24.6 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Εκλογές Ρωσία: Χωρίς αντιπάλους, τους οποίους εξαφάνισε ο Πούτιν ανακοίνωσε οτι έλαβε 87,97% των ψήφων! Αντιπολίτευση: Νικήσαμε το φόβο

 

Μέσα σε καθεστώς βίας και χωρίς αντιπάλλους, τους οποίους εξαφάνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε οτι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας με το 87,97% των ψήφων. Την ιδια ώρα χιλιάδες άτομα πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία το μεσημέρι στα εκλογικά κέντρα.

Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει ότι ο Πούτιν, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία το 1999, εξασφαλίζει μια νέα εξαετή θητεία που θα του επιτρέψει να ξεπεράσει τον Ιωσήφ Στάλιν και να γίνει ο μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας σε πάνω από 200 χρόνια.

Το αποτέλεσμα του Πούτιν αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ. Το 2018, είχε συγκεντρώσει 76,69%, το 2012  το 63,6%. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ κέρδισε το 2008 με 70,28%. Το 2004 και το 2000, ο Πούτιν κέρδισε με 71,31% και 52,9% αντίστοιχα. Το 1996, ο Μπόρις Γέλτσιν είχε κερδίσει στον δεύτερο γύρο με 53,82%.

Φαινομενικά στις εκλογές της Ρωσίας, συμμετείχαν 4 υποψήφιοι

Οι ρωσικές προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες: 15, 16 και 17 Μαρτίου.

Για τη θέση του προέδρου συμμετείχαν φαινομενικά τέσσερις υποψήφιοι, ο Λεονίντ Σλούτσκι, ο Νικολάι Χαριτόνοφ, ο Βλαντισλάβ Νταβάνκοφ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Νικολάι Χαριτόνοφ εξασφάλισε το 3,8% των ψήφων, ο Βλαντισλάβ Νταβάνκοφ το 3,73% και ο ο Λεονίντ Σλούτσκι το 2,96%.

Οι εκλογές έρχονται λίγο περισσότερο από δύο χρόνια αφότου ο Πούτιν προκάλεσε την πιο θανατηφόρα ευρωπαϊκή σύγκρουση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διατάσσοντας την εισβολή στην Ουκρανία. Ο ίδιος τη χαρακτηρίζει ως “ειδική στρατιωτική επιχείρηση“.

Νωρίτερα, τα ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η συνολική συμμετοχή στις ρωσικές προεδρικές εκλογές στις 20.37 ώρα Μόσχας ήταν στο 74,22%.

95,2 % πήρε ο Πούτιν στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας

Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν  ότι ο Πούτιν εξασφάλισε το 95,23% στην κατεχόμενη περιοχή που προσάρτησε από την Ουκρανία τη λεγόμενη “Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ”, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της περιοχής, Βλαντιμίρ Βισότσκι. Στην αντίστοιχη “Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ” ο ΠΟύτιν φέρεται να συγκέντρωσε το 94,12%.

Καταμέτρηση απο τους αξιωματούχους του Πούτιν

Οι υποστηρικτές του πιο εξέχοντος αντιπάλου του Πούτιν, του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε σε φυλακή της Αρκτικής τον περασμένο μήνα, είχαν καλέσει τους Ρώσους να βγουν σε μια διαδήλωση διαμαρτυρίας “Μεσημέρι κατά του Πούτιν” για να δείξουν τη διαφωνία τους ενάντια σε έναν ηγέτη που θεωρούν διεφθαρμένο και δικτάτορα.

Δεν υπήρξε ανεξάρτητη καταμέτρηση για το πόσοι από τους 114 εκατ. ψηφοφόρους της Ρωσίας συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, εν μέσω εξαιρετικά αυστηρών μέτρων ασφαλείας με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών και αξιωματούχων ασφαλείας.

Οι δημοσιογράφοι του Reuters είδαν αύξηση της ροής των ψηφοφόρων, ιδίως των νεότερων, το μεσημέρι στα εκλογικά τμήματα στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και το Εκατερίνεμπουργκ, με ουρές αρκετών εκατοντάδων ατόμων, ακόμη και χιλιάδων.

Καθώς έφτασε το μεσημέρι σε όλη την Ασία και την Ευρώπη, πλήθη εκατοντάδων ατόμων συγκεντρώθηκαν σε εκλογικά κέντρα στις ρωσικές διπλωματικές αποστολές. Η χήρα του Ναβάλνι, Γιούλια, εμφανίστηκε στη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο υπό τις επευφημίες και τα συνθήματα “Γιούλια, Γιούλια”.

Εξόριστοι υποστηρικτές του Ναβάλνι μετέδωσαν στο YouTube πλάνα από διαδηλώσεις εντός και εκτός Ρωσίας.

Υποστηρικτές Ναβάλνι: Νικήσαμε το φόβο, νικήσαμε τη μοναξιά

“Δείξαμε στους εαυτούς μας, σε όλη τη Ρωσία και σε ολόκληρο τον κόσμο ότι ο Πούτιν δεν είναι Ρωσία ότι ο Πούτιν έχει καταλάβει την εξουσία στη Ρωσία”, δήλωσε ο Ρουσλάβ Σαβέντινοφ από το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς του Ναβάλνι. “Η νίκη μας είναι ότι εμείς, ο λαός, νικήσαμε τον φόβο, νικήσαμε τη μοναξιά – πολλοί άνθρωποι είδαν ότι δεν ήταν μόνοι”.

Ο Λεονίντ Βολκόφ, ένας εξόριστος συνεργάτης του Ναβάλνι που δέχθηκε επίθεση με σφυρί την περασμένη εβδομάδα στο Βίλνιους, εκτίμησε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν προσέλθει στα εκλογικά κέντρα στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, το Εκατερίνεμπουργκ και άλλες πόλεις.

Τουλάχιστον 74 άτομα συνελήφθησαν την Κυριακή σε όλη τη Ρωσία, σύμφωνα με την OVD-Info, μια ομάδα που παρακολουθεί την καταστολή των αντιφρονούντων.

Τις δύο προηγούμενες ημέρες, υπήρξαν διάσπαρτα περιστατικά διαδηλώσεων, καθώς ορισμένοι Ρώσοι έβαλαν φωτιά σε εκλογικά περίπτερα ή έριξαν πράσινη μπογιά στις κάλπες. Ρώσοι αξιωματούχοι τους αποκάλεσαν αλήτες και προδότες. Οι αντιπολιτευόμενοι ανάρτησαν κάποιες φωτογραφίες ψηφοδελτίων που είχαν αλλοιωθεί με συνθήματα που προσέβαλαν τον Πούτιν.

Όμως ο θάνατος του Ναβάλνι άφησε την αντιπολίτευση χωρίς τον πιο τρομερό ηγέτη της, ενώ άλλα σημαντικά στελέχη της αντιπολίτευσης βρίσκονται στο εξωτερικό, στη φυλακή ή είναι νεκροί.

Η Δύση θεωρεί τον Πούτιν απολυταρχικό και δολοφόνο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα τον αποκάλεσε “τρελό γιο σκύλας”. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης του απήγγειλε κατηγορίες για το φερόμενο έγκλημα πολέμου της απαγωγής ουκρανικών παιδιών, το οποίο το Κρεμλίνο αρνείται.

Ο Πούτιν θέτει τον πόλεμο ως μέρος μιας αιώνιας μάχης με τη Δύση, η οποία, όπως λέει, ταπείνωσε τη Ρωσία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο καταπατώντας τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας.

“Το καθήκον του Πούτιν είναι τώρα να αποτυπώσει ανεξίτηλα την κοσμοθεωρία του στο μυαλό του ρωσικού πολιτικού κατεστημένου” για να εξασφαλίσει έναν ομοϊδεάτη διάδοχο, δήλωσε στο πρόγραμμα Russia Matters ο Νίκολας Γκβοσντέφ, διευθυντής του Προγράμματος Εθνικής Ασφάλειας στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής με έδρα τη Φιλαδέλφεια. “Για μια αμερικανική κυβέρνηση που ήλπιζε ότι η περιπέτεια του Πούτιν στην Ουκρανία θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τώρα με μια αποφασιστική υποχώρηση των συμφερόντων της Μόσχας, οι εκλογές είναι μια υπενθύμιση ότι ο Πούτιν αναμένει ότι θα υπάρξουν πολλοί ακόμη γύροι στο γεωπολιτικό ρινγκ του μποξ”.

Οι εκλογές της Ρωσίας έρχονται σε μια στιγμή που, όπως λένε οι επικεφαλής των δυτικών κατασκοπικών υπηρεσιών, αποτελεί σταυροδρόμι για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ευρύτερη Δύση σε αυτό που ο Μπάιντεν χαρακτηρίζει ως αγώνα του 21ου αιώνα μεταξύ δημοκρατιών και απολυταρχιών.

 

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE