16 C
Athens
Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Είναι δισεκατομμυριούχος ο Ζελένσκι ?  Ποιοι τον κατηγορούν. Ποιά είναι η περιουσία του

 

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι διαθέτει περιουσία αξίας 1,4 δισ. δολαρίων υποστηρίζει άνευ στοιχείων, ένα δημοφιλές διαδικτυακό meme που κυκλοφορεί αυτή την περίοδο.  –Είναι δηλαδή  μεγαλύτερη γράφει.  “από των Γουίλ Σμιθ, Κρις Ροκ και Ντέιβ Σαπέλ αθροιστικά”.

Ο υπαινιγμός είναι ξεκάθαρος. Προκειμένου ο πρώην κωμικός Ζελένσκι να έχει συγκεντρώσει τέτοιου μεγέθους περιουσία, πρέπει να υποβόσκει διαφθορά. Και αφού τον ισχυρισμό αυτό τον παπαγάλισε μεγάλο μέρος ανώνυμων χρηστών του Twitter, ένας αριθμός από “μπλε κουκίδες” άρχισαν να μπαίνουν στη δράση.

Ο Λι Στράναχαν, ένας Αμερικανός παρουσιαστής του Radio Sputnik ο οποίος εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ του Όλιβερ Στόουν “Revealing Ukraine”, έκανε tweet προς στους σχεδόν 100.000 ακολούθους του: “Γιατί ο Ζελένσκι είναι δισεκατομμυριούχος;”

Η απάντηση του Forbes: Δεν είναι. Η ρωσική εισβολή έχει πλήξει σοβαρά τους δισεκατομμυριούχους της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την 36η ετήσια λίστα World’s Billionaires του Forbes, έχουν απομείνει μόλις επτά στη χώρα και ο Ζελένσκι δεν είναι ένας από αυτούς (ούτε ο πρώην πρόεδρος και μεγιστάνας της σοκολάτας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος υποχώρησε στην κατάταξη φέτος).

Σε αντίθεση όμως με τον προκάτοχό του, ο Ζελένσκι δεν ήταν ποτέ δισεκατομμυριούχος. Αυτή τη στιγμή η περιουσία του ανέρχεται σε περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια το πολύ, με βάση το ρεπορτάζ του Forbes Ukraine.

Το κύριο περιουσιακό του στοιχείο: Ένα εκτιμώμενο μερίδιο 25% στην Kvartal 95, έναν όμιλο εταιρειών παραγωγής χιουμοριστικών σόου, το οποίο μεταβίβασε στους συνεργάτες μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου, αν και πιθανότατα θα ανακτήσει τις μετοχές όταν αποχωρήσει από την εξουσία. Η Kvartal 95 παρήγαγε και κατέχει τα δικαιώματα της σειράς “Υπηρέτης του λαού”, μια δημοφιλή πολιτική κωμωδία με πρωταγωνιστή τον Ζελένσκι στο ρόλο ενός Ουκρανού καθηγητή γυμνασίου που εκλέγεται πρόεδρος. Το Netflix, το οποίο είχε στην πλατφόρμα του την εκπομπή από το 2017 έως το 2021, απέκτησε ξανά τα δικαιώματα τον Μάρτιο. Με εκτιμώμενα έσοδα 30 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, το Forbes Ukraine αποτιμά την αξία του μεριδίου του Ζελένσκι στα 11 εκατομμύρια δολάρια.

Παρόλο που διαθέτει ένα διαμέρισμα σε μια από τις πιο ακριβές πολυκατοικίες της Ουκρανίας στο κέντρο του Κιέβου, είναι σχετικά μέτριο για τα δυτικά πρότυπα. Το Forbes εκτιμά ότι ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο της ακίνητης περιουσίας του Ζελένσκι αξίζει 4 εκατομμύρια δολάρια, και συμπεριλαμβάνει δύο ακόμα πλήρως ιδιόκτητα διαμερίσματα, δύο στα οποία είναι συνιδιοκτήτης, ένα εμπορικό ακίνητο και πέντε θέσεις στάθμευσης.

“Ερευνητές” του Διαδικτύου, ή μάλλον Ρώσοι προπαγανδιστές, έχουν χρεώσει στον Ζελένσκι την ιδιοκτησία έως και πέντε πολυτελών γιοτ και τριών ιδιωτικών τζετ, μαζί με μετοχές αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες όπως η Saudi Aramco, η Meta και η Tesla.

Το Forbes δεν βρήκε κανένα στοιχείο για έναν τέτοιο στόλο και εάν ο Ζελένσκι διαθέτει μετοχές σε αυτές τις εταιρείες, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι θα αξίζουν κάπου κοντά στα 60 εκατομμύρια δολάρια. Υπολογίζουμε ότι αυτός και η σύζυγός του Ολένα Ζελένσκα έχουν έναν κοινό τραπεζικό λογαριασμό που περιέχει περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και κρατικά ομόλογα. Τα υπόλοιπα περιουσιακά τους στοιχεία, τα οποία είναι δύο αυτοκίνητα και μερικά κοσμήματα, δεν ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο δολάρια.

Ο Ζελένσκι δεν πρόκειται να μπει στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes κάποια στιγμή σύντομα. Αλλά έχει πολύ σημαντικότερα πράγματα να τον απασχολούν.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE