23.3 C
Athens
Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025

Δώρο Πάσχα: Πόσα θα πάρουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Έως πότε η καταβολή του

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή του Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού Τομέα.

Η καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή του Δώρου Πάσχα είναι η Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2023. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εργοδότες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος.Το Δώρο Πάσχα φέτος θα είναι αυξημένο για τους εργαζομένους οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 780 ευρώ, από την 1η Απριλίου 2023.

Υπολογισμός Δώρου Πάσχα

Για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών εάν είναι δηλαδή με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους. Οι εργαζόμενοι των οποίων η σχέση εργασίας με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο αυτή (1/1 – 30/4) δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο Πάσχα. Αυτό είναι ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Αυξημένο Δώρο Πάσχα φέτος

Πέρυσι, το Δώρο Πάσχα για όσους λάμβαναν κατώτατο μισθό ήταν στα 345 ευρώ και υπολογίστηκε με τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ – την Πρωτομαγιά του 2022 ο κατώτατος αυξήθηκε στα 713 ευρώ. Φέτος, με τον κατώτατο να έχει ανέλθει στα 780 ευρώ, το Δώρο Πάσχα θα είναι 406,25 ευρώ. Ομοίως αυξημένο θα είναι και το επίδομα αδείας φέτος, που ανέβηκε στα 390 ευρώ (365 πέρυσι) για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Αναπροσαρμογή επιδομάτων

Mε την αύξηση του κατώτατου μισθού αναπροσαρμόστηκαν βοηθήματα και επιδόματα που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

ΤτΕ: 4,3% αυξήσεις στους μισθούς το 2024-2025 και στόχος 1.500 Ευρώ μέσο μισθό. Τι προβλέπει το μεσοπρόθεσμο;

Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2025-2028, προβλέπεται αύξηση 4,3% στους ονομαστικούς μισθούς...

Συλλογικές Συμβάσεις σε Νέα Τροχιά: Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τους μισθούς;

Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει έναν οδικό χάρτη για να προχωρήσει σε αλλαγές και παρεμβάσεις...