25.8 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Δημοσκόπηση GPO: Απώλειες για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κέρδη για ΣΥΡΙΖΑ

 

Aπώλειες μιας ποσοστιαίας μονάδας(1%),  για τη ΝΔ  και 1,2% για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Οικονομικού Βαρόμετρου εμφανίζει η Δημοσκόπηση της GPO για το powergame.  Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει άνοδο 0,6% σε σχέση με το ίδιο διάστημα. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 30,8% (έναντι 31,8% της μέτρησης του Μαρτίου) με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει το 22,8% (22,2%).  Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων   έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει το 12,6% των προτιμήσεων, καταγράφοντας μια πτώση 1,2% σε σχέση με τον Μάρτιο. Οι όποιες απώλειες φαίνεται ότι κατανέμονται στα μικρότερα κόμματα.

Το ΚΚΕ έχει το 5,9% των προτιμήσεων (5,5%), η Ελληνική Λύση το 4,6% (4,1), το ΜΕΡΑ 25 το 2,4% (2,3%), οι Έλληνες για την Πατρίδα το 1,9% (1,7%) ενώ άλλο κόμμα επιλέγει το 4,4% (3,1%). Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 10,6%-δεν εμφανίζει δηλαδή αξιόλογη διακύμανση- ενώ λευκό επιλέγει το 1,4% με το 2,6% να δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει.

Δημοσκόπηση Powergame: Προβάδισμα 8% της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Οι συσχετισμοί αυτοί -κυρίως σε ό,τι αφορά στα ποσοστά της κυβερνητικής παράταξης-είναι φανερό ότι επηρεάζονται από το μεγάλο κύμα ακρίβειας και πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανησυχίες της κοινής γνώμης για τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της. Ωστόσο, οι απώλειες της ΝΔ συνοδεύονται από μια στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και με μια διασπορά ψήφων προς μικρότερα κόμματα. Οι μεταβλητές της δημοσκόπησης, προς το παρόν τουλάχιστον, δείχνουν μεταβολές αλλά όχι ανατροπές συσχετισμών δυνάμεων.

Ωστόσο, οι δημοσκοπικές μετρήσεις για την τρέχουσα περίοδο είναι φανερό ότι θα μπουν σε σκληρή δοκιμασία το προσεχές διάστημα, καθώς ουσιαστικά μπαίνουμε σε μια μακρά –και σκληρή-προεκλογική περίοδο το δωδεκάμηνο που ακολουθεί, με αποσταθεροποιητικό παράγοντα τις ασύμμετρες απειλές από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την πανδημία και τις επιπτώσεις από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

Πάντως, το πότε θα  γίνουν τελικά οι εκλογές φαίνεται  πως διχάζει την κοινή γνώμη. Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία- όπως το επανέλαβε και ο πρωθυπουργός στο Συνέδριο της ΝΔ-, ναι μεν η πλειοψηφία, το 54%, απαντά καταφατικά. Ωστόσο, ένα ισχυρό ποσοστό ( 40,3%) θεωρεί ότι  πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Δημοσκόπηση Powergame: Προβάδισμα 8% της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ποικιλία απόψεων διατυπώνεται και στο ερώτημα, τι είδους κυβέρνηση θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Το 28,9% επιλέγει αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατία, το 15,8% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά οι συνδυασμοί σχημάτων συνεργασίας.

Δημοσκόπηση Powergame: Προβάδισμα 8% της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά στην αξιολόγηση των υπουργών, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξακολουθεί να είναι πρώτος σε θετικές γνώμες (70%), με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη να ακολουθεί με 60,5% και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο στην Τρίτη θέση με 49,3%. Οριακές διαφορές στην επόμενη τριάδα υπουργών, με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να έχει το 39,9% των θετικών γνωμών, τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια με 39,2% και τον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη με 39%.

Δημοσκόπηση Powergame: Προβάδισμα 8% της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

*Η έρευνα έγινε με σχεδιασμένο δείγμα 1.200 ατόμων, στο διάστημα 4 με 7 Μαΐου. Ειδικά, οι ερωτήσεις για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες έγιναν στο διάστημα 5 και 7 Μαΐου, με δείγμα 1.000 ατόμων. Στρωματοποιημένη μέθοδος δειγματοληψίας, με κατανεμημένο δείγμα ως προς τις Περιφέρειες. Η έρευνα έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και γραπτό δομημένο ερωτηματολόγιο. Μέγιστο τυπικό στατιστικό σφάλμα μέτρησης, 2.9%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν σταθμιστεί με τη σύνθετη στάθμιση ως προς το φύλο, την ηλικία και την κομματική προτίμηση. Επισημαίνουμε ότι τα στοιχεία της μέτρησης που παρουσιάζουμε αποτελούν την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν τη δεδομένη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας.

ΠΗΓΗ: powergame

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE