29.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Εγκαταλείπουν την Κίνα οι δυτικές βιομηχανίες. Οι χώρες της νέας εγκατάστασης στην Ασία

Οι βιομηχανίες της Δύσης αρχίζουν να στρέφονται  σε μικρότερες, ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας και γυρίζουν την πλάτη στην Κίνα.

Το γεγονός που επιτάχυνε τη διαδικασία αυτή ήταν η πολιτική της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό που εφάρμοσε τα τελευταία τρία χρόνια το Πεκίνο, κάνοντας κυριολεκτικά ασφυκτικό το έμφραγμα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Προηγήθηκαν όμως παράγοντες μείζονος γεωπολιτικής σημασίας με κυριότερο τον εντεινόμενο ανταγωνισμό ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, ενώ αποδυναμώθηκαν τα οικονομικά κίνητρα καθώς αυξήθηκαν στην Κίνα οι μισθολογικές απαιτήσεις του πάλαι ποτέ φτηνού εργατικού δυναμικού της.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας, ο μέσος μισθός στα κινεζικά εργοστάσια έχει διπλασιαστεί από το 2013 έως το 2021 και από 46.000 γουάν τον χρόνο, ποσό αντίστοιχο των 6.690 δολαρίων, έχει φτάσει στον ετήσιο μισθό των 92.000 γουάν, ποσό αντίστοιχο περίπου των 13.300 δολαρίων. Ετσι, οι δυτικές βιομηχανίες έχουν βρει εναλλακτικές σε μια σειρά οικονομιών στην Ασία, κάποιες από τις οποίες είχαν χαρακτηριστεί «ασιατικές τίγρεις» χάρη στη ραγδαία ανάπτυξη που σημείωναν τα πρώτα χρόνια της χιλιετίας προτού τις γονατίσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Από το Βιετνάμ, την Καμπότζη, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη μέχρι τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία εκτείνεται το νέο τοπίο στο οποίο βρίσκουν σήμερα οι εταιρείες των δυτικών οικονομιών όσα τους προσέφερε μέχρι προσφάτως η Κίνα: φτηνό εργατικό δυναμικό, μεγάλο παραγωγικό μηχανισμό και εκτεταμένη εφοδιαστική αλυσίδα.

«Η Κίνα δεν είναι πλέον βιώσιμη ως εργοστάσιο του κόσμου», δήλωνε μέσα στην εβδομάδα ο Χιντέο Τανιμότο, πρόεδρος της ιαπωνικής βιομηχανίας ανταλλακτικών και εξαρτημάτων Kyocera, όταν μιλώντας στους Financial Times εξηγούσε τους λόγους που υπαγόρευσαν τη μεταφορά μονάδων παραγωγής της Kyocera στο Βιετνάμ και στην Ταϊλάνδη. Η εν λόγω βιομηχανία έχει 70% μερίδιο στην παγκόσμια αγορά κεραμικών εξαρτημάτων για την παραγωγή μικροεπεξεργαστών. Και σύμφωνα με τον πρόεδρό της, οι περιορισμοί που έχει επιβάλει στις εξαγωγές προς την Κίνα η κυβέρνηση Μπάιντεν ευθύνονται έως ένα βαθμό για το ότι η Kyocera προεξοφλεί μείωση των κερδών της κατά 31%. Είναι μία από τις βιομηχανίες που βρέθηκαν παγιδευμένες στη διελκυστίνδα ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και το 2019 αποφάσισε να μεταφέρει μεγάλο μέρος της παραγωγής της από την Κίνα στο Βιετνάμ, ώστε να αποφύγει τους δασμούς που ισχύουν από την κυβέρνηση Τραμπ.

Δεν είναι η μόνη. Σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία συγκέντρωσης δεδομένων Teikoku Databank, στην τελευταία διετία ο αριθμός των ιαπωνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα μειώθηκε από 13.600 σε 12.700. Στα τέλη Ιανουαρίου διέρρευσε, άλλωστε, ότι η Sony σχεδιάζει να μεταφέρει από την Κίνα στην Ταϊλάνδη τη μονάδα της που παράγει κάμερες και η νοτιοκορεατική Samsung μείωσε κατά περισσότερο από τα 2/3 το προσωπικό που απασχολούσε στην Κίνα. Φημολογείται, άλλωστε, πως ο αμερικανικός κολοσσός των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η Dell, θα αποσύρει από την Κίνα σταδιακά μέχρι το 2024 την παραγωγή της σε μικροεπεξεργαστές.
Έτσι το  Βιετνάμ κατά πολλούς θα υποκαταστήσει κυριολεκτικά την Κίνα, βρίσκεται σε στρατηγική θέση χάρη στη γειτνίασή του με αυτήν, ενώ παράλληλα η ακτογραμμή του μήκους 3.000 χλμ. τού προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα στο επίπεδο των logistics θαλάσσιων μεταφορών. Το διακρίνουν τα χαρακτηριστικά των χωρών της ευρύτερης περιοχής, με ίσως κυριότερο όλων το φτηνό εργατικό δυναμικό, αλλά και ο νεανικός του πληθυσμός, οι φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές που προωθεί η κυβέρνησή του, οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που έχει συνάψει με πολλές χώρες και το γεγονός ότι κατορθώνει, έως τώρα τουλάχιστον, να διατηρεί εξίσου φιλικές σχέσεις τόσο με την Κίνα όσο και με τις ΗΠΑ.
Σε σχετικό εκτενές δημοσίευμά του, ο βρετανικός Economist βαφτίζει «Altasia» αυτήν την ομάδα ασιατικών χωρών, από το Βιετνάμ μέχρι την Ιαπωνία. Χρησιμοποιεί δηλαδή έναν νεολογισμό από τη σύνθεση δύο λέξεων που σημαίνει «εναλλακτική Ασία». Επισημαίνει πως σε αυτήν την ομάδα χωρών θα δοκιμαστεί μάλλον η νέα γεωπολιτική τάξη πραγμάτων και το κατά πόσον θα μπορέσει να λειτουργήσει η απομάκρυνση των βιομηχανιών και γενικότερα η σχετική απεξάρτηση των οικονομιών της Δύσης από την Κίνα.
Όπως τονίζει, πάντως, οι χώρες σε αυτήν την εκτεταμένη περιοχή της Ασίας παρουσιάζουν ένα εύρος δυνατοτήτων που κυμαίνονται από τις μεγάλες δεξιότητες του πληθυσμού πολλών εξ αυτών, τους χαμηλούς μισθούς της Ινδίας έως και την οικονομική ισχύ της Ιαπωνίας.
Το άθροισμα του οικονομικά ενεργού πληθυσμού τους ανέρχεται σε 1,4 δισ. και υπερβαίνει τα 980 εκατ. της Κίνας, ενώ αθροιστικά και πάλι η ευρύτερη περιοχή διαθέτει 154 εκατ. άτομα ηλικίας 25 έως 54 ετών με τριτοβάθμια εκπαίδευση έναντι των αντίστοιχων 145 εκατ. της Κίνας. Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες οι μισθοί είναι σαφώς πολύ χαμηλότεροι από την Κίνα καθώς στο Βιετνάμ, στην Ταϊλάνδη, στην Ινδία, στη Μαλαισία και στις Φιλιππίνες το ωρομίσθιο είναι κάτω από τρία δολάρια και είναι περίπου το 1/3 από το αντίστοιχο στην Κίνα. Συνολικά το περασμένο έτος οι χώρες της περιοχής εξήγαγαν στις ΗΠΑ προϊόντα αξίας 634 δισ. δολαρίων υπερβαίνοντας, έτσι, τις εξαγωγές της Κίνας που έφτασαν στα 614 δισ. δολάρια.
Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE