14.8 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

“Εμφύλιος” στον ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη εξουσίας Τεμπονέρα, Σπίρτζη Φάμελλου, Γεροβασίλη. Πως θα φτάσουν στην εκλογή

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Εμφύλιος επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και οι διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού πάνε από τον Σεπτέμβριο.
Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας διεξήχθη σε βαρύ κλίμα  και στις έξι ώρες κυριάρχησαν οι εσωκομματικές τριβές.
Το μανιφέστο και τα καρφιά του Διονύση Τεμπονέρα, η προαναγγελία παραίτησης του Χρήστου Σπίρτζη από την Κεντρική Επιτροπή, δείχνουν ότι τίποτα δεν θα είναι ίδιο στη μετά Τσίπρα εποχή. Στην ουσία κατατέθηκαν τρεις διαφορετικές προτάσεις για την ανασυγκρότηση του πολιτικού φορέα, το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ειδικότερα αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Έκτακτη συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής: 15-16 Ιουλίου, οπότε και θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες των ενδιαφερόμενων για την Προεδρία
  • Διαρκές Συνέδριο: Τέλη Αυγούστου, με θέμα την εκλογή Προέδρου
  • Εκλογή νέας ηγεσίας από την κομματική βάση: Πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Σημειωτέον ότι, ο πρώτος γύρος για τις εσωκομματικές εκλογές θα λάβει χώρα στις 3 Σεπτεμβρίου και ο δεύτερος στις 10 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, αν υπάρχουν περισσότερες από δυο υποψηφιότητες, όπως διαφαίνεται αυτήν την ώρα. Αν τελικά εμφανιστούν μόνο δύο υποψήφιοι (σενάριο που θα το ήθελαν αρκετά στελέχη στο εσωτερικό του κόμματος), οι εκλογές θα γίνουν στις 10 Σεπτεμβρίου.
  • Έκτακτο Συνέδριο: Μέσα στον Νοέμβρη με απώτατο όριο διεξαγωγής του το τέλος του έτους, με ζητούμενο την γενναία αυτοκριτική και την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος.
Παρότι φαίνεται πως υπήρξε ένα consensus μεταξύ των τάσεων, ώστε οι αλλαγές να επιταχυνθούν, προκειμένου να υπάρξει ανάχωμα στην εσωστρέφεια, αλλά και νομιμοποιημένη ηγεσία στη ΔΕΘ, εντούτοις η Πολιτική Γραμματεία κλήθηκε να επιλέξει μεταξύ τριών προτάσεων. Συγκεκριμένα:

Πρώτη πρόταση: Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να γίνει στις 13 Ιουλίου, το διαρκές συνέδριο τέλος Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου η εκλογή Προέδρου από τη βάση, όπως φέρεται να εισηγήθηκε η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου.

Δεύτερη πρόταση: Να διεξαχθεί η εκλογή Προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Τρίτη πρόταση: Να γίνει εκλογή της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ άμεσα, δηλαδή ακόμη και εντός Ιουλίου, θέση την οποία διατύπωσε η «Ομπρέλα».

Η μάχη στη Βουλή

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα, όμως, για την ορκωμοσία της νέας Βουλής, πιο ομαλά συμφωνήθηκε η νέα σύνθεση του Προεδρείου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Βουλή, που έχει ως εξής:
  •  Σωκράτης Φάμελλος Πρόεδρος ΚΟ
  • Όλγα Γεροβασίλη: Αντιπρόεδρος Βουλής (μετά το «όχι» της για Πρόεδρος ΚΟ)
  • Γραμματέας ΚΟ: Διονύσης Καλαματιανός
  • Διευθυντής ΚΟ: Θανάσης Θεοχαρόπουλος
Η παραπάνω σύνθεση αναμένεται να εγκριθεί δια ψηφοφορίας για τον Προέδρο κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Βουλή, η οποία θα ακολουθήσει μετά την τελετή ορκωμοσίας. Παράλληλα, την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να προετοιμάσει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Παρότι η χθεσινή συνεδρίαση κύλησε σχετικά ομαλά χθες, τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν έφτασε η ώρα των ψηφοφοριών επί των προσώπων, όπου αποτυπώθηκε «εικόνα Βαβυλωνίας» ειδικά στις τάξεις των «προεδρικών». Για παράδειγμα, ο Χρήστος Σπίρτζης πρότεινε να παραμείνει Πρόεδρος της ΚΟ ο Αλέξης Τσίπρας, πλαισιωμένος από 4 αναπληρωτές, που να γνωρίζουν τα θέματα οικονομίας, δηλαδή τους: Ευκλείδη Τσακαλώτο, Αλέξη Χαρίτση, Έφη Αχτσιόγλου και Νίκο Παππά.

Διχογνωμία υπήρξε αρχικά και για τη θέση του Γραμματέα της ΚΟ, καθώς προτάθηκαν οι Διονύσης Καλαματιανός (από την πλειοψηφία) και Σία Αναγνωστοπούλου. Ακόμη πιο έντονη υπήρξε η εσωκομματική σύγκρουση στην περίπτωση των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων, με την πλειοψηφία να προτείνει τους Νίκο Παππά και Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ η πλευρά της «Ομπρέλας» πρότεινε για την τριάδα τους Ν. Ηλιόπουλο, Γ. Ψυχογιό και Σία Αναγνωστοπούλου. Με δεδομένο ότι η κυρία Νοτοπούλου αρνήθηκε τη θέση, επικαλούμενη την ανάγκη εστίασης στις ανάγκες της εκλογικής της περιφέρειας, υπήρξε ψηφοφορία ανάμεσα στις Σία Αναγνωστοπούλου και Θεοδώρα Τζάκρη, με την τελευταία να καταλαμβάνει (παρά τις αντιδράσεις της μειοψηφίας) μια από τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, πλάι στους Νάσο Ηλιόπουλο και Νίκο Παππά.

Επιπλέον, το ζήτημα της επίθεσης που δέχτηκε από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο έθεσε στην αρχή της συνεδρίασης ο Πάνος Ρήγας, με στελέχη της «Ομπρέλας» να τοποθετούνται υπερασπιστικά προς τον απόντα κ. Τζανακόπουλο, ζητώντας το θέμα να μείνει εκτός ημερήσιας διάταξης.

Πολυδιάσπαση προεδρικών και παραίτηση Σπίρτζη

Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε η πολυδιάσαπαση των ποεδρικών και ως προς το χρόνο των εσωκομματικών εκλογών, καθώς ο κ. Σπίρτζης ζήτησε αυτές να μετατεθούν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Την πρότασή του υπερψήφισαν οι Παύλος Πολάκης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Ζωή Καρκούλια. Επιμένοντας πως η εκλογή προέδρου και το διαρκές συνέδριο πρέπει να γίνουν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε ότι θεωρεί «απαράδεκτο» να γίνει εκλογή προέδρου «μέσα στον Αύγουστο, χωρίς να έχουν τοποθετηθεί οι υποψήφιοι σε σειρά από ζητήματα», όπως για τα εθνικά, το φορολογικό-ασφαλιστικό, προσφυγικό κ.ά. Επίσης, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» η ΚΕ να μην εκλέξει νέο Γραμματέα, νέο αναπληρωτή Γραμματέα και νέα Πολιτική Γραμματεία, με το σκεπτικό ότι η στελέχωση του οργάνου είχε γίνει σε άλλες συνθήκες με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ προανήγγειλε ότι θα παραιτηθεί από μέλος της ΠΓ στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή.

Μανιφέστο με βολές από Τεμπονέρα

Παρών στην κούρσα της διαδοχής δήλωσε  ο Διονύσης Τεμπονέρας  ο οποίος ανήρτησε την ομιλία μανιφέστο που έκανε στην Πολιτική Γραμματεία. Ζήτησε έκτακτο συνέδριο και εκλογή Προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και εξαπέλυσε βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα κάνοντας λόγο για «θολό» μήνυμα του κόμματος και «ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική του ανεπάρκεια». Με αφορμή μάλιστα την προεκλογική στρατηγική του κόμματος είπε πως
ο πολιτικός καιροσκοπισμός γεννάει πολιτική αναξιοπιστία» και

«συνεπακόλουθα, δεν μπορεί να αποτυπώσει, μια σαφή πολιτική φυσιογνωμία».

temponeras
temponeras2
temponeras3

Έρχονται… παραιτήσεις

Όντας εντός, εκτός και επί ταυτά με βάση την ανάρτησή του, ο κ. Τεμπονέρας, σε κάθε περίπτωση, άνοιξε επισήμως την κούρσα της διαδοχής , στην οποία θα μπουν αναγκαστικά όλοι οι ενδιαφερόμενοι, αποκαλύπτοντας -βάσει διαδικασίας- τις προθέσεις τους στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στις 15 του μήνα. Μολονότι πολλές πλευρές θα επιθυμούσαν την ανάδειξη ενός τελικού διδύμου ή έστω τρεις υποψηφιότητες για χάρη της ενότητας (κατά την παράδοση του παλαιού ΠΑΣΟΚ), όμως τα ονόματα των πιθανών διαδόχων του Αλέξη Τσίπρα είναι πολλαπλάσια, καθώς φέρονται να κατέρχονται στον εκλογικό στίβο οι: Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ρένα Δούρου, Παύλος Πολάκης, Νικόλας Φαραντούρης και Αλέξης Χαρίτσης, με τον τελευταίο να ακούγεται εσχάτως στις τάξεις αρκετών «προεδρικών». Σε περίπτωση, μάλιστα, που το «προεδρικό» μπλοκ δεν βρει κοινό βηματισμό (διατηρώντας σήμερα σε όλα τα εκλεκτορικά σώματα και τα όργανα την πλειοψηφία), τότε ανοίγει ο δρόμος και σε άλλες υποψηφιότητες, αλλάζοντας τους συσχετισμούς.

Ζητούμενο, ωστόσο, για πολλά στελέχη παραμένει πέρα από τον οδικό χάρτη, η ανταπόκριση της κομματικής βάσης, καθώς οι αιχμηρές τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών, αλλά και το κύμα αποχωρήσεων αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλην του Χρήστου Σπίρτζη που προτίθεται να παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία στις 15 του μήνα, άλλο ένα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς την έξοδο, ενώ έντονη κινητικότητα αναμένεται να αναπτύξουν, ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής, «πασοκογενή» στελέχη, τα οποία βλέπουν μια «επανάληψη του Συνασπισμού», όπως επισημαίνουν, χωρίς προοπτική για την Κεντροαριστερά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

ΣΥΡΙΖΑ: η αποκαθήλωση της πρώην “αξιωματικής αντιπολίτευσης”. Η πορεία προς τη διάλυση της ‘κυβερνώσας Αριστεράς’

Οι εξελίξεις στο κόμμα της –πρώην πλέον και επισήμως, μετά τις αποχωρήσεις των κασσελακικών...

Σεισμός στη Βουλή απο την επίθεση Τσίπρα κατά της Δικαιοσύνης – αποχώρησε έξαλλη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Σε "θερμό επεισόδιο" εξελίχθηκε η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Προκάλεσε την οργισμένη...