Η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις φέτος, με τις καιρικές συνθήκες να παίζουν καθοριστικό ρόλο τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα του τελικού προϊόντος. Όπως επισημαίνουν ειδικοί της αγοράς, η έλλειψη επαρκών βροχοπτώσεων ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή, κυρίως στους μη ποτιστικούς ελαιώνες. Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη δείξει τα δόντια της, ανατρέποντας τις προσδοκίες των παραγωγών.
Διαβάστε επίσης:
Citi: Θρίαμβοι για Ελλάδα και Ισπανία – Αυστηρή Κριτική στην Κλονιζόμενη Ευρωζώνη. Τι Αποκαλύπτει η Έκθεση για την Παγκόσμια Οικονομία
Μειωμένη Παραγωγή λόγω Έλλειψης Νερού
Σημαντικό πρόβλημα βροχοπτώσεων καταγράφεται τόσο στην Κρήτη όσο και στην Πελοπόννησο, δύο περιοχές που παράγουν περίπου το 65% του συνολικού ελαιολάδου της χώρας. Αν δεν σημειωθούν βροχές τις επόμενες ημέρες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στην παραγωγή. Υπό κανονικές συνθήκες, για την παραγωγή ενός κιλού ελαιολάδου χρειάζονται πέντε με έξι κιλά ελαιοκάρπου. Με τις συνθήκες ξηρασίας που επικρατούν, μπορεί να απαιτηθούν έξι ή επτά κιλά, γεγονός που θα μειώσει την τελική παραγωγή και θα αυξήσει το κόστος.
Επιδείνωση της Ποιότητας: Το Μεγάλο Στοίχημα
Πέρα από την ποσότητα, η ποιότητα του ελαιολάδου είναι αυτή που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς. Ενώ η οξύτητα του λαδιού μπορεί να επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες, μεγαλύτερη σημασία δίνεται στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή το άρωμα και τη γεύση. Οι Ιταλοί εισαγωγείς, που αγοράζουν μεγάλες ποσότητες από την Πελοπόννησο, αναζητούν συγκεκριμένα αυτά τα χαρακτηριστικά για να αναμειγνύουν το ελληνικό λάδι με τις δικές τους ποικιλίες. Μια υποβάθμιση της ποιότητας θα σημάνει χαμηλότερες τιμές για τους Έλληνες παραγωγούς.
Πίεση στις Τιμές: Το Μεσογειακό «Παζάρι»
Η φετινή χρονιά αναμενόταν να είναι καλύτερη από την περσινή σε επίπεδο παραγωγής, με την προσφορά στη Μεσόγειο να είναι αυξημένη. Ωστόσο, αυτό σημαίνει και χαμηλότερες τιμές, καθώς η αυξημένη παραγωγή οδηγεί σε πιέσεις στην αγορά. Αν η ποιότητα των ελληνικών ελαιολάδων δεν είναι η επιθυμητή, οι τιμές θα πέσουν ακόμη περισσότερο, με τους Ιταλούς εισαγωγείς να επιδιώκουν ευνοϊκές συμφωνίες. Οι επόμενες ημέρες, με πιθανές βροχοπτώσεις, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις.
Η Άμεση Ανάγκη για Υποδομές και Στήριξη
Με δεδομένο ότι περίπου το 50% των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της Ελλάδας είναι μη ποτιστικές, η ανάγκη για βελτίωση των αρδευτικών υποδομών γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Οι παραγωγοί ζητούν στήριξη από την πολιτεία για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να προστατεύσουν την ποιότητα του προϊόντος τους. Ο κίνδυνος απώλειας εισοδήματος δεν περιορίζεται μόνο στους αγρότες, αλλά επηρεάζει όλη την αλυσίδα παραγωγής και εξαγωγών, με πιθανές επιπτώσεις και στις θέσεις εργασίας στον κλάδο.
Η επόμενη περίοδος αναμένεται κρίσιμη, καθώς οι εξελίξεις στις καιρικές συνθήκες θα καθορίσουν τις τελικές αποδόσεις, την ποιότητα και τις τιμές του ελληνικού ελαιολάδου στην εγχώρια και διεθνή αγορά.