

Προς το παρόν, το φάρμακο δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE