Για εννέα από τους δέκα πολιτικούς που ενοχοποιήθηκαν για δωροληψίες στην υπόθεση Novartis, πάβει πλέον η δίωξη εναντίον τους. Οι φάκελοι έκλεισαν και οι δικογραφίες τέθηκαν στο αρχείο.
Έτσι και με τη σφραγίδα της δικαιοσύνης αρχειοθετούνται οι δικογραφίες σε σχέση με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και τον πρώην Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Μετά τη αξιολόγηση του επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, εισαγγελέας εφετών Χρήστος Μπαρδάκης αφού μελέτησε και αξιολόγησε τις διατάξεις των επίκουρων εισαγγελέων κατέληξαν στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης και για τα δύο αυτά πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η έρευνα ήταν σε εκκρεμότητα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τους.
Δεν βρέθηκε δηλαδή κανένα στοιχείο εναντίον τους και κυρίως δεν υπήρξε καμία απόδειξη για οσα τους κατηγόρησαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ομόφωνα και οι τρεις επίκουροι που χειρίστηκαν το υλικό της έρευνας και το αξιολόγησαν, τάχθηκαν υπέρ της αρχειοθέτησης του σχετικού φακέλου, άποψη που υποστήριξαν στη συνέχεια τόσο ο επικεφαλής της Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης, όσο και ο Παναγιώτης Καψιμάλης, εισαγγελέας που ανέλαβε να την τελική μελέτη του φακέλου.
Αντίθετα για τον Αδωνι Γεωργιάδη, μία εκ των επικούρων εισαγγελέων είχε τη γνώμη, ότι έπρεπε να ζητηθεί η άδεια της Βουλής και να κληθεί ο υπουργός σε κάποιες εξηγήσεις, άποψη που δεν υποστηρίχθηκε από τους άλλους δύο επίκουρους, ούτε από τον επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας ούτε από τον εποπτεύοντα την έρευνα κ.κ. Μπαρδάκη και Καψιμάλη αντίστοιχα.
Μετά και την εν λόγω αρχειοθέτηση, συνολικά για εννέα από τους δέκα συνολικά πολιτικούς που ενοχοποιήθηκαν για δωροληψίες στην υπόθεση, ο φάκελος έκλεισε και η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο.
Η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη, μόνον για τον Ανδρέα Λοβέρδο, βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργό, ο οποίος έχει ζητήσει και ο ίδιος να εκκαθαριστεί από τη δικαιοσύνη η υπόθεση του, ενώ η αρμόδια ανακρίτρια έλαβε θέση υπέρ της παραγραφής της όλης υπόθεσης, κάτι που εκκρεμεί προς κρίση στο δικαστικό συμβούλιο, μετά την διατύπωση αντίθετης άποψης από τον αρμοδιο εισαγγελεα.