«Έμφραγμα» στις μεταβιβάσεις ακινήτων έχει προκαλέσει η τη νέα αποχή των συμβολαιογράφων γεγονός που εντείνει την ανησυχία στην αγορά
Η σκληρή στάση των συμβολαιογράφων απέναντι σε επιλογές της κυβέρνησης συνεχίζεται, καθώς κατά την τελευταία Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς αποφασίστηκε η συνέχιση της αποχής από τα καθήκοντα τους έως τις 8 Ιανουαρίου, οπότε θα επανεκτιμήσουν τη στάση τους.
Σύμφωνα με το ot.gr. το «έμφραγμα» στις μεταβιβάσεις ακινήτων αναμένεται να ενταθεί καθώς παρατείνεται η αποχή κυρίως γιαQ
- σύναψη συμβολαίων με τα οποία μεταβιβάζονται ακίνητα με οποιαδήποτε αιτία (δηλαδή αγοραπωλησίες,
- γονικές παροχές, δωρεές κλπ.)
- δηλώσεις που υποβάλλονται στην εφορία, είτε ηλεκτρονικά, είτε δια ζώσης.
«Η διαφορά με τις προηγούμενες αποχές είναι ότι, αυτή τη φορά, εξαιρέθηκε από το πλαίσιο η σύνταξη των προσυμφώνων, δηλαδή μιας προσυμφωνίας ώστε να μεταβιβαστεί ένα ακίνητο. Και αυτό έγινε ακριβώς γιατί δεν θέλουμε να πιέσουμε τους πολίτες.
Έτσι αγοραπωλησίες που ήταν εν εξελίξει θα μπορούν να γίνουν με ένα προσύμφωνο, ώστε να ακολουθήσει το οριστικό συμβόλαιο όταν θα λήξει η αποχή. Αυτός είναι και ένας τρόπος για να μην διαρρέουν συμβόλαια τα οποία δεν γίνονται στην Αττική λόγω της αποχής, σε όμορους συλλόγους άλλων περιοχών που δεν απέχουν», αναφέρει μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» η συμβολαιογράφος Πειραιά και πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, Ιωάννα Κανελλοπούλου.
Ψηφιακός φάκελος ακινήτων
Βασικό αίτημα, μεταξύ άλλων, παραμένει η ανάκληση της δημοσιευθείσας στις αρχές Νοεμβρίου διακήρυξης ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού του Κτηματολογίου για το έργο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων» ή η απαλοιφή από αυτήν του τμήματος εκείνου, το οποίο αναφέρεται στο ψηφιακό συμβόλαιο.
Όπως επισημαίνει η κυρία Κανελλοπούλου, στα μέσα Νοεμβρίου στο κοινό ανακοινωθέν των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των συμβολαιογράφων αναγνωρίστηκε εκ μέρους της πολιτείας το έγχαρτο πρωτότυπο συμβόλαιο ως μοναδικού τρόπου που εγγυάται την ασφάλεια των συναλλαγών, ωστόσο στον διαγωνισμό γίνεται αναφορά σε ψηφιακό πρωτότυπο.
«Αυτό δημιουργεί μια εύλογη απορία: Αφού έχουμε συμφωνήσει, γιατί εξακολουθεί να υπάρχει στην προκήρυξη; Γιατί δεν υπήρξε μια ανάρτηση στην προκήρυξη, ή μια γραπτή δέσμευση από την πλευρά του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ότι αυτό το υποέργο του ψηφιακού φακέλου δεν θα ενταχθεί στο συνολικό έργο;», αναρωτιέται η συμβολαιογράφος.
Η πρόθεση του υπουργείου
Υπάρχει βεβαίως δηλωμένη πρόθεση του υπουργείου, το ένα από τα μέλη της τριμελούς επιτροπής που θα παρατηρεί την συμβασιοποίηση του έργου και την εκτέλεσή του να είναι συμβολαιογράφος.
«Ωστόσο, αυτή τη στιγμή στο έργο παραμένει το ψηφιακό συμβόλαιο. Στην Γενική Συνέλευση της Δευτέρας, οι συμβολαιογράφοι έδειξαν ότι αντιλαμβάνονται τις καλές προθέσεις, αλλά επιμένουν σε μια έμπρακτη απόδειξη των όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των συμβολαιογράφων και των υπουργείων. Διότι πλέον δεν μπορεί να αποσυρθεί η προκήρυξη ως προς το συγκεκριμένο τμήμα γιατί έχει λήξει ο διαγωνισμός, αλλά μπορεί να γίνει μια δημόσια δέσμευση ή ενημέρωση του αναδόχου ότι το σκέλος αυτό της προκήρυξης που αφορούσε στο ψηφιακό συμβόλαιο δεν είναι προς υλοποίηση», τονίζει η κ. Κανελλοπούλου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η αποχή των συμβολαιογράφων είχε ξεκινήσει στις 20 Νοεμβρίου πανελλαδικά, αλλά στα μισά ορισμένοι σύλλογοι, όπως της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας, ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους.