Άθλιες συνθήκες εργασίας και παράνομη συμπεριφορά πίσω από τις λαμπερές βιτρίνες των διεθνούς φήμης οίκων μόδας Dior και Armani ανακάλυψαν οι Αστυνομικές Αρχές. Για εκμετάλλευση των εργαζομένων και αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού κατηγορούνται οι δύο εταιρείες.
Οι αρχές ανέφεραν ότι οι εταιρείες διερευνώνται για πιθανή «παράνομη συμπεριφορά στην προώθηση και πώληση ρούχων και αξεσουάρ». Ενώ οι εταιρείες τονίζουν την υψηλή δεξιοτεχνία και την αριστεία στην κατασκευή των προϊόντων τους, φαίνεται να στηρίζονται σε προμηθευτές στους οποίους οι εργαζόμενοι πληρώνονται με πενιχρούς μισθούς και εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες ακόμη και για 14 ώρες την ημέρα.
Μία τεράστια αντίθεση ανάμεσα στις λαμπερές πασαρέλες και βιτρίνες των μεγάλων οίκων του Μιλάνου και την πραγματικότητα πίσω από την παραγωγή τους διαπίστωσαν οι Ιταλικές Αρχές. Τα εργαστήρια που κατασκευάζουν τσάντες και άλλα δερμάτινα είδη βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας.
Τι έδειξαν οι έρευνες
Η έφοδος της Εισαγγελίας πριν από λίγο καιρό στα εργοστάσια του Μιλάνου ανέδειξε τις συνθήκες εργασίας και το πόρισμα για τους δύο οίκους ήταν κοινό: εκμετάλλευση ξένου εργατικού δυναμικού για την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας με ελάχιστο κόστος.
Το επόμενο βήμα ήταν να βρεθούν στο στόχαστρο των αρχών Ιταλοί προμηθευτές των Dior και Armani, κινεζικής ιδιοκτησίας, ενώ διορίστηκαν επίτροποι για να επιβλέπουν τις μονάδες των δύο ομίλων που ανέθεσαν σε εξωτερικούς συνεργάτες την παραγωγή τσαντών, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα επιλύσουν τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας τους.
Η Dior, η οποία ελέγχεται από τον γαλλικό κολοσσό πολυτελείας LVMH, δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις ιταλικές αρχές και θα ενισχύσει τους ελέγχους στους προμηθευτές. Οι παραβιάσεις του κώδικα καταναλωτών στην Ιταλία επισύρουν πρόστιμα που κυμαίνονται από 5.000 έως 10 εκατομμύρια ευρώ.