Σε δύο βάρκες, μεταξύ μετριοπάθειας και ριζοσπαστιμού, φέρεται να πατάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο βρίσκεται η διαφορετική προσέγγιση μεταξύ της ηγεσίας και στελεχών του κόμματος σχετικά με το τραπεζικό σύστημα, με τον Σωκράτη Φάμελλο να υιοθετεί μια πιο συμβατική στάση σε σύγκριση με τις σκληροπυρηνικές θέσεις του Παύλου Πολάκη.
Οι εξελίξεις αυτές θέτουν σε δοκιμασία τη συνοχή του κόμματος σε μια περίοδο που απαιτεί ξεκάθαρες πολιτικές τοποθετήσεις.
Σύγκρουση απόψεων για τις τράπεζες
Το χάσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνθηκε κατά τη χθεσινή κοινοβουλευτική συζήτηση, όπου αναδείχθηκαν δύο αντίθετες προσεγγίσεις για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος. Η ηγετική ομάδα, διά στόματος Σωκράτη Φάμελλου, προωθεί μια ήπια παρέμβαση στη λειτουργία της Εθνικής Τράπεζας, στοχεύοντας στην ενίσχυση του κοινωνικού της ρόλου.
Στον αντίποδα, η τάση που εκπροσωπεί ο Παύλος Πολάκης επιμένει στην ανάγκη ριζικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τοπίου μέσω της πλήρους κρατικοποίησης τουλάχιστον ενός συστημικού πιστωτικού ιδρύματος.
Αμυντικές δαπάνες: ένα ακόμη πεδίο προβληματισμού
Η αμηχανία του κόμματος αντανακλάται και στο ζήτημα των αμυντικών δαπανών του προϋπολογισμού. Ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καθορίσει τη στάση του και ασκεί πίεση στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αναποφάσιστος. Η στάση αυτή φανερώνει τις εσωτερικές ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα στην Κουμουνδούρου, όπου διαφορετικές τάσεις επιχειρούν να επηρεάσουν την τελική απόφαση του κόμματος.
Η καθυστέρηση στη λήψη θέσης για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ηγεσία στην προσπάθειά της να συγκεράσει τις αντικρουόμενες απόψεις.