32.7 C
Athens
Δευτέρα, 21 Ιουλίου, 2025

Ελληνικές τράπεζες. Αντιμέτωπες με υψηλό πιστωτικό κίνδυνο. Ποιους έκτακτους ελέχους ζητα το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

“Καμπανάκι” και για τις ελληνικές τράπεζες χτυπά το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και ζητά αυστηρότερα μέτρα από  την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το “καμπανάκι” έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία λόγω των δραματικών εξελίξεων σε τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελβετίας.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) ζητά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυστηρότερη εποπτεία

  • γενικά των ευρωπαϊκών τραπεζών
  • ειδικά όσων παρουσιάζουν υψηλά υπόλοιπα κόκκινων δανείων και
  • αυστηρότερες απαιτήσεις στον σχηματισμό προβλέψεων  

Όπως γίνεται αντιληπτό το “καμπανάκι” χτυπά και για τις ελληνικές τράπεζες, που τώρα προσπαθούν να κάνουν ουσιαστικά βήματα για φυγή προς τα εμπρός.

Υψηλό υπόλοιπων παλαιών NPΕs

Στην ουσία δηλαδή το ΕΕΣ ανοίγει τον δρόμο για απαίτηση σχηματισμού υψηλότερων προβλέψεων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης και, ιδιαίτερα, σε όσες παρουσιάζουν υψηλό υπόλοιπων παλαιών NPΕs – όπως οι ελληνικές.

Για τους σκοπούς της αξιολόγησης, το ΕΕΣ επέλεξε τα 10 πιστωτικά ιδρύματα με τον υψηλότερο πιστωτικό κίνδυνο, όχι με γεωγραφικά κριτήρια αλλά με βάση τη σχετική κατάταξη της ΕΒΑ, καθώς και τον δείκτη παλιών (legacy) NPEs.

Πρώτες στη λίστα οι ελληνικές τράπεζες

Το ενδιαφέρον στοιχείο εδώ είναι ότι, αν και το ΕΕΣ δεν κατονομάζει τα ιδρύματα που περιλήφθηκαν στο δείγμα, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται “πρώτες στη λίστα” και των δύο αυτών κριτηρίων.

Ο λόγος είναι ότι παρουσιάζουν τον υψηλότερο δείκτη NPE στην Ευρωζώνη (8,7%), έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου (1,8%), σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη, η Τράπεζα της Ελλάδος.

Με βάση την κατάταξη της ΕΒΑ για τα ευρωπαϊκά κράτη με το υψηλότερο ποσοστό αθέτησης τραπεζών (default rate), στην πρώτη θέση φιγουράρει με διαφορά η Ελλάδα, με ποσοστό 3,17%.

Εάν σκεφτεί κανείς ότι η Ισπανία παρουσιάζει ποσοστό 1,24% και η Ιταλία 0,84% στην ίδια κατηγορία, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.

Πάντως ανώτατες εποπτικές πηγές,  διαβεβαιώνουν  ότι “δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα” για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Δεν αξιοποιήθηκαν εργαλεία

Όπως αναφέρει η έκθεση με θέμα την αξιολόγηση της εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ δεν αξιοποίησε “με τον καλύτερο τρόπο τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της”. Στο πλαίσιο αυτό, ούτε απαίτησε από τις τράπεζες επαρκή και έγκαιρη κάλυψη των απαιτούμενων εποπτικών κεφαλαίων.

Παλαιά και μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Στο επίκεντρο της αξιολόγησης του ΕΕΣ βρέθηκε η διαχείριση των παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων (legacy NPEs) και, συγκεκριμένα, η αποτελεσματικότητα των μεθόδων που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για την ελαχιστοποίηση του πιστωτικού κινδύνου στο πλαίσιο της απομείωσης των NPEs.

“Βάσει του δείγματος τραπεζών, διαπιστώσαμε ότι, στην πράξη, η ΕΚΤ δεν έλαβε εποπτικά μέτρα που να επιβάλλουν στις τράπεζες να καταχωρίζουν πρόσθετες προβλέψεις, ούτε επέβαλε μειώσεις του κεφαλαίου CET 1”, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. Προσθέτει δε ότι “θα πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες ώστε αυτή [σ.σ η ΕΚΤ] να είναι σε θέση να αποκομίζει μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι οι τράπεζες διαχειρίζονται και καλύπτουν ορθώς τον πιστωτικό κίνδυνο”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Morgan Stanley, Goldman και JPMorgan: Τι προβλέπουνε για τις ελληνικές τράπεζες;

Οι εκτιμήσεις των κορυφαίων αμερικανικών επενδυτικών οίκων για τις ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι...

“No concerns for the greek banks”: Επενδυτικές συναντήσεις των ελληνικών τραπεζών με διεθνή Funds – Δυναμική η παρουσία τους στο συνέδριο της BofA στο...

Σε θετικό κλίμα και με αισιοδοξία για τις ελληνικές τράπεζες ολοκληρώνεται το 29ο Ετήσιο...

Attica Bank–Παγκρήτια: Εκκινεί ο νέος τραπεζικός κολοσσός με κεφάλαιο άνω των 10 δισ. Καταθέσεις, 9 δισ. Χορηγήσεις, 3,4 δισ. «κόκκινα» δάνεια κάτω του 3%...

Η ένωση της Attica Bank με την Παγκρήτια σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός νέου τραπεζικού...