“Πανηγυρίζουν” οι αγορές για την εξέλιξη που δείχνει ότι ο Πούτιν δεν προτίθεται να προχωρήσει σε πόλεμο με την Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και το Κρεμλίνο επιβεβαιώνουν ότι ορισμένα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία επιστρέφουν στις βάσεις τους. Οι ενδείξεις για αποκλιμάκωση της ουκρανική κρίσης οδηγούν στην άνοδο των ευρωπαϊκών δείκτων των χρημαστηρίων μετά την χθεσινές σημαντικές απώλειες.. Η αλλαγή του κλίματος μετά τις ανακοινώσεις της Μόσχας έχει θετική επιρροή και στις τιμές της ενέργειας όπου παρατηρέίται κάθετη πτώση.
Με τα ρωσικά στρατεύματα να επιστρέφουν στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών ασκήσεων τους στα σύνορα με την Ουκρανία η οικονομία παίρνει μια ανάσα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης κινείται με κέρδη 1,3% στις 466,86 μονάδες, με σχεδόν όλους τους κλάδους του σε θετικό πρόσημο και τον τομέα των αυτοκινήτων να ηγείται της ανόδου με +1,9%.
Καλό είναι το κλίμα στις εγχώριες ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX στην Γερμανία να διαπραγματεύεται στις 15.388 μονάδες με +1,8%, τον γαλλικό CAC 40 στις 6.960 μονάδες με +1,6%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ακολουθεί με πιο ήπια άνοδο κατά 0,8% και τις 7.588 μονάδες. Ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 1,85% κινούμενος στις 26.903 μονάδες, όπως και ο IBEX 35 στην Ισπανία που σημειώνει άνοδο 1,3% και βρίσκεται στις 8.687 μονάδες. Το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έφερε χτες μίνι sell off στους ευρωπαϊκούς δείκτες με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%.
Ανάκτηση των 960 μονάδων έχει βάλει ως στόχο σήμερα και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να αντιδρά υγιώς μετά τη χθεσινή βουτιά που τροφοδοτήθηκε από τις διεθνείς γεωπολιτικές αναταράξεις, έχοντας μάλιστα τη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του σε θετικά εδάφη. Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,28% στις 962,90 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 63,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,44% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.357,13 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης άνοδο 2,32% στις 739,60 μονάδες.
Η σημερινή εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνώς είναι ανεστραμμένη σε σχέση με τον χθεσινό απολογισμό, το οποίο επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι βρίσκεται σε μια υγιή ανοδική φάση, κατά την οποία οι διορθώσεις γίνονται ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις. Ο τζίρος είναι ελαφρός χαμηλότερος σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων ημερών, όμως κανένας δεν μπορούσε να παραβλέψει το γεγονός ότι η πρόσφατη άνοδος προς τα επίπεδα των 970 μονάδων έγινε με αυξημένη τη συναλλακτική δραστηριότητα.
Πρωταγωνίστρια της συνεδρίασης είναι η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, στην οποία έχουν αλλάξει χέρια μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών 1,78 εκατ. μετοχές, στην τιμή των 9,27 ευρώ.
Κάθετη πτώση τιμών έχουμε και στο τομέα της ενέργειας . Η χρηματιστηριακη τιμή του φυσικού αερίου (Dutch TTF) είναι σήμερα στα επίπεδα των 73,8 ευρώ/MWh, καταγράφοντας πτώση 10% σε σχέση με την χθεσινή τιμή που διαμορφώθηκε στα 79,6 ευρώ/MWh αλλά και 18% σε σχέση με το χτεσινό υψηλό ημέρας (88 ευρώ/MWh). Η Ρωσία είναι ο βασικότερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, προμηθεύοντας περίπου το 40% των ποσοτήτων αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη. Το 30% των ρωσικών εξαγωγών πραγματοποιείται μέσω του αγωγού της Ουκρανίας, που σε περίπτωση σύρραξης, έχει προεξοφληθεί ότι θα τεθεί εκτός λειτουργίας.
Την πτωτική αυτή πορεία στις τιμές ακολουθεί και το πετρέλαιο καθώς υποβαθμίζονται οι ανησυχίες για εξελίξεις που θα προκαλούσαν διαταραχές στην προσφορά. Ο Brent παραδόσεως Απριλίου κινείται στα 93,96 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 2,6% ή 2,5 δολαρίων. Το αμερικανικό αργό WTI βλέπει την τιμή του συμβολαίου Μαρτίου να υποχωρεί κατά 2,8% ή 2,7 δολ. και διαμορφώνεται στα 92,73 δολ. το βαρέλι. Σημαντικό είναι ότι εντός της ημέρας, οι απώλειες για το αργό είχαν φτάσει έως και το 4%.