Δραματική έκκληση απηύθυνε ξανά σήμερα ο Πρόεδρος Ερτνογάν τους Τούρκους πολίτες για το εθνικό νόμισμα. Τους κάλεσε να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις σε τουρκική λίρα και να μεταφέρουν τα αποθέματά τους σε χρυσό στις τράπεζες, λέγοντας ότι οι διακυμάνσεις στην αγορά είναι σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο.
Είχε όμως το απολύτως αντίθετο αποτέλεσμα.
Μετά τις δηλώσεις του, η λίρα επέκτεινε τις απώλειες του, υποχωρώντας έως 1,4% στις 13,414 έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας πτώση 20% από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Την ίδια στιγμή, τα καθαρά αποθέματα ξένου συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας έπεσαν σε χαμηλό σχεδόν δύο δεκαετιών.
Τα ιστορικά κέρδη που είχε σημειώσει το διάστημα 21-24 Δεκεμβρίου υπονομεύθηκαν, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν, παρά την έκκληση Ερντογάν, να ανησυχούν για την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική της χώρας και την αύξηση του πληθωρισμού, μετέδωσε το Reuters.
Η λίρα βρισκόταν στο 13,3 έναντι του δολαρίου με ισχνές συναλλαγές στις 10:06 ώρα Ελλάδος, με πτώση 20% από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.
Τα εισοδήματα των Τούρκων έχουν διαβρωθεί τους τελευταίους μήνες από τη διολίσθηση της λίρας, αν και ανέκαμψε από 18,4 σε 10,25 δολάρια την περασμένη εβδομάδα μετά την εισαγωγή ενός κρατικού προγράμματος για την προστασία των τοπικών καταθέσεων σε λίρα από τις απώλειες υποτίμησης έναντι των σκληρών νομισμάτων.
Οι εξελίξεις αυτή τη βδομάδα
Η κατάσταση που διαμορφώνεται αυτή την εβδομάδα δείχνει ότι παρά τις προσπάθειες αλλαγής του momentum, φαίνεται πως οι επενδυτές δεν πείθονται από τις ευκαιριακές τακτικές του Τούρκου προέδρου, καθώς η λίρα έχει απωλέσει σχεδόν τα μισά από τα ιστορικά κέρδη της εβδομάδας πριν από τα Χριστούγεννα.
Ο υπουργός Οικονομικών Νουρετίν Νεμπάτι δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι αποταμιεύσεις των Τούρκων σε δολάρια έχουν έκτοτε μειωθεί, αλλά τα επίσημα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι οι τοπικές αποταμιεύσεις σε σκληρό νόμισμα εκτοξεύτηκαν στο ρεκόρ των 238,97 δισ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια ώρα συνεχίζει να προκαλεί ανησυχίες στους αναλυτές αγορών και τους οικονομολόγους με τις αλλόκοτες δηλώσεις του.
Η νομισματική κρίση προκλήθηκε από τις επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, που ανέρχονται σε 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό την πίεση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ενίσχυση των πιστώσεων και των εξαγωγών.
Οικονομολόγοι έχουν τονίσει ότι η χαλάρωση είναι απερίσκεπτη, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί άνω του 21% και αναμένεται να εκτιναχθεί πάνω από το 30% αυτόν τον μήνα και τους επόμενους μήνες λόγω της υποτίμησης της λίρας.