20.4 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Ενέργεια: Ανησυχία σε επενδυτές και πολιτικούς! Πως η αύξηση των φθηνών ΑΠΕ οδηγεί σε αρνητικές τιμές ενέργειας;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Ο κανιβαλισμός σπάνια είναι μια επιθυμητή κατάσταση, ανεξαρτήτως του τομέα. Αυτό ισχύει και για τις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, όπου η αυξανόμενη συμμετοχή φθηνών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να πέφτουν κάτω από το μηδέν. Η συχνότητα των αρνητικών τιμών θα αυξάνεται, προκαλώντας αναστάτωση τόσο στους επενδυτές όσο και στους πολιτικούς αποφασιστές.

Διάβασε επίσης:
Βρετανια: Κλείνει  ο τελευταίος σταθμός παραγωγής ενέργειας από άνθρακα. Η πρώτη χώρα της G7 , χωρις άνθρακα. Οι σχεδιασμοί των υπολοίπων

Αιτίες των αρνητικών τιμών

Η αρνητική τιμολόγηση δεν είναι καινούργιο φαινόμενο σε κάποιες αγορές. Συμβαίνει όταν οι καιρικές συνθήκες οδηγούν σε αιχμές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά και ηλιακά πάρκα, δημιουργώντας υπερπληθυσμό προσφοράς. Μέχρι τώρα, ωστόσο, οι επιπτώσεις ήταν σχετικά περιορισμένες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, οι ώρες με αρνητικές τιμές αποτελούσαν λιγότερο από το 3% του συνολικού χρόνου, όπως αναφέρει ο Alon Carmel από την PA Consulting.

Η αυξανόμενη τάση των αρνητικών τιμών

Η τάση δείχνει μόνο μία κατεύθυνση. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατρακύλησαν σε αρνητικό έδαφος για ρεκόρ 7.841 ωρών σε όλη την Ευρώπη τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ICIS. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την κατάσταση: η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τη βιομηχανία παραμένει χαμηλή, καθώς κάποιες παραγωγικές μονάδες δεν επαναλειτούργησαν ποτέ μετά την ενεργειακή κρίση του 2022. Η ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης έχει καθυστερήσει, καθώς οι κυβερνήσεις δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στρατηγικοί στόχοι της ΕΕ

Η ΕΕ επιδιώκει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην κατανάλωση να φτάσει τουλάχιστον το 42,5% έως το 2030, από 23% το 2022. Αυτό, αναμφίβολα, θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο κανιβαλισμό των τιμών.

Ευκαιρίες για αποθήκευση ενέργειας

Οι ευκαιρίες για αρμπιτράζ θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, οι οποίες θα συμβάλλουν, σε κάποιο βαθμό, στην επίλυση του προβλήματος, υποστηρίζει ο Matthew Deitz της LCP Delta. Ορισμένες εταιρείες, όπως η ισπανική Iberdrola και η Ørsted από τη Δανία, τοποθετούν μπαταρίες σε αιολικά και ηλιακά πάρκα.

Προκλήσεις για τους επενδυτές ανανεώσιμων πηγών

Ωστόσο, για τους επενδυτές ανανεώσιμων πηγών, η συχνότερη εμφάνιση αρνητικής τιμολόγησης θα δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Υπάρχουν τρόποι για να περιοριστεί η έκθεση, όπως οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας με επιχειρήσεις ή λιανοπωλητές ενέργειας. Τέτοιες «συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» γίνονται ολοένα και πιο συνηθισμένες, αν και οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας εκφράζουν απογοήτευση ότι η υιοθέτησή τους δεν ήταν ταχύτερη, σύμφωνα με τον εμπορικό οργανισμό Eurelectric.

Πολιτική στήριξη και προοπτικές μεταρρύθμισης

Ένα πολιτικά ευαίσθητο αποτέλεσμα μπορεί να είναι ότι η κρατική στήριξη γίνεται μόνιμο χαρακτηριστικό στις αγορές ενέργειας. Μηχανισμοί όπως οι «συμβάσεις διαφοράς» διασφαλίζουν μια σταθερή τιμή ανά μεγαβατώρα παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας για περίπου 15 χρόνια. Αυτό προσφέρει βεβαιότητα στους επενδυτές.

Η ανάγκη για ριζικές μεταρρυθμίσεις

Η μεταβαλλόμενη δυναμική της αγοράς ενέργειας έχει ήδη οδηγήσει σε αρκετές — μερικές φορές επίπονες — προσπάθειες μεταρρύθμισης, αν και πιο ριζοσπαστικές προτάσεις, όπως η διάσπαση των αγορών, συχνά εμποδίζονται από την πολυπλοκότητα και τις εσωτερικές συγκρούσεις. Το γεγονός ότι οι αρνητικές τιμές αυξάνονται ραγδαία σημαίνει ότι οι προτάσεις για μεταρρύθμιση της ενεργειακής αγοράς πρέπει να ενταθούν περαιτέρω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Φωτοβολταϊκά – ριζική αλλαγή: Χωρίς αδειοδότηση η εγκατάσταση σε βιομηχανίες καταστήματα, γραφεία – Οι προβλέψεις του νέου νόμου

Ριζικές αλλαγές έρχονται στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, καθώς η εγκατάσταση τους θα γίνεται με λιγότερη...

Κώδωνας κινδύνου από τη βιομηχανία στην Κομισιόν: Δεν έχουν αντιμετωπιστεί οι αιτίες για τις ακριβές τιμές στο ρεύμα

Κωδωνα κινδύνου, χτυπά η βιομηχανία και ζητά ουσιατικά μέτρα από την Κομισιόν. Όπως τονίζει...