26.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Έλληνες στρατιώτες στον πόλεμο του Σαχέλ για πρώτη φορά

Σε συνέντευξή του στο newsbomb.gr, στη διαδικτυακή εκπομπή “Meeting Point” με την Όλγα Τρέμη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μίλησε ανοιχτά για ενδεχόμενο αποστολής ελληνικής ομάδας μάχιμων στρατιωτικών στην εμπόλεμη ζώνη του Σαχέλ, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση. Τόνισε μάλιστα ότι αυτή η κίνηση δεν αποτελεί δέσμευση που πηγάζει από την πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία, αλλά εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των συμμαχικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες.

Από την πλευρά του, διατύπωσε πως ενώ η ενέργεια αυτή δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, εντούτοις έχει εκφραστεί αίτημα από πλευράς Γαλλίας, άρα οφείλεται συνδρομή από ελληνικής μεριάς. Ο υπουργός είχε μιλήσει για την αναγκαιότητα αυτής της κίνησης σε συνέντευξή του τον περασμένο Οκτώβριο στα “Νέα Σαββατοκύριακο”, αν και είχε διαψευστεί προηγουμένως ως πιθανότητα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακόμη νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2021, ο κ. Παναγιωτόπουλος σε τηλεδιάσκεψη υπουργών Άμυνας και Διεθνών Εταίρων υπό την προεδρία της υπουργού Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Φλοράνς Παρλί είχε αναφερθεί έντονα για την εξέταση δυνατοτήτων συνεισφοράς σε ενέργειες της Γαλλίας και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πηγές, επικρατούν αμφίρροπες απόψεις στα υψηλά κλιμάκια του ελληνικού Πενταγώνου γύρω από αυτήν την απόφαση, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει τριβές. Ενδεικτικά, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος, που διατηρεί ανοιχτούς δίαυλους με την κυβέρνηση, είχε τοποθετηθεί ένθερμα υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης.

Σαχέλ ονομάζεται η στεπική λωρίδα γης νότια από την έρημο Σαχάρα στην Αφρική. Εκτείνεται από τα παράλια στον βορρά της Σενεγάλης στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας στη βόρεια Ερυθραία. Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η περιοχή έχει τεράστια σημασία, καθώς εκεί δραστηριοποιούνται ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις με μεγάλη επιρροή όπως η Μπόκο Χαράμ και η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ. Η προσοχή της διεθνούς κοινότητας στη ζώνη αυτή επικεντρώνεται κυρίως σε πέντε χώρες: την Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, το Μάλι, τη Μαυριτανία και τον Νίγηρα.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE