Σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να κινηθούν οι τιμές στο ελαιόλαδο, έπειτα από τα σημάδια ανάκαμψης που δείχνει η παγκόσμια παραγωγή. Ο πληθωρισμός τον Αύγουστο «έτρεξε» με 3% ενώ το ελαιόλαδο ακρίβυνε κατά 49,1%. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις τιμές του «πράσινου χρυσού» τον χειμώνα δείχνουν αποκλιμάκωση.
Τα αποθέματα στο τέλος της εμπορικής περιόδου (2023/24) επαρκούν οριακά πριν την αρχή των φρέσκων ελαιόλαδων της νέας σοδείας με τον χρόνο συγκομιδής να ξεκινά τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.
Οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν εφόσον η καλλιεργητική περίοδος δεν διαταραχθεί από απρόοπτα καιρικά φαινόμενα, ειδικά όταν ξαναγεμίζουν οι δεξαμενές των ελαιοτριβείων, του εμπορίου και της βιομηχανίας τυποποίησης μετά τον Δεκέμβριο.
Τι θα κρίνει την τιμή του ελαιόλαδου φέτος
Ο κύριος παράγοντας που θα καθορίσει την τιμή του ελαιόλαδου θα είναι η κατανάλωση. Τις δύο τελευταίες εμπορικές περιόδους η εκτόξευση των τιμών των ελαιόλαδων οδήγησε ένα ποσοστό 30 – 40%, να στραφεί σε σπορέλαια ή και να περιορίσει την κατανάλωση ελαιόλαδου.
Η εκτιμώμενη παραγωγή ελαιόλαδου σοδείας 2024/25 μπορεί να αγγίξει σε παγκόσμια κλίμακα τους 3.000 ή ακόμα 3.200 (ποσότητες σε χιλιάδες τόνους) σημαντικά μεγαλύτερη από το 2023/24 που δεν ξεπέρασε τους 2.500.
Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας έχει να κάνει με την παραγωγή. Τον φετινό χειμώνα αναμένεται να είναι αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι με τη χώρα μας να καταγράφει μία από τις χαμηλότερες παραγωγές όλων των εποχών, η οποία μετά βίας πλησίασε τους 150.000 τόνους. Σύμφωνα με ελαιοπαραγωγούς, η παραγωγή ελαιολάδου του φετινό χειμώνα αναμένεται να είναι αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι, αλλά όχι στα επίπεδα που είχαν προβλεφθεί προηγουμένως και έκαναν λόγο για περίπου 250.000 τόνους.
Υποχώρηση της τιμής έως και 10 ευρώ
Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιόλαδου Γιώργος Οικονόμου, τόνισε ότι «η ποσότητα που αναμένουμε είναι της τάξεως των 230.000 τόνων, κατά πολύ αυξημένη σε σχέση με την περσινή, γεγονός που θα επηρεάσει ως αναμένεται και τις τιμές στο επίπεδο του παραγωγού».
Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα η φετινή παραγωγή στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου αναμένεται να ξεπεράσει κατά 50% έως και 100% την περσινή παρασύροντας προς τα κάτω τις τιμές που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να υποχωρήσουν, σύμφωνα με στελέχη του λιανεμπορίου τροφίμων, από τα 12 με 13 ευρώ που είναι σήμερα κάτω από τα 10 ευρώ από τον Νοέμβριο και μετά».